M4: Júliusban elkészül az alagút, 2013-tól tesztüzem

MTI
2010. május 12. 08:32

Július közepén befejeződhet a 4-es metró alagútjainak építése, majd megkezdődhet a pesti oldalon is az állomások beépítése. A tesztüzem 2013 második negyedévében, a jelenleg érvényes ütemtervnek megfelelően indulhat el.

Klados Gusztáv, a DBR Metró Projekt Igazgatóság projektigazgatója elmondta: még 450 méter van hátra a pajzsos alagútépítésből.
Miután a déli pajzs június végén, az északi pedig július közepén elért az ideiglenes végállomásra, azokat szétszerelik és kiemelik, majd a kiszolgáló létesítményeket is felszámolják. Ezt követően folytatódhat a pesti oldalon az állomások szerkezetépítése, amelynek befejező munkálatait korábban a pajzsok elhaladása miatt függesztettek fel.

A beruházás egyik kritikus pontja a Szent Gellért tér alatt megvalósuló úgynevezett vágánykapcsolati műtárgy, ha ezzel késnek, akkor az egész beruházás csúszik. Klados úgy nyilatkozott, hogy "előrehaladott állapotban" van ennek építése és ősszel valószínűleg végez a Bamco a kivitelezéssel, így nem lesz csúszás.

Tesztelni kell az új szerelvényeket

Az Alstom és a BKV között több vita is volt a 2-es és 4-es vonalra szállítandó metrószerelvényekről. Jelen állás szerint az NKH csak azt követően tud majd érdemben foglalkozni a 4-es vonal szerelvényeivel, ha az Alstom teljesíti az előírt 1500 kilométeres tesztet, majd ezt követően megkapja a 2-es metró szerelvényeinek végleges típusengedélyét. Ennek június végéig teljesülnie kell. Klados Gusztáv elmondta azt is: a gyártó katowicei telephelyén már elkészült két prototípus-szerelvény, csak arra várnak, hogy azokat leszállíthassák.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Klados Gusztáv a késésekről annyit mondott: a pajzsindítás előtti telekszerzési problémák, majd a Bamco többszöri leállása miatt már tavaly 245 nappal meg kellett hosszabbítani a projektet, majd a Bamco 27 hétről ötvenre emelte a pesti oldali alagútépítés időtartamát.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18