3 °C Budapest

Félsz a terrortól? Ide utazz idén nyáron

Pénzcentrum
2016. április 13. 05:55

Az elmúlt években történt terrortámadások és a növekvő terrorfenyegetettség miatt erősödik a terrorveszély. Ez azonban a külföldi turizmusnak sem feltétlenül kedvez, ugyanis sokan inkább lemondják a külföldi utazásaikat, vagy változtatnak az eredeti úti célon. Ebből kiindulva kíváncsiak voltunk, vajon hatással lehet-e mindez a belföldi turizmusra, és ha igen, az meglátszik-e majd az árakon.


Az elmúlt időszakban történt terrorcselekmények a turizmusra is hatással vannak, ugyanis a terrorveszély miatt sokan inkább lemondják az utazásaikat, vagy változtatnak az eredeti úti célon. Ezt támasztják alá az ezzel kapcsolatos friss felmérések, és előfoglalási adatok is: a magyarok körében népszerűnek számító Törökországot, Egyiptomot és Görögországot is sokkal kevesebben választják idén.

Na de akkor hova utazunk idén nyáron?

A Télen-Nyáron Utazási Iroda szerint elsősorban Horvátország, Olaszország, Spanyolország és Bulgária iránt erősödött az érdeklődés az utóbbi néhány hónapban. Szvoboda János, a Neckermann cégvezetője szerint nem jellemző, hogy a külföldi, vagy tengerparti nyaralásról le akarnának mondani a magyarok, hiszen ezt az élményt nehéz itthon pótolni. Sokan inkább kivárnak, és később terveznek dönteni.

Mivel más országokban nagyon sokan foglalnak, ezért a kedvelt úti célokon nagyon hamar el fognak fogyni a szálláshelyek. Kiemelhetnénk itt például Spanyolországot, Görögországot, Horvátországot, Olaszországot és Bulgáriát ebből a körből. A legutolsó pillanatig kivárók valószínűleg nem találják majd meg a számításukat, és vagy nem találnak majd megfelelő ajánlatot, vagy csak sokkal drágábban, mint amilyen áron az előfoglalási időszakban foglalhattak volna. Ezért mindenkit arra buzdítunk, hogy ha szeretne nyáron utazni, minél hamarabb foglalja le nyaralását

- mondta Szvoboda János.

Akár a belföldi turizmus is fellendülhet?

Bár elképzelhető egy olyan forgatókönyv is, hogy sokan inkább belföldre utaznak a biztonság miatt, ennek egyelőre nem mutatkoznak markáns jelei. A Magyar Turizmus Zrt. szerint a robbantások és terrorcselekmények hatása rövidtávon általában mindig kedvez a támadásokban nem érintett közeli, elsősorban belföldi úti céloknak. A belföldi turizmus fellendülésének azonban nem ez képezi az alapját. Elsősorban az elmúlt években megvalósult infrastruktúra- és kínálatfejlesztésnek, a SZÉP kártya által nyújtott előnyöknek, továbbá a magyar háztartások kedvezőbb anyagi helyzetének köszönhető a belföldi turizmus bővülése. Ezt támasztják alá az IBUSZ Utazási Iroda tapasztalatai is:

A belföldi szállásfoglalásunk körülbelül 20 százalékos emelkedést mutat a tavalyi év azonos időszakához képest. Ez a növekedés a hazai egyéni szállásfoglalás és a csoportos beutazás együttes pozitív alakulásának köszönhető. A belföldi turizmus iránt az elmúlt években fokozott érdeklődés figyelhető meg, amely a szálláshelyek minőségi javulásával, a nagyszerű programlehetőségekkel és a SZÉP-kártya elterjedésével is magyarázható, így saját tapasztalatunk szerint ez az emelkedés nincs összefüggésben  a terrorcselekményekkel

-közölték.

Ennek ellenére a jóslatok szerint hazánk idegenforgalmi pozíciója tovább fog erősödni a közeljövőben.

A belföldi utazások számában már 2014-ben kedvező folyamat indult el a KSH szerint, ami 2015-ben is folytatódott. A többnapos belföldi utazások költéseinek értéke évről-évre nő, 2008 óta tavaly volt a legmagasabb.

Emellett a külföldi turisták körében is egyre népszerűbb Magyarország. Bár a legvonzóbb úti célnak még mindig Budapest számít, az utóbbi időben fokozódó érdeklődés figyelhető meg a gyógyfürdők - mint például Hajdúszoboszló és Hévíz - valamint a Balaton iránt is.

Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint a legtöbb turista Németországból érkezik, azonban Angliából is sokan jönnek, a Kínából ide utazók által eltöltött vendégéjszakák száma pedig csaknem száz százalékkal emelkedett.

Várható-e drágulás, ha fellendül a belföldi turizmus?

A kereslet növekedése akár az árak növekedését is eredményezheti, de a Neckermann Utazási Iroda szerint ennek még nem tapasztalhatóak jelei. Az IBUSZ Utazási Iroda viszont a fővárosi szállásoknál tapasztal némi drágulást:

A magyarok elsősorban a vidéki szálláshelyeket részesíti előnyben. Jellemzően itt nem figyelhető meg sem a hotelekben vagy apartmanokban, sem az idegenforgalomhoz kapcsolódó szolgáltatóiparban áremelkedés. Más képet mutatnak viszont a fővárosi szállodák. Jellemzően itt többet kell fizetni a vendégéjszakákért, mint az előző években. Ez azonban elsősorban a külföldről hazánkba érkezőket érinti. Az áremelkedés ellenére Budapest továbbra is kedvező árfekvésű helyszín, és a legvonzóbb hazai úti cél a beutaztatásban

 -tájékoztatattak.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?