6 °C Budapest
Italian formal garden with wrought iron table and chairs under heavy storm.

Ezek a megyék hétfőn sem ússzák meg szárazon: itt csap le a zivatar, jégeső az országra

2021. augusztus 8. 15:08

A mai napon Baranya, Csongrád-Csanád és Békés megyék kivételével az egész országban veszélyjelzés van érvényben zivatarok kialakulása miatt. Pest, Nógrád és Heves megyékben narancssárga, súlyosabb, a többi megyében citromsárga riasztás lépett életbe. Az ország délkeleti felén pedig ma tovább fokozódik a hőség. Ezeken a tájakon nagyrészt 25-26, a délkeleti megyékben 27 fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet. Csongrád-Csanád és Békés megyében másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt. A hidegfront mögött azonban hétfőn ezeken a vidékeken is visszaesik a hőmérséklet, mérséklődik a meleg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ma kora estig csak kis eséllyel lehet egy-egy zivatar - írja a met.hu. Este északnyugat felől hidegfront éri el az országot, amely kelet felé halad fölöttünk az éjszaka folyamán. A front előterében és annak mentén főleg az ország északi felén/kétharmadán fordulnak elő nagyobb számban zivatarok (a déli tájakon valamelyest kisebb a kialakulási esélyük), amelyekhez leginkább jégeső (ált. ~1-2 cm), viharos széllökés (ált. 60-80 km/h), intenzív csapadék (10-25, netán > 25 mm) társulhat. Elsősorban az Északi-középhegység nyugati részén, a Dunakanyar térségében heves zivatarok kialakulására is kedvezőek a feltételek nagy méretű (> 2 cm) jég, esetleg erősen viharos (> 90 km/h) széllökés kíséretében. A fronthoz kapcsolódó zivatarok a hétfő hajnali, reggeli órákban hagyják el az északkeleti, keleti határvidéket.

Baranya, Csongrád-Csanád és Békés megyék kivételével az egész országban veszélyjelzés van érvényben zivatarok kialakulása miatt. Pest, Nógrád és Heves megyékre másod-, a többi megyében elsőfokú riasztás lépett életbe.

Hétfőn napközben a nappali gomolyfelhő-képződésből már inkább csak az Északi-középhegység térségében van esély egy-egy zivatar kialakulására. Narancsriasztás lesz érvényben továbbra is Pest, Nógrád és Heves megyékben, ami azt jelenti, hogy "hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is!" A Dunántúl nagyrészt megússza a zivatarokat, maximum Fejér és Komárom-Esztergom megyék kaphatnak belőle.

Fokozódik a hőség az Alföldön

Az ország délkeleti felén pedig ma tovább fokozódik a hőség. Ezeken a tájakon nagyrészt 25-26, a délkeleti megyékben 27 fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet. Csongrád-Csanád és Békés megyében másodfokú figyelmeztetést adtak ki ma délutánra a hőség miatt, és további 9 megyében citromsárga riasztás van érvényben.

Hétfőn már mérséklődik a meleg: a hidegfront mögött ezeken a vidékeken is visszaesik a hőmérséklet. Egyedül Csongrád-Csanád és Békés megyében marad az elsőfokú riasztás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?