Gyurcsány: várják az altenatív javaslatokat, de nem puhulhat a program

Pénzcentrum
2006. június 27. 13:39

A kormány tárgyalási alapnak tekint minden javaslatot, amely összességében ugyanolyan mértékben járul hozzá az egyensúly javításához, mint a tervezett intézkedések, de jobban kielégíti a szociális partnerek igényeit, szolgálják az igazságosság szempontjait - áll a Pénzügyminisztérium közleményében. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén kifejtette, hogy a

A kormány tárgyalási alapnak tekint minden javaslatot, amely összességében ugyanolyan mértékben járul hozzá az egyensúly javításához, mint a tervezett intézkedések, de jobban kielégíti a szociális partnerek igényeit, szolgálják az igazságosság szempontjait - áll a Pénzügyminisztérium közleményében.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén kifejtette, hogy a kormány nyitott minden olyan javaslatra, amely módosítani kívánja az intézkedések belső struktúráját, ám nem puhítja fel a költségvetési egyensúly javítását szolgáló programot.

Ennek szellemében foglalt állást Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára az OÉT keddi ülésén, amikor azt mondta: megfontolandónak tartja a szociális partnerek javaslatát a tervezett általános forgalmi adó kulcsokkal kapcsolatban, és a kormány szerdai ülésére ennek számszerűsített hatásaival kiegészítve javaslatot terjesztenek.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács múlt heti ülésén az a javaslat fogalmazódott meg, hogy a kormányzati elképzeléssel szemben az általános forgalmi adózásban eddig alkalmazott 15 százalékos kulcs ne 20 százalékra, hanem csak 17 százalékra emelkedjen, ezzel együtt a jelenleg 20 százalékos adóval terhelt termékkörben az áfa mérték 23 százalékra növekedjen. A javaslatot azzal indokolták, hogy ez a megoldás kevesebb terhet jelentene az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőknek, a szociálisan rászorulóknak. Ennek alapján fogalmazott úgy a kormányoldal, hogy a javaslat tárgyalási alapnak tekinthető, megvizsgálandó.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
EZT OLVASTAD MÁR?