21 °C Budapest

Sokba kerülő táppénz

Pénzcentrum
2005. szeptember 14. 14:09

Azok számára, akik munkavállalás előtt nem vettek részt egészségügyi vizsgálaton a jelenlegi jogszabályok szerint nem állapíthat meg táppénzt az egészségbiztosító. Ehhez hasonló szabályok megsértése miatt 138 millió forintot kell fizetnie mintegy 35 foglalkoztatónak. - közölte mai számában a Magyarország.hu

 
Azok számára, akik munkavállalás előtt nem vettek részt egészségügyi vizsgálaton a jelenlegi jogszabályok szerint nem állapíthat meg táppénzt az egészségbiztosító. Ehhez hasonló szabályok megsértése miatt 138 millió forintot kell fizetnie mintegy 35 foglalkoztatónak.  – közölte mai számában a Magyarország.hu
 
A jelenleg érvényes jogszabályok szerint a munkába állás előtt a munkavállalónak egészségügyi vizsgálaton kell részt vennie annak érdekében, hogy megállapítsák, képes elvégezni a szerződésben megfogalmazott feladatot. Ha a foglalkoztató ezt az ellenőrzést nem kéri, nem végezteti el, akkor nem tudja igazolni, hogy a munkavállaló valamikor is képes volt ellátni a feladatát, azaz nem állhatott munkába, így betegség esetén nincs kieső keresete, azaz nem jár számára a táppénz.  
Az általánostól eltérő összegű pénzbeli ellátásban részesülők jogosultságát ellenőrizte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Az ötven vizsgált személy az átlagosnál jóval magasabb pénzbeli ellátásban - például táppénzben vagy gyermekgondozási díjban - részesült, ez napi 30 ezer forinttól 180 ezer forintig terjedő összeget jelentett.
  
Az ellenőrzés során az ellátott jogosultságát vizsgálták, azaz a biztosítási jogviszony alapjául munkaszerződések tartalmi és formai elemeit, a jövedelem megállapítását valamint a bejelentési kötelezettség teljesülését.
  
A munkaszerződésekben talált hiányosságok - hiányzó magyar nyelvű dokumentum, hiányos szerződés - mellett a legtöbb szabálytalanságot a jövedelmek megállapításakor tapasztalták. A pénzbeli ellátás megállapítása során ugyanis csak az az összeg számít jövedelemnek, amely rendszeres, azaz ami után járulékot fizet a munkavállaló. Akadt olyan munkavállaló, akinek a végkielégítését is rendszeres jövedelemként tüntették fel, azaz ezután is megkapta az annak 60 vagy 70 százalékában megállapított táppénzt - derült ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által tartott tájékoztatón.  
Az ellenőrzések során találtak - vélhetően fiktív - munkaszerződést is, erről, valamint a járulékokkal történő visszaélésekről az egészségbiztosító tájékoztatja az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot, szükség esetén pedig az adóhatóságot.
Jogalap nélkül így összesen 138 millió forintot fizetett ki az egészségbiztosító, ezt az összeget, valamint ennek kamatait a foglalkoztatóknak kell megfizetnie - hangzott el.
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm