11 °C Budapest

Ezt is megértük: előbb lehet eurójuk a románoknak, bolgároknak, mint nekünk

2019. február 1. 15:30

A keleti szomszédunk napokon belül benyújtja a szükséges dokumentumokat: a miniszterelnök reméli, 2024-ben már euróval fognak fizetni Romániában. A bolgárok 2022-re vezetnék be az EU-s valutát.

Viorica Dancila román miniszterelnök bejelentette, hogy a napokban benyújtják az Európai Biztosságnak az euró 2024-es romániai bevezetésének akciótervét, benne a pontos határidőkkel - számolt be a Romania Insider. Florin Georgescu, a Romániai Nemzeti Bank kormányzóhelyettese egy konferencián pedig épp a miniszterelnöki bejelentés napján érvelt az euró bevezetése mellett, ezzel ugyanis szerinte több tőke áramlik majd Romániába, és fenntarthatóbbá válik a gazdasági növekedés, ráadásul várhatóan a bérek is nőni fognak.

Keleti szomszédunk még tavaly márciusban állított fel egy szakmai és politikai bizottságot, amelynek feladata az euró bevezetésének megtervezése volt. Ez a bizottság végzett a munkájával, aminek eredményeit, a csatlakozási ütemtervet, az országot az átállásra felkészítő cselekvési terveket és a pontos dátumot a román kormánynak még jóvá kell hagynia a Brüsszelbe való továbbküldésük előtt.

A román jegybankárok eddig inkább az euró túl korai bevezetésétől óvtak, az ugyanis komoly károkat is okozhat a román gazdaságnak. Igaz, a 2024 nem különösebben ambiciózus cél, Bulgária például már 2022 januárjára tervezi az euró bevezetését, igaz, nekik ez kevesebb kihívással is jár, a leva árfolyama ugyanis évek óta az euróhoz van rögzítve.

És nálunk mikor lesz?

A Portfolio korábbi elemzésében azt írta a magyar euróról, hogy a jegybank gyakorlatilag teljesíthetetlen feltételeket szabott az euró bevezetéséhez néhány éve, most pedig Orbán Viktor szavaiból is azt lehetett kiolvasni, hogy nekünk kényelmes a jelenlegi helyzet. Hosszabb távon persze Brüsszel továbbra is színvallásra kényszeríthet, hiszen hivatalosan továbbra is a vállalásaink között szerepel a közös deviza bevezetése. Az mindenesetre árulkodó, hogy a friss elemzésekben már nem is számolnak magyar euróbevezetéssel a következő években. További részletek a cikkben!

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem