10 °C Budapest

Vészhelyzet: csak harckocsival közelíthető meg a falu

Pénzcentrum
2006. április 3. 16:31

A Duna vízszintje a fővárosban elérte a 848 centimétert. Legutóbb 2002-ben volt ilyen magasan a víz. Egy hete ugyanitt még csak 386 centiméteres vízállást mértek.

 
A Duna vízszintje a fővárosban elérte a 848 centimétert. Legutóbb 2002-ben volt ilyen magasan a víz. Egy hete ugyanitt még csak 386 centiméteres vízállást mértek – írja az InfoRadio.hu
Gyurcsány Ferenc kormányfő a Kormányzati Koordinációs Bizottság javaslatára árvízvédelmi vészhelyzetet rendelt el. Az intézkedés hétfőn délután három órakor lépett életbe.
Az árvízvédekezési vészhelyzet felhatalmazást ad a polgármestereknek és a megyei közgyűlési elnököknek, hogy bizonyos döntéseket testületi felhatalmazás nélkül hozzanak meg. A többi mellett kilakoltatásról, a helyben tartózkodás és a közlekedés tilalmáról, valamint a polgári védelem jelenlétéről dönthetnek saját hatáskörben.A vészhelyzet a Duna Komárom és Tas közötti szakaszára, valamint az Ipolyra érvényes, Ipolytölgyes és a torkolat között.
A Duna felső szakaszán ma tetőzik az árhullám. A Szigetközben, Komáromnál és Esztergomban folyamatosan dolgoznak az árvízvédelmi szakemberek, hogy megerősítsék az átázott töltéseket és megvédjék a vasútvonalakat.
Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese az InfoRádiónak elmondta: a tetőzés a korábban vártnál tovább fog tartani és a vízállás elérheti az eddig mért legmagasabb szintet is.
Kisoroszit négy napja körülzárja a megáradt folyó, a falu csak harckocsikkal és helikopterrel közelíthető meg. A településen csak alsó tagozatos iskola működik, ezért a felsősök és a középiskolások napok óta nem mentek iskolába - mondta Molnár Csaba, Kisoroszi polgármestere.
Pilismaróton négyszáz házat öntött el a víz ott, ahol a megáradt Duna vasárnap átszakította az ideiglenes gátat. A település már csak egy úton közelíthető meg, az árhullám tetőzésekor azonban várhatóan azt is elönti a víz - mondta Benkovics László, Pilismarót polgármestere.
Jelentősebb csapadék várható csütörtöktől a Felső-Tisza vízgyűjtő területén. Ez befolyásolhatja az árvízhelyzetet.
Vissy Károly meteorológus az InfoRádióban azt mondta: az évszaknak megfelelő, csapadékos időjárás várható a következő hetekben. Csütörtöktől eső és lehűlés várható, így azonban lassabban olvad majd a hó a környező országok hegyeiben. Hétvégén ismét emelkedik a hőmérséklet, jövő héten azonban újabb esőzés várható. A csapadék az ország egész területét érinti, a legtöbb esőre várhatóan a Felső-Tisza vidékén kell számítani.
A környezetvédelmi miniszter szerint legkorábban egy hónap múlva vonulhat le az árhullám Magyarországon. Persányi Miklós közölte: a védekezés naponta 200 millió forintba kerül, eddig csaknem 3 milliárd forintot emésztett fel.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm