28 °C Budapest

Mindenki csekket akar

Pénzcentrum
2006. április 13. 09:30

A gazdálkodó szervezetek vásárlása nyomán az első negyedévben 97 ezer munkavállaló jutott üdülési csekkhez, ez 23 százalékkal több, mint 2005 első három hónapjában. A csekkek személyenkénti átlagos értéke idén 35 ezer forint. Várhatóan az egész éves igénylés meghaladja majd a tavalyi 12 milliárdot.

A gazdálkodó szervezetek vásárlása nyomán az első negyedévben 97 ezer munkavállaló jutott üdülési csekkhez, ez 23 százalékkal több, mint 2005 első három hónapjában. A csekkek személyenkénti átlagos értéke idén 35 ezer forint. Várhatóan az egész éves igénylés meghaladja majd a tavalyi 12 milliárdot - írja mai számában a Napi Gazdaság.
A beváltott csekkek értéke 8 milliárd forintot tett ki tavaly, ez azonban csalóka lehet, mivel a kibocsátás dátumától számított egy éven belül  lehet felhasználni a csekket. A hazai üdülési szokásokkal összhangban alakul a csekkigénylés és felhasználás időbeli ütemezése. Tavaly májusban érkezett a legtöbb (2 milliárd forintnyi) igénylés, a felhasználás pedig augusztusban tetőzött.
Az üdülési utalvány ma már felhasználható a belföldi szálláshelyeken, ezek éttermeiben, az utazási irodák belföldi programjai során, a helyközi tömegközlekedési eszközökön, kulturális és művészeti eseményeken, kiállításokon, fürdőkben, valamint korlátozott mértékben üzemanyag is vásárolható vele.
Az üdülési csekk adó- és járulékmentes funkcióján felül szociális igényeket is kielégít: munkavállalók, szövetkezeti tagok, családtagjaik, nyugdíjasok és más önálló jövedelemmel nem rendelkező személyek szociális célú kedvezményes üdülését segíti elő.

Az alapítvány azoknak biztosít adószámhoz kötött támogatást, akiknek havi átlagos bruttó jövedelme 85 ezer forint alatti, illetve havi nyugdíja legfeljebb 74 ezer forint.  Az MNÜA számításai szerint az üdülési csekk rendszerén keresztül, közvetett  módon mintegyx 18 milliárd forinttal támogatja a belföldi szolgáltatókat a költségvetés, és mintegy 3 milliárd forinttal aszociálisan rászorultakat.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!