34 °C Budapest
3D rendering army robot with gun

Durva, miből csináltak halálos fegyvert a kínaiak: esélyünk sincs ezzel a gyilkos robottal szemben?

2024. május 29. 15:14

A kínai hadsereg nemrégiben bemutatta automata puskákkal felszerelt robotkutyáit, amelyek új dimenziót nyithatnak a városi színterű hadműveletek világában. A robotkutyák képesek felderíteni az ellenséget és lecsapni a célpontokra, ezzel előrevetítik a modern csataterek jövőbeli alakulását - számolt be a CNN.

A kínai hadsereg a közelmúltban mutatta be új robotkutyáit, amelyeknek a hátára automata puskákat szereltek; az új eszközöket először a Kambodzsával közös hadgyakorlataikon tárták a nyilvánosság elé. A "Golden Dragon 2024" elnevezésű gyakorlat során készült felvételeken látható, hogy a robotkutyák távvezérlővel irányíthatók, képesek sétálni, ugrálni, feküdni és hátrafelé mozogni is.

Egy katona, Chen Wei szerint ezek az eszközök gyökeresen megváltoztathatják a városi hadműveleteket, ugyanis a robotok segítséget nyújthatnak az emberi erőforrások felderítésében és az ellenséges célpontokra való lecsapásban is. A robotkutyák mindemellett jelentős reklámértéket képviselnek a Népi Felszabadító Hadsereg életében.

Drónok kísérhetik őket

Az új fegyver bemutatója során egy robotkutya vezetett be egy emberi gyalogsági egységet a szimulációs épületbe. A videón egy hatrotoros légi drón is szerepel, amelyre szintén automata puskát szereltek, mindez remekül illusztrálja Kína törekvését az intelligens, pilóta nélküli eszközök sokféleségének támogatásában.

A robotkutyák és a kisebb légi drónok katonai alkalmazása egyébként rég nem jelentenek újdonságot, korábban már más országok hadseregei is dolgoztak hasonló technológiákkal. Az amerikai légierő például 2020-ban mutatta be első robotkutyáit, amelyeket fejlett harcvezérlési rendszerük részeként használnak - ezek immár mesterséges intelligencia és gyors adatelemzés segítségével derítik fel a fenyegetéseket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Már most nagy szerepet vállalnak a drónok

Az ukrajnai konfliktus óta a drónok jelentős szerepet vállalnak a modern harctereken, hatékonyságukat még az olyan fejlett katonai eszközökkel szemben is bizonyítják, mint például a tankok vagy a hadihajók. Ezek az eszközök lehetőséget teremtenek az alacsonyabb védelmi költségvetésből gazdálkodó erőknek is versenyre kelni nagyobb tőkével bíró ellenségeikkel szemben.

Kína világszerte jelentős drónexportőrként is ismert, azonban tavaly nemzetbiztonsági okokra hivatkozva új exportellenőrzési intézkedéseket vezettek be a dróntechnológiára vonatkozóan. A Global Times állami lap szerint ezeknek az eszközöknek a külföldi hadseregekkel közös gyakorlatokon való megjelenése azt jelzi, hogy már elérték a megfelelő technikai fejlettségi szintet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm