3 °C Budapest

Búvárkodnál? - Pár nap az egész...

Pénzcentrum
2006. június 1. 08:30

Szeretnél búvárkodni, de nem igazodsz ki a piacon találtható rengeteg ajánlat között? Nem tudod mire kell figyelni a számodra megfelelő tanfolyam kiválasztásánál? Igyekszünk segíteni, ezért megkérdeztünk egy búvároktatót, aki érdekes részletekre hívta fel a figyelmünket. Lássuk, mit érdemes tudni mielőtt belevágnánk!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Alapvető fontosságú a döntés szempontjából, hogy melyik iskola milyen gyorsan tud ellátni bennünket a tanfolyam elvégzéséről szóló, világszerte elfogadott papírral, hiszen erre szükségünk lehet nyaralásunk alkalmával. Az általunk megkeresett Aquanauta esetében a tanulási fázis optimális esetben mindössze négy napot vesz igénybe, melyben az első nap során 14 óra elméleti oktatást kaphatunk, majd 10 óra uszodai képzésre és 5 óra nyíltvízi merülésre kell számítanunk.

Ennél a cégnél nem kell külön vizsgát tenni, a gyakorlati képzés addig tart, amíg megfelelően el nem sajátítjuk a szükséges alapokat. Ehhez személyre szabott képzést kapunk, 1 tanuló - 1 oktató rendszerben. Kérdésünkre elmondták, hogy az esetleges ügyetlenségünkkel járó plusz órák sem járnak többlet költséggel, a tanfolyam összesen 49,900 Ft-ba, plusz 30 euróba kerül. Ez utóbbi tétel a képzettséget igazoló kártya ára. Ezen a poton el is érkeztünk egy kényes kérdéshez, egyszerű érdeklődőként ugyanis meglehetősen nehéz különbséget tennünk a rövidítésekkel és hangzatos mondatokkal fémjelzett papírok között...

Ma már állítólag megéri a magyar UEF bizonyítványt választani, hiszen ezt az igazolványt akár 1 nap alatt is kiállítják részünkre, míg az amerikai NAUI-ra gyakran egy hónapot is várni kell és az sem ritka, hogy hibásan, elírt névvel érkezik. Mindkét papírt elfogadják világszerte, hiszen az a tapasztalat, hogy a helyi búvárbázisok képviselői először egy check-dive keretében sekélyebb vízben megnézik, mit is tudunk, ezt követően visznek mélyebb vízre.

A leírt tanfolyam keretén belül olyan papírt kapunk, mellyel oktatónkkal 30 méteres mélységig merülhetünk, más kísérővel pedig 18 méterig.

A búváriskolák számára nem elsősorban a tanfolyamok tartása a nagy üzlet, sokkal inkább az, hogy az elégedett tanulók szívesen mennek saját oktatójukkal búvártúrákra, ezért lojálisak maradnak az iskolákhoz. Az utazásokkal kapcsolatban kétféle költségtételt kell megfontolnunk: a felszerelés bérleti díját és az út árát. Előbbi az Aquanauta esetében napi 4,300 Ft-ot tesz ki, de csak azokra a napokra számítják fel, amikor történik is merülés. (Ez nem mindenhol van így, ezért érdemes lehet erre is figyelni.) Az utak árai természetesen széles skálán mozognak, egy 4 napos adriai kaland azonban már 225 eurótól elérhető, melyben 3x2 merülés van benne.

A fenti összegek egyre több ember számára megfizethetők, így a búvárkodás valódi divattá nőtte ki magát, nem szabad azonban elfelejteni, hogy az iskola kiválasztása jobb esetben egy hosszabb kapcsolat kezdete, így mindenképpen nézzünk körül alaposan, mielőtt belevágnánk a kalandba!
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?