6 °C Budapest

Áramkimaradást hozott a szélvihar: ezek az érintett területek

Pénzcentrum
2013. március 22. 17:03

Káoszt nem hozott a pénteki időjárás, nem voltak hóviharok és így hóátfúvások sem, de a viharos szél komoly problémákat okozott az ország számos pontján. Pest megyében másfél nap alatt húszszor hívták a tűzoltókat házakra, utakra, sínekre dőlt fák miatt. Áramkimaradások vannak Szabolcsban, a Budapest-Záhony vasútvonalon késnek a vonatok - írja az Index.

A viharos erejű szél és a felázott talaj miatt Pest megye számos településén fák dőltek az utakra, illetve a háztetőkre és a kerítésekre. Az elmúlt másfél nap alatt közel húsz esetben kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak. A megye valamennyi kistérségében elsőfokú riasztás van érvényben, a széllökések óránkénti sebessége meghaladja a 80 kilométert.

Az utóbbi másfél napban a megyei katasztrófavédelem 55 tűzoltója dolgozott megállás nélkül az erős szél és a felázott talaj miatt kidőlt fák és ágak eltávolításán, a riasztások azóta folyamatosak.

A szóvivő közlése szerint Szentendrén, Tökölön, Dabason, Tárnokon, Csomádon és Páty határában az úttestre dőlt fák több esetben elektromos vezetéket és távközlési kábelt is leszakítottak.

A tűzoltók motoros láncfűrésszel távolították el az akadályokat, mint ahogyan megszüntették a veszélyhelyzetet Taksony, Diósd, Martonvásár és Érd területén is. Ezeken a településeken háztetők, illetve kerítések rongálódtak meg a viharos szél következtében.

Gödöllőn péntek hajnalban a HÉV sínekre is rádőlt egy fa, ami akadályozta a vasúti közlekedést, ezért a mentés idejére a Budapest felé vezető forgalmat leállították.

A rendőrségtől, a katasztrófavédelemtől és a honvédségtől is segítséget kap az E.ON Zrt. a viharos széllökések okozta áramellátási zavarok elhárításához Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A három szervezet munkatársai és a cég szakemberei együtt dolgoznak az áramszolgáltatás helyreállításán. A főhadnagy hozzátette, hogy az érintett településeken fokozott a rendőri jelenlét, a járőrök a közrend és közbiztonság fenntartása mellett segítik a bajba jutott embereket.

A megyei rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a délutáni órákban már 28 nyírségi településen 17 295 fogyasztói helyet érintett a viharos széllökések okozta üzemzavar.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A viharos szél miatt szinte ugyanazokban a járásokban alakult ki áramszünet, mint egy héttel ezelőtt. A nyíregyházi, a kemecsei, az ibrányi, a nagykállói és a nyírbátori járásban, illetve kis részben a kisvárdai járásban keletkeztek áramellátási zavarok.

Az éjjeli, a reggeli és a kora délelőtti órákban havazott is a térségben, de a hó azóta elolvadt. A megye nyírségi, valamint észak-szabolcsi részén jelenleg is 55-65 kilométer közötti erősségű szél fúj, s nem ritkák a 80-90 kilométeres széllökések. A viharos szél - a múlt hetihez hasonlóan - oszloptöréseket, oszlopdőléseket és vezetékszakadásokat is okozott a megyében.

A szélvihar miatt megsérült a vasúti felsővezeték Karcag és Püspökladány között. A vonatok csak egy vágányon, váltakozó irányban tudnak közlekedni emiatt késések vannak a Budapest-Szolnok-Záhony vasútvonalon. A MÁV szakemberei jelenleg is dolgoznak a hiba elhárításán.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm