Kezdődik a 28. Mesterségek Ünnepe (x)

Pénzcentrum
2014. augusztus 13. 13:15

Kézművesség, zene, tánc - minden, ami hagyomány! Ez a szlogenje a nyár kedvenc családi fesztiváljának, amelyet 28. alkalommal rendez meg a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Budai Vár területén.Augusztus 16. és 20. között több mint 800 kiállító gondoskodik arról, hogy a műhelybemutatókon alkalma legyen bárkinek bekukkantani a régi mesterségek titkaiba, elbeszélgethessen a mesterekkel, vagy saját maga is kipróbálhasson egy-egy mozdulatot. Idén a fémművesség a kiemelt téma, tehát kovácsok, ékszerkészítők, harangöntők, késesek, rézművesek, tojáspatkolók és ólomkatona-készítők is bemutatják különleges tudásukat. A kosárfonás, mézeskalács-készítés, gyertyaöntés, csipkeverés, fazekasság és egyéb ősi szakmák rajongói sem távoznak majd csalódottan. A legifjabbakat a Hunyadi udvarban változatos program szórakoztatja: a népi játékok mellett lehet nemezelni, textil, filc és csuhéjátékokat készíteni, koszorút kötni, gyöngyöt fűzni, lesz rézdomborítás és ördöglakat készítés is. A "Mesélő Mesterek" program keretében a hagyományőrző szakmák kiváló képviselőivel lehet beszélgetni a rendezvény minden napján. A viseletben érkezőkről ajándék fotográfia készül, és a rendezvény végén a legjobb öltözékek büszke tulajdonosait nyereményekkel is díjazzák.


Törökországból is érkeznek kézműves mesterek, gyöngy-, üveg- és borostyán ékszerkészítők, fazekasok, selyem- és gyapjúművészek mutatják be alkotásaikat. Nagy érdeklődés várja annak a cipőkészítő mesternek az érkezését is, aki hagyományőrző török cipőivel hollywoodi szuperprodukciókban (Harry Potter, Trója) is bizonyított már. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel pedig több kirgiz és üzbég kézműves is újra tiszteletét teszi a Mesterségek Ünnepén.


Idén is képviselteti magát a népművészet ihlette divat, több ízben látványos divatbemutatókra kerül sor az Oroszlános Udvar színpadán. Két színpadon gazdag kulturális program várja az érdeklődőket, csak néhány koncertet említünk: vendégünk lesz Törökországból Erdal Salikoglu, Kobzos Kis Tamással készült közös produkciójukat mutatják be, Szokolay Dongó Balázs, Balogh Kálmán és a Parno Graszt, a Meszecsinka, Palya Bea, Pál István Szalonna és bandája, a Vujicsics Zenekar és mások. 


Részletes program: http://mestersegekunnepe.hu/reszletes_program


A gasztronómia kedvelőinek hazai és erdélyi sajtmesterek kedveskednek majd, akik tehén, kecske- és juhsajtjaikat hozzák magukkal. A Magyar Sajtlovagrend tagjai segítségével augusztus 18-án sajtmustrára kerül sor, amelynek során eldől,ki lesz a Mesterségek Ünnepe legjobb sajtkészítője. Van ötnapos jegy, gyermek, nyugdíjas, sőt többféle családi kedvezmény is, és kombinált jegy váltható a Magyar Nemzeti Galéria iránt is érdeklődőknek. Jegyek elővételben kaphatók a Ticketportal honlapján. 


További információ:
www.mestersegekunnepe.hu
www.facebook.com/mestersegekunnepe

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?