24 °C Budapest

Ez már nem álom - tényleg levegővel megy az autó!

Pénzcentrum
2006. október 30. 15:00

A meg nem újuló energiaforrások rohamos fogyása újabb és újabb autómodelleket hívott életre, míg az európai és amerikai kutatók a hidrogénmeghajtással büszkélkednek, addig arab társak inkább a napenergiára szavaznak. De a legújabb találmány, amellyel a franciák szeretnének benevezni az ötletbörzése, talán még a forradalmasítottat is megújítja, ez pedig nem más, mint a levegővel működő motor.

A levegő energiájának ilyen célra való kihasználásával a francia Guy és Cyril Negre, apa és fia kezdett tüzetesebben foglalkozni, melynek végeredményeként megszületett a levegővel működő autó, amellyel akár 2 dollárnyi (412 forint) "üzemanyaggal" tehetünk meg 120 mérföldet (193 kilométert). A családi csapatnak egyébként elég jelentős múlttal rendelkezik az autógyártás terén, Guy Forma1-es autót tervezett, míg Cyril a Bugattinál szerzett tapasztalatokat.

A levegő felhasználása a költséghatékonyságon kívül környezetvédelmi szempontból is kiváló megoldás, hiszen a sűrített levegő, amelyet a modell felhasznál egyáltalán nem szennyezi a környezetet. Az legnagyobb nehézséget azonban nem az elkészítés, hanem a teljesítmény fokozása okozta, amely azért még most is hagy némi kívánnivalót maga után, az új csodával ugyanis maximum 55 mérföld per órával, azaz 88 kilométer per órás végsebességgel száguldozhatunk.

A "léggelfutók" nagyüzemi gyártására várhatóan a jövő évtől kezdve kerülhet majd sor, bár egyes vélemények szerint vezetésük a kerti fűnyíró traktorok kényelméhez hasonlítható inkább, mint egy személygépkocsiéhoz.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?