11 °C Budapest

Búvárkodnál? - Pár nap az egész...

Pénzcentrum
2006. június 1. 08:30

Szeretnél búvárkodni, de nem igazodsz ki a piacon találtható rengeteg ajánlat között? Nem tudod mire kell figyelni a számodra megfelelő tanfolyam kiválasztásánál? Igyekszünk segíteni, ezért megkérdeztünk egy búvároktatót, aki érdekes részletekre hívta fel a figyelmünket. Lássuk, mit érdemes tudni mielőtt belevágnánk!



Alapvető fontosságú a döntés szempontjából, hogy melyik iskola milyen gyorsan tud ellátni bennünket a tanfolyam elvégzéséről szóló, világszerte elfogadott papírral, hiszen erre szükségünk lehet nyaralásunk alkalmával. Az általunk megkeresett Aquanauta esetében a tanulási fázis optimális esetben mindössze négy napot vesz igénybe, melyben az első nap során 14 óra elméleti oktatást kaphatunk, majd 10 óra uszodai képzésre és 5 óra nyíltvízi merülésre kell számítanunk.

Ennél a cégnél nem kell külön vizsgát tenni, a gyakorlati képzés addig tart, amíg megfelelően el nem sajátítjuk a szükséges alapokat. Ehhez személyre szabott képzést kapunk, 1 tanuló - 1 oktató rendszerben. Kérdésünkre elmondták, hogy az esetleges ügyetlenségünkkel járó plusz órák sem járnak többlet költséggel, a tanfolyam összesen 49,900 Ft-ba, plusz 30 euróba kerül. Ez utóbbi tétel a képzettséget igazoló kártya ára. Ezen a poton el is érkeztünk egy kényes kérdéshez, egyszerű érdeklődőként ugyanis meglehetősen nehéz különbséget tennünk a rövidítésekkel és hangzatos mondatokkal fémjelzett papírok között...

Ma már állítólag megéri a magyar UEF bizonyítványt választani, hiszen ezt az igazolványt akár 1 nap alatt is kiállítják részünkre, míg az amerikai NAUI-ra gyakran egy hónapot is várni kell és az sem ritka, hogy hibásan, elírt névvel érkezik. Mindkét papírt elfogadják világszerte, hiszen az a tapasztalat, hogy a helyi búvárbázisok képviselői először egy check-dive keretében sekélyebb vízben megnézik, mit is tudunk, ezt követően visznek mélyebb vízre.

A leírt tanfolyam keretén belül olyan papírt kapunk, mellyel oktatónkkal 30 méteres mélységig merülhetünk, más kísérővel pedig 18 méterig.

A búváriskolák számára nem elsősorban a tanfolyamok tartása a nagy üzlet, sokkal inkább az, hogy az elégedett tanulók szívesen mennek saját oktatójukkal búvártúrákra, ezért lojálisak maradnak az iskolákhoz. Az utazásokkal kapcsolatban kétféle költségtételt kell megfontolnunk: a felszerelés bérleti díját és az út árát. Előbbi az Aquanauta esetében napi 4,300 Ft-ot tesz ki, de csak azokra a napokra számítják fel, amikor történik is merülés. (Ez nem mindenhol van így, ezért érdemes lehet erre is figyelni.) Az utak árai természetesen széles skálán mozognak, egy 4 napos adriai kaland azonban már 225 eurótól elérhető, melyben 3x2 merülés van benne.

A fenti összegek egyre több ember számára megfizethetők, így a búvárkodás valódi divattá nőtte ki magát, nem szabad azonban elfelejteni, hogy az iskola kiválasztása jobb esetben egy hosszabb kapcsolat kezdete, így mindenképpen nézzünk körül alaposan, mielőtt belevágnánk a kalandba!
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem