8 °C Budapest
Súlyos pénzeket spórolhatsz a fapados repjegyeken: ez a trükk a Ryanairnél, WizzAirnél is működik

Súlyos pénzeket spórolhatsz a fapados repjegyeken: ez a trükk a Ryanairnél, WizzAirnél is működik

2023. január 11. 19:06

A fapados légitársaság szolgáltatásainak igénybevétele szuper módja lehet annak, hogy pénzt takarítsunk meg utazáskor, különösen, ha tudjuk, milyen rejtett költségekre kell figyelni foglaláskor. Összeszedtük, mi mindenre érdemes figyelni a tavaszi, vagy akár már a nyári  kiruccanás tervezésekor.

Hiába rohan az infláció, hiába nőnek folyamatosan az árak, az utazás iránti vágy nem szűnik az emberekben: ez támasztják alá a tavalyi év második félévének adatai is. És nem csak a közeli desztinációk népszerűek, de a távolabbi, repülős helyszíneké is: ezt megerősítette Mauro Aquiar Peneda, a Wizz Air műveletirányító központ vezetője a Pénzcentrumnak adott interjúban. Mint kifejtette, magas inflációs környezetben általában az történik, hogy az emberek az olcsóbb opciók felé orientálódnak, vagy óvatosabban költenek. Tehát tulajdonképpen inkább a hagyományos légitársaságokért kellene aggódnunk, hiszen az lesz a trend, hogy az emberek a lehető legolcsóbban akarnak eljutni A-ból B-be.

A fapados légitársaság szolgáltatásainak igénybevétele szuper módja lehet annak, hogy pénzt takarítsunk meg utazáskor, különösen, ha tudjuk, milyen rejtett költségekre kell figyelni foglaláskor! A még tapasztalatlan utazóknál számára azonban nagyon könnyen előfordulhat, hogy olyan alapvető kényelmi szolgáltatásokért fizetnek felárat feleslegesen, amelyekről nem volt egyértelmű a leírás. Ha olcsón szeretnénk repülőjegyhez jutni tehát az a legfontosabb, hogy folyamatosan figyeljük az árak alakulását, és a lehetőségekhez mérten próbáljuk rugalmasan kezelni az utazás és a foglalás időpontját. Összeszedtük, mi mindenre érdemes figyelni a tavaszi, vagy akár már a nyári  kiruccanás tervezésekor.

  • A legolcsóbb repülőjegyeket egy adott desztinációra akkor találjuk meg, ha térben és időben is rugalmasak vagyunk. Általában drágább az átszállás nélküli utazás, így ha időnk és türelmünk engedi, válasszunk átszállásos opciókat.
  • A csütörtöki és szombati repülés általában a legolcsóbb, sőt ha nem egy hétre, hanem 10 napra vagy két hétre utazunk, olcsóbban jöhetünk ki – tanácsolja a Mortons oldala.
  • Mindig jó, ha több forrásból is tájékozódunk, mielőtt lefoglaljuk a járatodat. Használjuk az olyan keresőmotorokat, mint a Skyscanner, a Kayak vagy a Momondo, hogy a legjobb ajánlatokat kapjuk. Érdemes megnézni néhány légitársaság weboldalát is, és persze a Google eszközeit!
  • Foglalás előtt ellenőrizzük le, hogy nem olcsóbb-e külön csak oda és csak visszaút foglalása. Különösen a drága tengerentúli és távol-keleti járatoknál futhatunk bele komoly különbségekbe.
  • Érdemes megfontolni egy bécsi indulást is, néha tízezrekkel is olcsóbb, pláne ha a fővárosban, vagy a nyugati országrészben lakunk.
  • Sok keresőmotor és foglalási oldal tárolja az korábbi keresési előzményeinket, így az árak változhatnak aszerint, hogy mit böngésztünk korábban. Ennek elkerülése érdekében a repülőjegy foglalása előtt mindenképpen kapcsoljuk inkognitóba az internetes böngészőt.
  • A last minute ajánlatok nem mindig olcsóbbak, ezért foglaljon időben
  • Általában a repülés előtti 3 hónaptól kezdődő és a 4-5 héttel azt megelőző időpontig terjedő időszakban a legnagyobb az esély akciós repülőjegy ajánlatok foglalására – javasolja a Repülőjegy-vásárlás oldala.
  • Általánosan ismert tény az is, hogy az olcsóbb repülőjegyek akkor szerezhetők meg, ha a szombat éjszakát is az adott városban töltjük
  • Jó eséllyel vásárolhatunk olcsó repülőjegyet, ha az adott napon belül a kora reggeli, illetve a késő esti, éjszakai járatokat keressük. Az éjszakai járatoknál átszállás esetén azonban figyelni kell, hogy ha a csatlakozás csak másnap indul, akkor egy éjszakát az adott célállomáson kell töltenünk
  • Az olcsó repülőjegyek megvásárlásakor feltétlen vegyük figyelembe, hogy azon bármiféle módosítás (utazási dátum, útvonal stb.) súlyos költségekbe kerülhet, ezért legyünk mindig nagyon körültekintőek az utazás időpontját illetően!

Check-in, poggyász és a jogaink: ezt feltétlenül tudnod kell

Általában a check-in-ért nem kell fizetni, ha interneten vagy mobilaplikáción keresztül végezzük el, de például az EasyJet nem számít fel díjat a reptéren történő becsekkolásért vagy a beszállókártya kinyomtatásáért sem. Azonban időt takaríthatunk meg azzal, ha előre elvégezzük a chenk-in-t, és mobil beszállókártyát kérünk. Az internetes utasfelvétel a járat indulása előtt már napokkal, egyes esetekben már 30 nappal korábban elintézhetjük egészen az indulás előtti órákig: ezt is feltétlenül ellenőrizzük a társaság oldalán.

  • Feltétlenül foglaljuk le és fizessük ki feladott poggyászt online, hogy elkerüljük a reptéren fizetendő külön díjakat. Győződjünk meg arról, hogy feladott poggyásza nem haladja meg a maximális méretet!
  • Az extrák előzetes megvásárlásával pénzt takaríthatunk meg: az ülőhelyeket és egyéb extrákat mindenképpen érdemes előre megvásárolni - már csak a későbbi kellemetlenségek és csalódások elkerülése érdekében.
  • A légitársaság bármikor megváltoztathatja az irányelveit, például a poggyászkorlátozásokat, a check-in eljárásokat, díjakat és még sok minden mást is. Ezért vásárlás előtt mindenképpen olvassuk el a viteldíj és a jegyvásárlás feltételeit. Az is jól jöhet, ha ismerjük az utasok jogait a késések, járattörlések és sztrájkok esetére.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm