17 °C Budapest

Újabb városfejlesztésre készülnek Orbánék a Citadellán?

Pénzcentrum
2014. május 5. 15:35

Hétfő reggel rendőrök zárták le a Citadella felé vezető utat, miután az ingatlan vagyonkezelője a segítségüket kérte, mert nem tudott megállapodni a Gellért-hegy tetején lévő vendéglátóhelyekkel. A lépés egyben azt is jelentheti, hogy hamarosan - Makovecz Imre tervei alapján - megkezdődhet a Citadella falazatán kívüli körsétány fejlesztése.

Ma reggel rendőrök zárták le a Citadella felé vezető utat, miután az ingatlan vagyonkezelője, az MNV Zrt. a segítségüket kérte, mert nem tudott megegyezni a Gellért-hegy tetején lévő vendéglátóhelyekkel. a terület visszaadásáról. Az MNV azért ragaszkodik a visszavételhez, mert az Emberi Erőforrások Minisztériumának megállapítása szerint a Citadella használata, illetve hasznosítása nem felel meg a Világörökségről szóló törvény rendelkezéseinek.

A jogszabály ugyanis előírja, hogy a területet az egyetemes és nemzeti értékeit megőrizve kell használni, bemutatni, fenntartható módon fejleszteni vagy szükség szerint helyreállítani. A hatóság szerint azonban az ingatlanon évtizedek óta nem volt jelentősebb felújítás, helyreállítás. A bérlők elvégezték ugyan a szükséges karbantartásokat és az alkalomszerű javításokat, de lényegében csak az üzleti érdekeiket érintő beruházásokat hajtották végre - írja közleményében az MNV.

Kezdődhet a Hungarikum-utca fejlesztése?

Mint ismert, 2013 októberében kormányhatározatot adtak ki a 2011. szeptember 27-én elhunyt Makovecz Imre munkásságának megőrzéséről. E szerint a minisztériumoknak - többek között - át kell nézniük az alkotóművész hátrahagyott terveit is, és javaslatot kell tenniük arra, melyek érdemesek a megvalósításra. Ez nem kis munka; Makovecz munkássága során közel ötszáz épületet tervezett, amelynek hozzávetőlegesen a fele épült csak meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

(Forrás: http://varosvilag.blogspot.hu)

Az egyik ilyen hátrahagyott Makovecz-terv a Citadella falazatán kívüli körsétányra megálmodott Hungarikum-utca. Bár arról egyelőre nincs információ, hogy az MNV Zrt. mihez kezd majd a területtel, egy azonban biztos, a Makoveczről szóló kormányhatározat, illetve a Világörökségről szóló törvény rendelkezései egybecsengenek.

Támogatási nyilatkozatában Makovecz Imre még 2011-ben így írt az új üzletsorról: "Fontosnak tartom a Citadella teljes átalakítását, jelenlegi állapotának felszámolását, és egy új, egységes magyarságtudatot és hagyományt megjelenítő építmény létrehozását." A fejlesztés tehát, ha a vagyonkezelő és a város/kerületi vezetés is úgy dönt, hamarosan kezdetét veheti a mintaépületnek szánt Trianon Házzal.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem