30 °C Budapest

Legendás tervezőcéget vásárolt a Volkswagen

Pénzcentrum
2010. május 26. 15:02

Egy nagyhírű olasz formatervező cég, az Italdesign Giugiaro (IDG) többségi tulajdonát vásárolta meg a minap a világ egyik legnagyobb autógyára, a német Volkswagen - derül ki az IDG honlapján megjelent közleményből.

A két cég együttműködése nem újkeletű, az IDG egyik legismertebb formaterve is a német márka egy autójához, az 1974-es egyes Golfhoz kötődik. Az IDG nevéhez fűződnek továbbá az Audi S80-as, az első VW Passat és az első Scirocco formatervei is, de a cég számos olasz sportautó (főként a Lamborghini és a Maserati) vonalait is rajzolta, és sokat dolgozott hétköznapi autókat gyártó cégeknek (például a Fiatnak vagy a Suzukinak) is.

Az IDG 2008-ban írt alá a Volkswagennel átfogó együttműködési megállapodást. Ennek keretében többek között közösen fejlesztik a német autógyár Up! névre keresztelt elektromos miniautóját, melynek jövőbeni gyártását a szlovákiai üzemében képzeli el Volkswagen. A németek - növekedési stratégiájuknak megfelelően - az együttműködési megállapodásnál is szorosabb kapcsolatot akartak kialakítani céggel, ezért a nemrég tető alá hozott üzlet keretében a cég szabadalmaival és márkanevéhez fűződő jogokkal együtt megvásárolták az IDG részvényeinek 90,1%-át. Az IDG kisebbségi részvénycsomagja továbbra is a korábbi többségi tulajdonosnál, a Giugiaro családnál maradt.

Az IDG Olaszország egyik legnevesebb autótervező cége. Központjuk, és egyben egyetlen tervezőbázisuk Torinótól délre található, itt összesen 975 mérnököt foglalkoztatnak. A cég éves szinten több mint 100 millió euró árbevételt generált az elmúlt időszakban.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?