6 °C Budapest
a man with a safety mask in town

Aljas csalás terjed, most SMS-ben vernek át: ha ilyen üzenetet kapsz, töröld azonnal

2022. február 4. 15:02

Az Egyesült Királyságban észleltek egy Coviddal kapcsolatos átverést. Az sms üzenet azt állította, hogy az NHS-től, a brit nemzeti egészségügyi szolgálattól származik, amely a koronavírus elleni védőoltásokat biztosítja és ingyenes tesztelést biztosít az egész országban. A Sophos kiberbiztonsági vállalat szerint ilyen átverés előfordulhat Magyarországon is.

Újabb csalás leselkedik a gyanútlan mobilozókra, most az Egyesült Királyságban észleltek egy koronavírussal kapcsolatos átverést. Az SMS szerint ingyenes tesztelést biztosítanak országszerte, azonban ez nem igaz.

Az incidenst a Sophos kiberbiztonsági vállalat észlelte, szerintük Magyarországon is előfordulhat ilyen. A vállalat reméli, hogy mindenki azonnal kiszúrta az átverést, annak ellenére, hogy a szöveges üzeneteket számos dologra használnak: kétlépcsős hitelesítéshez, emlékeztetőkhöz, értesítésekhez és továbbiakhoz, így a kormányzati szervektől érkező SMS-ek nem számítanak ritkaságnak. Mégis, ha arra vágynánk, hogy minden esetre azért rákattintsunk az üzenetben lévő linkre, A Sophos felhívja a figyelmet, hogy előbb tegyünk fel magunknak a következő kérdéseket:

  • Valószerű a történet? Nem. A vizsgálati eredmények érkezhetnek SMS-ben, de a csodálatos új kísérleti egészségügyi berendezések ajánlatai nem!
  • Valószerűnek tűnik a hivatkozás? Nem. Az NHS linkjei általában NHS PONT UK-val végződnek (“NHS.UK”), de ez furcsán festő PONT COM címmel bír.
  • Egyáltalán rá kell kattintanom a linkre? Nem. Még ha a hivatkozás valós is lenne, figyelmen kívül hagyhatnád és megtalálhatnád magad a megfelelő helyre vezető utat.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem