Vészhelyzet: csak harckocsival közelíthető meg a falu

Pénzcentrum
2006. április 3. 16:31

A Duna vízszintje a fővárosban elérte a 848 centimétert. Legutóbb 2002-ben volt ilyen magasan a víz. Egy hete ugyanitt még csak 386 centiméteres vízállást mértek.

 
A Duna vízszintje a fővárosban elérte a 848 centimétert. Legutóbb 2002-ben volt ilyen magasan a víz. Egy hete ugyanitt még csak 386 centiméteres vízállást mértek – írja az InfoRadio.hu
Gyurcsány Ferenc kormányfő a Kormányzati Koordinációs Bizottság javaslatára árvízvédelmi vészhelyzetet rendelt el. Az intézkedés hétfőn délután három órakor lépett életbe.
Az árvízvédekezési vészhelyzet felhatalmazást ad a polgármestereknek és a megyei közgyűlési elnököknek, hogy bizonyos döntéseket testületi felhatalmazás nélkül hozzanak meg. A többi mellett kilakoltatásról, a helyben tartózkodás és a közlekedés tilalmáról, valamint a polgári védelem jelenlétéről dönthetnek saját hatáskörben.A vészhelyzet a Duna Komárom és Tas közötti szakaszára, valamint az Ipolyra érvényes, Ipolytölgyes és a torkolat között.
A Duna felső szakaszán ma tetőzik az árhullám. A Szigetközben, Komáromnál és Esztergomban folyamatosan dolgoznak az árvízvédelmi szakemberek, hogy megerősítsék az átázott töltéseket és megvédjék a vasútvonalakat.
Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese az InfoRádiónak elmondta: a tetőzés a korábban vártnál tovább fog tartani és a vízállás elérheti az eddig mért legmagasabb szintet is.
Kisoroszit négy napja körülzárja a megáradt folyó, a falu csak harckocsikkal és helikopterrel közelíthető meg. A településen csak alsó tagozatos iskola működik, ezért a felsősök és a középiskolások napok óta nem mentek iskolába - mondta Molnár Csaba, Kisoroszi polgármestere.
Pilismaróton négyszáz házat öntött el a víz ott, ahol a megáradt Duna vasárnap átszakította az ideiglenes gátat. A település már csak egy úton közelíthető meg, az árhullám tetőzésekor azonban várhatóan azt is elönti a víz - mondta Benkovics László, Pilismarót polgármestere.
Jelentősebb csapadék várható csütörtöktől a Felső-Tisza vízgyűjtő területén. Ez befolyásolhatja az árvízhelyzetet.
Vissy Károly meteorológus az InfoRádióban azt mondta: az évszaknak megfelelő, csapadékos időjárás várható a következő hetekben. Csütörtöktől eső és lehűlés várható, így azonban lassabban olvad majd a hó a környező országok hegyeiben. Hétvégén ismét emelkedik a hőmérséklet, jövő héten azonban újabb esőzés várható. A csapadék az ország egész területét érinti, a legtöbb esőre várhatóan a Felső-Tisza vidékén kell számítani.
A környezetvédelmi miniszter szerint legkorábban egy hónap múlva vonulhat le az árhullám Magyarországon. Persányi Miklós közölte: a védekezés naponta 200 millió forintba kerül, eddig csaknem 3 milliárd forintot emésztett fel.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?