Újabb városfejlesztésre készülnek Orbánék a Citadellán?

Pénzcentrum
2014. május 5. 15:35

Hétfő reggel rendőrök zárták le a Citadella felé vezető utat, miután az ingatlan vagyonkezelője a segítségüket kérte, mert nem tudott megállapodni a Gellért-hegy tetején lévő vendéglátóhelyekkel. A lépés egyben azt is jelentheti, hogy hamarosan - Makovecz Imre tervei alapján - megkezdődhet a Citadella falazatán kívüli körsétány fejlesztése.

Ma reggel rendőrök zárták le a Citadella felé vezető utat, miután az ingatlan vagyonkezelője, az MNV Zrt. a segítségüket kérte, mert nem tudott megegyezni a Gellért-hegy tetején lévő vendéglátóhelyekkel. a terület visszaadásáról. Az MNV azért ragaszkodik a visszavételhez, mert az Emberi Erőforrások Minisztériumának megállapítása szerint a Citadella használata, illetve hasznosítása nem felel meg a Világörökségről szóló törvény rendelkezéseinek.

A jogszabály ugyanis előírja, hogy a területet az egyetemes és nemzeti értékeit megőrizve kell használni, bemutatni, fenntartható módon fejleszteni vagy szükség szerint helyreállítani. A hatóság szerint azonban az ingatlanon évtizedek óta nem volt jelentősebb felújítás, helyreállítás. A bérlők elvégezték ugyan a szükséges karbantartásokat és az alkalomszerű javításokat, de lényegében csak az üzleti érdekeiket érintő beruházásokat hajtották végre - írja közleményében az MNV.

Kezdődhet a Hungarikum-utca fejlesztése?

Mint ismert, 2013 októberében kormányhatározatot adtak ki a 2011. szeptember 27-én elhunyt Makovecz Imre munkásságának megőrzéséről. E szerint a minisztériumoknak - többek között - át kell nézniük az alkotóművész hátrahagyott terveit is, és javaslatot kell tenniük arra, melyek érdemesek a megvalósításra. Ez nem kis munka; Makovecz munkássága során közel ötszáz épületet tervezett, amelynek hozzávetőlegesen a fele épült csak meg.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

(Forrás: http://varosvilag.blogspot.hu)

Az egyik ilyen hátrahagyott Makovecz-terv a Citadella falazatán kívüli körsétányra megálmodott Hungarikum-utca. Bár arról egyelőre nincs információ, hogy az MNV Zrt. mihez kezd majd a területtel, egy azonban biztos, a Makoveczről szóló kormányhatározat, illetve a Világörökségről szóló törvény rendelkezései egybecsengenek.

Támogatási nyilatkozatában Makovecz Imre még 2011-ben így írt az új üzletsorról: "Fontosnak tartom a Citadella teljes átalakítását, jelenlegi állapotának felszámolását, és egy új, egységes magyarságtudatot és hagyományt megjelenítő építmény létrehozását." A fejlesztés tehát, ha a vagyonkezelő és a város/kerületi vezetés is úgy dönt, hamarosan kezdetét veheti a mintaépületnek szánt Trianon Házzal.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25