Házépítésre is igényelhető lesz a növekedési hitel

Házépítésre is igényelhető lesz a növekedési hitel

2015. április 22. 13:30

2016 végére tolta ki az MNB az NHP és az NHP+ keretében folyósított kölcsönök lehívásának határidejét, mondván, az időigényes beruházások kivitelezése és finanszírozhatósága ezt indokolja. Újdonság az is, hogy a garanciadíjakat már nem kell beleszámolni a legfeljebb 2,5 százalékos kamatba, és az is, hogy az energiatakarékos lakóingatlan-építéseket is finanszírozhatnak a kölcsönből a kkv-k.

Három fontos változást közölt az MNB az NHP-val és az NHP+-szal kapcsolatban:

  • a lehívásra rendelkezésre álló határidő 2016 végére tolódik, miközben a megkötésre vonatkozó határidő 2015 vége továbbra is,
  • a 2,5 százalékos maximális kamatba ezentúl nem kell beleférnie a intézményi garanciadíjaknak, amit saját kockázatuk csökkentéséért fizetnek a bankok, és rajtuk keresztül az ügyfelek,
  • energiatakarékos lakóingatlanok építésésének finanszírozására is igénybe vehetővé tették a programokat.

Az első lépés a beruházások időigényes kivitelezését és finanszírozhatóságát, a második az NHP+ alapfilozófiájához hasonlóan a kisebb és kockázatosabb kkv-k hitelezhetőségének javítását segíti, a harmadik pedig az építőiparnak adhat lökést. A változtatások részletszabályait a május elején hatályba lépő terméktájékoztató fogja tartalmazni.

A Portfolio elemzője szerint saját célú házépítésre nyilván továbbra sem lesz elérhető a legfeljebb 2,5 százalékos kamatozású növekedési hitel, vagyis nem lehet egyszerűen egy vállalkozás alapításával vagy bevonásával extra olcsó hitelhez jutni. Várhatóan az értékesítési és kiadási célú ingatlanok építésével foglalkozó vállalkozások számára lesz csak elérhető, ami persze a magánszemélyek olcsóbb lakáshoz jutását is megkönnyítheti. Hogy azonban mennyire lesz kijátszható a rendszer, azt majd a részletszabályok és a gyakorlat eldönthetik.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25