Augusztustól drágul a liszt! Nincs mit tenni...

Pénzcentrum
2006. július 27. 11:00

A közeljövőben csődbe mehet több malomipari vállalat, ha nem emelnek árat a malmok a megnövekedett költségek miatt. Augusztustól közel 20%-al drágulhat a liszt, aminek következményeképpen még tovább drágulnak az élelmiszerek.


Nem csökken azonban majd az igény a liszt iránt az árnövekedés miatt, és attól sem kell tartani, hogy a keresletet nem tudja fedezni a kínálat, hiszen a 4,3-4,5 millió tonnára tehető gabonatermés bőven fedezi a közel 3 milliárdos étkezési-, takarmány- és egyéb igényeket- írja a Világgazdaság. A cégeket kedvezőtlenül érinti a dráguló üzemanyagár és a szeptembertől 5%-os áfa-növekedés is. A búzaárak is magasabbak, mint az előző évben, amikor egy tonna gabonát 21-22 ezer forintért lehetett beszerezni, ám ezt ma már csak 25-26 ezer forintért tudjuk csak megtenni.

Májusban már megpróbálkoztak 10-12%-os emeléssel a termelők, sok partner ezt el is fogadta, akkor emelkedett a liszt kilónkénti ára 40 Ft fölé. Ez az összeg augusztustól megközelíti majd az 55 Ft-os csomagárat.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07