Jönnek a speciális revizorok

Pénzcentrum
2006. július 24. 09:30

A jövő évtől a kapcsolt vállalkozások között zajló ügyleteket az APEH egy új lehetőség, a központosított ellenőrzés keretében vizsgálhatja majd.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jövő évtől a kapcsolt vállalkozások között zajló ügyleteket az APEH egy új lehetőség, a központosított ellenőrzés keretében vizsgálhatja majd - írja a Napi Gazdaság.

A revizorok egyik kiemelt feladata a transzferárak ellenőrzése lesz, ami a szakértők szerint a leghatékonyabb adóhatósági kontrolltevékenységek egyike, azaz sokat hozhat az államháztartás konyhájára.

A társasági adón belül az elszámolóárak vizsgálata már több éve kiemelt vizsgálati területként jelenik meg az adóhatóságnál. Eddig a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartásokra fordították a legnagyobb figyelmet, ami tovább fokozódhat, mivel az idei társaságiadó-bevallás határidejéig a 2003. szeptember elseje előtt kötött szerződésekre vonatkozó dokumentációkat is el kellett készíteni. Az APEH tapasztalatai szerint a társaságok a nagy volumenű üzleti tranzakcióikra vonatkozó szerződéseket jellemzően e dátumot megelőzően kötötték.

A felmerülő kockázatok mérséklésére megoldást jelent, hogy a PM-től 2007. január elsejétől a feltételes adómegállapításhoz hasonlóan a piaci ársáv megállapítására is kérhető határozat, amelyet az APEH nem kifogásolhat. Az elszámolóár meghatározásába a tárca a külföldi hatóságokat is bevonja majd, a kiadott határozat pedig három-öt évig érvényes lesz, amelyet változó tényállás mellett módosíthatnak.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az adóhatóság szerint általánosságban jellemző, hogy a vállalkozások az egymás közötti ügyleteikben a szokásos piaci ártól eltérő ellenértéket alkalmaznak, ám elmulasztják a társaságiadó-alap ennek megfelelő korrekcióját. Az eddig feltárt esetekben jelentős összeggel növelték a fizetendő adó mértékét. Jellemző hibának számít, hogy a cégek nem térképezik fel kapcsolt vállalkozási rendszerüket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?