1 °C Budapest

Gyurcsány elégedett

Pénzcentrum
2006. július 3. 08:30

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint nagyon jól végezték dolgukat az adóhivatal munkatársai, amit mutat, hogy az elmúlt hónapokban - hosszú évek után - a terveknek megfelelő, sőt annál talán hajszálnyival több bevétel folyt be az államháztartásba.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A kormányfő pénteken az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) országos vezetői értekezletén vett részt, ahol elmondta: az APEH országos rendszerében mintegy 500 fővel nő a létszám, amit a megnövekedett feladatokkal, így az új adónemek bevezetésével, a szélesebb körű adóigazgatási eljárásokkal támasztott alá.

A jövő évre tervezett tízezer vagyonosodási vizsgálattal kapcsolatban a kormányfő felhívta a figyelmet: lehetőség van arra, hogy ezt ki-ki maga kérje. A politikai elitnek ebben példát kell mutatnia, ő is kezdeményezni fogja a vagyonosodási vizsgálatot maga ellen.

A vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatban kiemelte: azok érdekeit védi, akik tisztességesen fizetnek adót, valamint azokét, akik ezekből az adókból szociális, jóléti és egyéb szolgáltatásokat kapnak. A vagyonosodási vizsgálat elsősorban azokra terjed ki, akik a különböző nyilvános nyilvántartások alapján az elmúlt időszakban vélhetően jelentősen meggazdagodtak - mondta a miniszterelnök, aki szerint el kell kerülni még a látszatát is annak, hogy ezt bárki fenyegetésként élje meg. A dolog a tisztességről és a felelősségről szól - hangsúlyozta.

Az egyéni és társas vállalkozások pénztárállományára kivetendő adó kapcsán a miniszterelnök úgy vélekedett: a mikrovállalkozások világában teljesen valószerűtlen, hogy ezer milliárd forint ott van valóságos eszközben, hiszen ha így volna, többségük nem mikrovállalkozás volna.

Az adóhatóságnál 2007. január 1-től létrejön a regionális középszintű vezetői szint, az erre való felkészülés elkezdődött, a személyi döntésekre ősz közepéig sor kerül.

A miniszterelnök hangsúlyozta: csak az teremt lehetőséget az adócsökkentésre, ha mindenki részt vesz a közteherviselésben. Ha van olyan bevételi többlet, amiről le lehet mondani, akkor lehet adót csökkenteni. A kormányfő szerint az elmúlt időszak tapasztalatai alapján önmagában az adócsökkentés nagyon ritka - és sokszor vitatható - kivételtől eltekintve, nem hozott több adóbevételt, és önmagában nem dinamizálja a gazdaságot.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?