20 °C Budapest

Ledöntött a lábadról a kegyetlen hideg? - Nézzük, mit tehetsz!

Pénzcentrum
2006. január 30. 05:55

Itt a tél és állandóan beteg vagy, de mersz elmenni táppénzre? Attól félsz, hogy akkor kevesebbet fogsz keresni, esetleg kirúgnak? Sorozatunk mai összeállításában a betegség esetén járó szabadidőt és juttatásokat tekintjük át, valamint azt, hogy milyen esetekben és mennyi táppénz jár a munkavállalóknak.

Itt a tél és állandóan beteg vagy, de mersz elmenni táppénzre? Attól félsz, hogy akkor kevesebbet fogsz keresni, esetleg kirúgnak?

 

Sorozatunk mai összeállításában a betegség esetén járó szabadidőt és juttatásokat tekintjük át, valamint azt, hogy milyen esetekben és mennyi táppénz jár a munkavállalóknak.

 

Ha a betegszabadságot és a táppénzt emlegetjük, először mindenkinek egy szimpla betegség (nátha, tüdőgyulladás stb.), esetleg kórház jut az eszébe. Ez mind igaz is, azonban a sor itt nem ér véget, ugyanis járnak betegszabadság és táppénz jellegű juttatások (név szerint baleseti egészségügyi szolgáltatás, baleseti táppénz és baleseti járadék) a foglalkozási megbetegedések (vagyis azon betegségek, amelyeket munkánk veszélyessége okoz), illetve üzemi baleset esetén is. Üzemi balesetnek nemcsak az számít, ha a mindennap végzett munkánk közben ér minket valami baj, hanem az is, ha munkába, vagy hazafelé menet történik baleset velünk. Ez utóbbi feltétele azonban, hogy a legrövidebb utat válasszuk hazafelé, méghozzá megszakítás nélkül. Továbbá nem lehetünk alkoholos állapotban, mert akkor nem vagyunk jogosultak a fenti juttatásokra (mondván, hogy akkor a baleset a saját hibánknak minősül), és nem járnak a járadékok és a táppénz akkor sem, ha olyan munka során sérülünk meg, amit engedély nélkül végeztünk.

 

De térjünk rá a lényegre ennyi körülírás és bevezető után! A munkavállalóknak minden évben 15 nap betegszabadság jár, ami azt jelenti, hogy ez alatt az idő alatt, ha betegek vagyunk nem ér minket különösebb hátrány, ugyanis a munkáltató köteles fizetni bérünket (legalábbis annak 80%-át). Ha ennél hosszabb ideig vagyunk betegek, akkor sem kell kétségbe esni, ugyanis kétfelől is védve vagyunk: egyrészről 15 napi betegszabadság után belép az Egészségbiztosítási pénztár, aki innentől kezdve (a munkáltatót felváltva) táppénzt fizet nekünk. Másrészről a munkáltató betegségünk ideje alatt nem mondhat fel nekünk 1 évig (ezt az időtartamot a táppénz kezdetétől kell számítani) és azon túl még 30 napig akkor sem, ha nem vagyunk táppénzre jogosultak valamilyen oknál fogva. Csak egy tipp: ha valaki megneszeli, hogy fel akarnak mondani neki, itt a kiváló lehetőség, menjünk el gyorsan táppénzre még mielőtt a kezünkbe nyomják a felmondólevelet, és akkor még egy évig nem küldhetnek el hivatalosan, és kapjuk a táppénz összegét is!

 

De térjünk vissza a lényegre! Első kérdése biztos mindenkinek az, hogy mégis mennyi táppénzt kaphatunk? Az alapján kalkulálhatunk, hogy mennyi az átlagkeresetünk, ugyanis ezt az összeget fogják osztani-szorozni, míg kijön, hogy kinek mennyi jár. Második fontos kérdés, hogy ki jogosult rá, mert nemcsak annak jár, aki beteg, hanem annak is, aki terhes, illetve gyermeke most született (1 éves koráig) és jár még a 12 éven aluli beteg gyermeket otthon ápoló szülőnek is. Harmadik kérdésünk pedig az lehet, hogy meddig kapjuk. Mivel azzal mindenki tisztában van, hogy a végtelenségig nem lehet „táppénzen élni”! A maximális idő alakulását az alábbi táblázat tartalmazza (arra figyelemmel, hogy betegség miatti táppénzről, vagy beteg gyermek ápolására járó táppénzről beszélünk):

 

 

Fontos még tudni, hogy ugyan kevesebb a táppénz összege, mint átlagkeresetünk, de ez – ellentétben a fizetéssel – nemcsak munkanapok után jár, hanem a szabadnapra, pihenőnapra és a munkaszüneti napra is számolják. További feltételként kell még megemlíteni, hogy nem elég elköhögni magunkat a munkahelyünkön és betegséget színlelni, ha már kétoldali munkaundorunk van, hanem kötelesek vagyunk a betegségről orvosi igazolást hozni.

 

A recept tehát adott, a lista ezzel teljes, most már a fontosabb szabályok tudatában bárki nyugodtan kipihenheti magát otthon, ha a tél ledöntötte a lábáról!

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm