1 °C Budapest

Rendkívüli helyzetre készül az ország

Pénzcentrum
2006. január 9. 10:59

Egy nagyon gyors tavaszi olvadás és egy csapadékos időjárás jelentős árvízi kockázatot hordozhat magában, és a következő hónapokban messze nem zárható ki, hogy rendkívüli belvízhelyzettel kell majd szembenézni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
Egy nagyon gyors tavaszi olvadás és egy csapadékos időjárás jelentős árvízi kockázatot hordozhat magában, és a következő hónapokban messze nem zárható ki, hogy rendkívüli belvízhelyzettel kell majd szembenézni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.
Felkértük a megyei közgyűlések vezetőit, hogy a helyi védelmi bizottságokon belül alakítsák meg azokat az operatív törzseket, amelyek közvetlenül felelősek a belvízvédelmi helyzet kezeléséért, a szükséges elhárítási munkák elvégzéséért - mondta Gyurcsány Ferenc.
A Heves, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyei operatív törzsekben a vízügyi hatságok, az érintett önkormányzatok, az FM-hivatalok és a katasztrófavédelmi hatóságok vesznek részt.
A konzultációt azért hívták össze, hogy megtegyék a szükséges pénzügyi, műszaki, irányítási és koordinációs intézkedéseket a belvízhelyzet kezelésére. A találkozón részt vett Veres János pénzügyminiszter és Pásztohy András, az FVM államtitkára is.
A kormányfő kiemelte: a védekezés területén négy forrásból összesen 5,3 milliárd forint áll rendelkezésre, ami közvetlen működési és fejlesztési célokra is használható. A központi költségvetés általános tartalékából kétmilliárd forintot különítenek el, hétfőtől megnyílik egy ugyancsak kétmilliárd forintos, pályázható fejlesztési forrás, a központi költségvetésből egymilliárd forint áll rendelkezésre ár- és belvízvédelmi célokra, emellett teljes egészében kifizették a vízgazdálkodási társulatok tavalyi követeléseit, és a források nyitva állnak az idei működési költségekre is. A kincstár a pénzügyi tárca utasítására a szokásosnál gyakoribb, tíznapos elszámolásokat fogad be, azaz folyamatosan lehet finanszírozni ezeket a munkákat - fűzte hozzá a kormányfő.
 
Ha jönnek az esőzések...
Gyurcsány Ferenc azt mondta, közvetlen árvízi kockázatok jelenleg nincsenek, ugyanakkor régen tapasztalt, rendkívül nagy mennyiségű hó halmozódott fel a Duna és a Tisza vízgyűjtő területén.
A tavalyi év második felében 150 milliméterrel több csapadék esett, mint a megelőző években, az ország több mint nyolcvan százalékán pedig a talaj víztelítettsége elérte a száz százalékot. A januári átlagot meghaladja a belvízfenyegetettség, ugyanakkor elmarad az elmúlt ötven évben mért történelmi csúcsoktól - fogalmazott a miniszterelnök.
Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter arról tájékoztatta a megbeszélés résztvevőit, hogy a héten felállt az országos műszaki irányító törzs, amely a megyei operatív törzsek országos irányítását végzi. Az ár- és belvízvédelem együttes halmozott költsége ebben az esztendőben 150 millió forint, ennek nagy része belvízi védekezési költségre ment el, a mostani szinten napi 21 millió forint - mondta Persányi Miklós.
Az elöntött terület nagysága 102 ezer hektár, ami a miniszter szerint szokatlan, de nem rendkívüli. Százötven szivattyútelep naponta tízmillió köbméter vizet emel át, 571 fő védekezik 224 gépjárművel, ebből ötven munkagéppel, a belvízvédelmi tározóknak pedig mintegy fele van üzemben. Lamperth Mónika belügyminiszter elmondta, hogy 35 millió forint értékben 49 új szivattyút szereznek be nyolc megyében.

Borsod és Heves megyében több mint 11 ezer hektárnyi területet borít belvíz annak ellenére, hogya környéken napok óta nem esett csapadék. A Bodrogközben első-, illetve másodfokú a készültség, a Taktaközben, a dél-borsodi és a hevesi területeken pedig elsőfokú.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?