6 °C Budapest

Sokba kerülő táppénz

Pénzcentrum
2005. szeptember 14. 14:09

Azok számára, akik munkavállalás előtt nem vettek részt egészségügyi vizsgálaton a jelenlegi jogszabályok szerint nem állapíthat meg táppénzt az egészségbiztosító. Ehhez hasonló szabályok megsértése miatt 138 millió forintot kell fizetnie mintegy 35 foglalkoztatónak. - közölte mai számában a Magyarország.hu

 
Azok számára, akik munkavállalás előtt nem vettek részt egészségügyi vizsgálaton a jelenlegi jogszabályok szerint nem állapíthat meg táppénzt az egészségbiztosító. Ehhez hasonló szabályok megsértése miatt 138 millió forintot kell fizetnie mintegy 35 foglalkoztatónak.  – közölte mai számában a Magyarország.hu
 
A jelenleg érvényes jogszabályok szerint a munkába állás előtt a munkavállalónak egészségügyi vizsgálaton kell részt vennie annak érdekében, hogy megállapítsák, képes elvégezni a szerződésben megfogalmazott feladatot. Ha a foglalkoztató ezt az ellenőrzést nem kéri, nem végezteti el, akkor nem tudja igazolni, hogy a munkavállaló valamikor is képes volt ellátni a feladatát, azaz nem állhatott munkába, így betegség esetén nincs kieső keresete, azaz nem jár számára a táppénz.  
Az általánostól eltérő összegű pénzbeli ellátásban részesülők jogosultságát ellenőrizte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Az ötven vizsgált személy az átlagosnál jóval magasabb pénzbeli ellátásban - például táppénzben vagy gyermekgondozási díjban - részesült, ez napi 30 ezer forinttól 180 ezer forintig terjedő összeget jelentett.
  
Az ellenőrzés során az ellátott jogosultságát vizsgálták, azaz a biztosítási jogviszony alapjául munkaszerződések tartalmi és formai elemeit, a jövedelem megállapítását valamint a bejelentési kötelezettség teljesülését.
  
A munkaszerződésekben talált hiányosságok - hiányzó magyar nyelvű dokumentum, hiányos szerződés - mellett a legtöbb szabálytalanságot a jövedelmek megállapításakor tapasztalták. A pénzbeli ellátás megállapítása során ugyanis csak az az összeg számít jövedelemnek, amely rendszeres, azaz ami után járulékot fizet a munkavállaló. Akadt olyan munkavállaló, akinek a végkielégítését is rendszeres jövedelemként tüntették fel, azaz ezután is megkapta az annak 60 vagy 70 százalékában megállapított táppénzt - derült ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által tartott tájékoztatón.  
Az ellenőrzések során találtak - vélhetően fiktív - munkaszerződést is, erről, valamint a járulékokkal történő visszaélésekről az egészségbiztosító tájékoztatja az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot, szükség esetén pedig az adóhatóságot.
Jogalap nélkül így összesen 138 millió forintot fizetett ki az egészségbiztosító, ezt az összeget, valamint ennek kamatait a foglalkoztatóknak kell megfizetnie - hangzott el.
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?