a man with a safety mask in town

Aljas csalás terjed, most SMS-ben vernek át: ha ilyen üzenetet kapsz, töröld azonnal

2022. február 4. 15:02

Az Egyesült Királyságban észleltek egy Coviddal kapcsolatos átverést. Az sms üzenet azt állította, hogy az NHS-től, a brit nemzeti egészségügyi szolgálattól származik, amely a koronavírus elleni védőoltásokat biztosítja és ingyenes tesztelést biztosít az egész országban. A Sophos kiberbiztonsági vállalat szerint ilyen átverés előfordulhat Magyarországon is.

Újabb csalás leselkedik a gyanútlan mobilozókra, most az Egyesült Királyságban észleltek egy koronavírussal kapcsolatos átverést. Az SMS szerint ingyenes tesztelést biztosítanak országszerte, azonban ez nem igaz.

Az incidenst a Sophos kiberbiztonsági vállalat észlelte, szerintük Magyarországon is előfordulhat ilyen. A vállalat reméli, hogy mindenki azonnal kiszúrta az átverést, annak ellenére, hogy a szöveges üzeneteket számos dologra használnak: kétlépcsős hitelesítéshez, emlékeztetőkhöz, értesítésekhez és továbbiakhoz, így a kormányzati szervektől érkező SMS-ek nem számítanak ritkaságnak. Mégis, ha arra vágynánk, hogy minden esetre azért rákattintsunk az üzenetben lévő linkre, A Sophos felhívja a figyelmet, hogy előbb tegyünk fel magunknak a következő kérdéseket:

  • Valószerű a történet? Nem. A vizsgálati eredmények érkezhetnek SMS-ben, de a csodálatos új kísérleti egészségügyi berendezések ajánlatai nem!
  • Valószerűnek tűnik a hivatkozás? Nem. Az NHS linkjei általában NHS PONT UK-val végződnek (“NHS.UK”), de ez furcsán festő PONT COM címmel bír.
  • Egyáltalán rá kell kattintanom a linkre? Nem. Még ha a hivatkozás valós is lenne, figyelmen kívül hagyhatnád és megtalálhatnád magad a megfelelő helyre vezető utat.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?