Csipkártyával a metróra? - Teljes csőd!

Pénzcentrum
2006. november 2. 10:30

A BKV egyszerűbb és érthetőbb formában újra kiírja a korábban eredménytelenül zárult csipkártyás tendert, a városvezetés viszont luxusberuházásnak tartja, így inkább leállítaná azt - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Elektra névre hallgató, mintegy 60 milliárd forintos csipkártyás beruházás leállítására már nyár elején felszólította a városvezetés a BKV-t. A fővárosi önkormányzatnál a pályázat kiírásának megkezdésekor 20 milliárd forintos költségre számítottak, s úgy vélték, hogy ez garantáltan 10 év alatt megtérülne. Időközben kiderült, hogy a 20 milliárd forint csak a telepítést tartalmazza, a teljes rendszer működtetése a fennmaradó rész. A 60 milliárd forintot tizenkét év alatt kell a beruházónak és majdani üzemeltetőnek visszafizetni.

A városháza levélben kérte meg a BKV-t, hogy álljanak el a beruházásoktól, ám ennek a közlekedési vállalat részvénytársaságként nem köteles eleget tenni. A városháza szerint nem várható, hogy az elektronikus rendszer bevezetésével a bliccelők száma 10 százalékra csökken - mint arra a BKV számít -, mivel a felszíni járműveken továbbra sem akadályozható meg a járművekre való feljutás.

Szakál László, az EDS Magyarország Kft. ügyvezetője elmondta, hogy szerinte a rendszer működőképes, és minél előbb be kell vezetni, mivel nemcsak a bekerülési költséget és az üzemeltetést fogja tudni fizetni a BKV, hanem többletbevétele is keletkezik majd. Azon értesüléseket, amelyek szerint a kiírásban szerepelt egy a jegykiadó automatákra vonatkozó tétel, miszerint szerint pluszpont jár azoknak akik ezzel a magyar céggel működnek együtt továbbra is, az EDS képviselői írásban cáfolták.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?