Ez már nem álom - tényleg levegővel megy az autó!

Pénzcentrum
2006. október 30. 15:00

A meg nem újuló energiaforrások rohamos fogyása újabb és újabb autómodelleket hívott életre, míg az európai és amerikai kutatók a hidrogénmeghajtással büszkélkednek, addig arab társak inkább a napenergiára szavaznak. De a legújabb találmány, amellyel a franciák szeretnének benevezni az ötletbörzése, talán még a forradalmasítottat is megújítja, ez pedig nem más, mint a levegővel működő motor.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A levegő energiájának ilyen célra való kihasználásával a francia Guy és Cyril Negre, apa és fia kezdett tüzetesebben foglalkozni, melynek végeredményeként megszületett a levegővel működő autó, amellyel akár 2 dollárnyi (412 forint) "üzemanyaggal" tehetünk meg 120 mérföldet (193 kilométert). A családi csapatnak egyébként elég jelentős múlttal rendelkezik az autógyártás terén, Guy Forma1-es autót tervezett, míg Cyril a Bugattinál szerzett tapasztalatokat.

A levegő felhasználása a költséghatékonyságon kívül környezetvédelmi szempontból is kiváló megoldás, hiszen a sűrített levegő, amelyet a modell felhasznál egyáltalán nem szennyezi a környezetet. Az legnagyobb nehézséget azonban nem az elkészítés, hanem a teljesítmény fokozása okozta, amely azért még most is hagy némi kívánnivalót maga után, az új csodával ugyanis maximum 55 mérföld per órával, azaz 88 kilométer per órás végsebességgel száguldozhatunk.

A "léggelfutók" nagyüzemi gyártására várhatóan a jövő évtől kezdve kerülhet majd sor, bár egyes vélemények szerint vezetésük a kerti fűnyíró traktorok kényelméhez hasonlítható inkább, mint egy személygépkocsiéhoz.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?