5 °C Budapest

Sok a hiba... Melyik a legmegbízhatóbb autómárka?

Pénzcentrum
2006. augusztus 16. 16:00

A J.D. Power legújabb felmérésében a 2003-ban gyártott autók hibaszázalékát vizsgálja, azaz azt mutatja be, hogy egy-egy márkánál 100 autóból hány hibát jelentettek 2003 és 2006 között. Az eredmények önmagukért beszélnek...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A statisztikát 48 000 autótulajdonos válaszai alapján állították össze, aszerint, hogy a három éves autóknál mennyi hibát tapasztaltak. Ezeket az értékeket pontszámokkal azonosították. A márkákat egybevették, de olyan lista is született, amely a kategóriák legjobb autóit mutatja be. Tehát léteznek modellek, amelyek bár szinte tökéletesre sikerültek, a márkák rangsorában nem szerepelnek előkelő helyen, mert a 'társainak' köszönhetően.

A legjobb és legmegbízhatóbb autómárka címet a Lexus viheti el 136 hibaszámmal, csakúgy, mint a 2005-ös évben. A japán Toyota gyár luxusautója a Lexus, amely nemcsak elegáns, de már környezetkímélő hibrid járműveket is gyárt. A japán megbízhatóság újra csak bizonyította a szakértelmet, első helyre emelve ezzel a Lexust, és 5. helyre a Toyotát (179 probléma).

Az élvonalban meglepő módon nemcsak a japán és a híres európai, de amerikai autók is ott vannak. Mi több, idén mindösszesen csak 2 európai gyártmányú márkának sikerült elérnie, hogy az átlagos hibahatártól jobb teljesítménnyel rukkoljanak elő. A Jaguár összesítettben a 8., a BMW a 9. helyet szerezte meg.

Az első helyezettet, a japán Lexust 3 amerikai követi -Mercury, Buick és a Cadillac- és ez után következnek a japán, európai, illetve megint csak japán típusok.

A híres egyesült államokbeli autógyártó cég, a Chrysler nem részesült az amerikai gyártók büszkeségéből, hiszen átlag alatti eredményt ért el, és ezzel nem került fel a legjobb 13 közé. A vállalat szóvivője nem kívánta kommentálni az esetet.

A luxus és sportautó gyártó cég, a Porsche szintén nem kommentálta rossz helyezését. A Porschék összetettben az átlagos 227 pont alatt maradtak. Az olasz gyártó tavaly még második volt a megbízhatósági rangsorban, azonban idén olyannyira leromlott a teljesítményük, hogy 149 hiba helyett 248 meghibásodást, vagy valamilyen problémát regisztráltak. A J.D. kutatóintézetének vezetője szerint a neves márka a rossz teljesítményt és a nagy visszalépést a Porse 911 és Boxer típusok miatt könyvelhette el.

A Honda nemcsak összetettben ért el nagyon szép eredményt -194 hibával a 7. helyen végzett- hanem 'egyéniben' is, hiszen a Honda Civic lett a legjobb egyterű autó, kompakt sportkocsik között a legjobb helyezést érte el az S2000-es, és a teherautók között a legmegbízhatóbbnak választották a Honda Odyssey-t.

A típusok versenyében egyébként a 19 kategóriában csak amerikai és japán autók nyertek, és azok közül is 13 helyet vihetett el Japán -Toyota (kiskategória, kisterepjáró (Rav4), közepes nagyságú terepjáró, pick-up) 4, Honda (kompakt, kompakt sport, teherautó) 3, Lexus (alsóközép-, közép-és felsőközép, és prémium terepjáró kategóriában) 4 helyezés.

A legrosszabb autó címet idén a Land Rover vihette el, 438 regisztrált problémával, az előtte lévő helyen a Saab végzett, 326 hibával.

A következő diagramban nem az összes márka szerepel, hanem válogattunk azok közül.

 


                              Forrás: J.D. Power and Associates

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?