7 °C Budapest

Újabb korlátozásokat tervez az EU: tovább drágulhatnak az új autók

2020. szeptember 16. 10:45

Szigorítaná a CO2-kibocsátási normákat az EU: 2030-ra a gyártóknak 37,5 százalékkal kell csökkenteniük az értéket.

Tovább szigorítaná a kibocsátási szabályokat az EU: német lapértesülésk alapján a hvg.hu azt írja, 2030-ra további 37,5 százalékkal csökkenteni kell a flottaszintű CO2-kibocsátást. Ez 2,7 literes fogyasztású benzines-, illetve 2,4 literes fogyasztású dízelüzemű autókat vetít előre a lap szerint.

Az Unió a már elfogadott 37,5 százaléknál nagyobb mértékben, 2030-ra 50 százalékkal szeretné csökkenteni az új személyautók CO2-kibocsátást. Amennyiben ezt elfogadják, a 10 év múlva forgalomba állítandó autók közül a benzinesek 2 literes, a dízelek pedig 1,8 literes fogyasztással kell, hogy üzemeljenek.

2020-tól az autógyártóknak flottaszinten hozniuk kell a 95 gramm/kilométeres kibocsátási értéket. Ha ezt túllépik, komoly bírságot kell fizetniük. A szabályozás nyomán egyre több a lágyhibrid, hibrid és plugin hibrid modell, amelyek lényegesen drágábbak a hagyományos hajtéssal szerelt autóknál. Ha még ennél is kevesebb kibocsátási normának kell megfelelni, az további fejlesztést igényel, amely újabb drágulást eredményezhet az autópiacon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18