2 °C Budapest

Olcsón megúszod a lopást... ha Vodafone-os vagy!

Pénzcentrum
2006. május 12. 05:55

Meglehetősen sok kellemetlenséggel jár, ha valakinek ellopják a mobiltelefonját: az összes tárolt telefonszámunk odavész, vehetünk új készüléket és még sorolhatnánk... Utánajártunk, hogy a hazai mobilszolgáltatóknál mennyiből úszhatunk meg egy "kártyaletiltós, újat igénylős" manővert és mire kell számítanunk egy ilyen esetben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A forgatókönyv meglehetősen egyszerű: elveszett a telefonunk, természetesen SIM-kártyástul, így első körben szeretnénk letiltatni a kártyát, majd igénylünk egy újat, mégpedig a korábbi számunk megtartásával. Mindezt előfizetéses és kártyás esetben is eljátsszuk, de mint kiderült, a kettő között díjakban abszolút semmi különbség nincs.

A Vodafone-nál megnyugtattak bennünket, hogy problémánk könnyen és gyorsan orvosolható, a kártya letiltása teljesen ingyenes, az új SIM pedig a korábbi számunkkal 3,125 forintunkba kerül. Az egész ügy röpke fél óra alatt elintézhető, ha befáradunk egy Vodafone egységbe... Meglehetősen gyorsan visszakaphatjuk tehát számunkat.

A Pannon esetében szintén díjmentes a letiltás, hiszen gyakorlatilag "a cég érdeke is, hogy ne történjen visszaélés" - tudtuk meg az ügyfélszolgálatos hölgytől. Az új SIM-kártya a korábbi számunkkal 4,000 Ft + áfába, azaz 4,800 forintba kerül. Arról is tájékoztatást kaptunk, hogy amennyiben kártyás készülékünk tűnt el, akkor az új kártyánkon jóváírják a korábbin megmaradt egyenleget.

A T-Mobile-nál annyiban más a helyzet, hogy a szupergyors, telefonon történő letiltatásért 1,000 Ft + áfát kell fizetnünk, míg ha bemegyünk személyesen valamelyik egységbe, akkor a letiltás és igénylés egészét megúszhatjuk 3,000 Ft + áfából, azaz 3,600 Ft-ból. Gondolhatjuk persze, hogy egy előfizetéses csomag esetén meglehetősen sürgős lehet a letiltás, így mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni...

Mindent összevetve tehát a Vodafone-nál hagyhatjuk el legolcsóbban a telefonunkat, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy magának a készüléknek a pótlása jóval nagyobb összeget jelenthet a fenti tételeknél. Ha valaki szeretne utólag keresztbetenni telefonja eltulajdonítójának, arra is van módja, hogy magát a készüléket letiltassa, ezáltal használhatatlanná tetesse, ez azonban sovány vigasz...

A kellemetlenségek sorát azáltal is csökkenthetjük, ha a telefonkönyvünket számítógépünkre is elmentjük. Ez ma már nem túl bonyolult művelet, egy ilyen esetben azonban rendkívül sokat érhet a korábbi elővigyázatosság.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?