18 °C Budapest
Air conditioner with remote controller

Ezt mindenképp ellenőrizd le otthon a klímádon: komoly baj lehet belőle

2021. április 29. 20:01

Ahogy közeledik a nyár, úgy kezdik el egyre többen újra használni a hidegben hanyagolt klímájukat, vagy állnak át fűtési üzemmódról hűtésire. A szakértő szerint bármely csoportba is tartozzon valaki, a berendezést javasolt évente legalább egyszer átnézetni annak érdekében, hogy biztonságosan és hatékonyan üzemelhessen tovább és meghosszabbítsuk élettartamát.

A megfelelő karbantartás azonban nem egyenlő egy egyszerű tisztítással, így ellenőrizni kell a hűtőközeget, a villamos csatlakozásokat, az üzemi nyomást és az áramfelvételt is. Egy koszos készülék rosszabbíthatja az allergiás és asztmás tüneteket, de akár komoly megbetegedéseket is kiválthat, például szisztémás gombafertőzést, így rendkívül fontos a megfelelő karbantartás és a gyakori tisztítás.

A készülékek energiahatékonysága akár 5-15%-kal is csökkenhet nem megfelelő hűtőközeg esetén vagy ha a szűrők és hőcserélők nincsenek rendszeresen, évente legalább egyszer megtisztítva. Váradi György lakossági klímaszakértő, a Fisher Klíma vezetője elmondta, hogy ha megfelelően van használva a berendezés és szakértő segítségével minden szezon előtt karbantartatjuk és kitisztíttatjuk azt, akkor a megfertőződés, vagy az allergia rosszabbodásának esélye majdnem a nullával válik egyenlővé. 

A légkondi fontos szerepet játszik abban, hogy az otthonunkban lévő levegő tiszta és egészséges legyen, ellenben piszkos berendezés a penész, gombák és baktériumok táptalaja lehet

– fogalmazott Váradi György.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Fontos a szellőztetés!

„A legtöbb magyar háztartásban megtalálható klíma folyamatosan a belső levegőt keringeti és szűri, ezzel egyre tisztábbá téve a szoba levegőjét, de ajánlott naponta egy-két alkalommal kereszthuzatot csinálni és kiszellőztetni, hogy a friss, oxigéndús levegőt szűrje meg a berendezés” – javasolja Váradi György.

Bízz meg szakembert!

A klímák kitisztítása során rengeteg a hibalehetőség, így ajánlott szakembert felkeresni, aki garanciát vállal a munkájára. Fontos, hogy ne csak a beltéri egység szűrőjét tisztítsa/cserélje ki, hanem a klíma egyéb részeit is megtisztítsa és átnézze. A következőket lehet kérni a szakemberektől:

  • Ellenőrizze, hogy megfelelő-e a hűtőközeg szintje,
  • Ellenőrizze, hogy szivárgott-e vagy jelenleg is szivárog-e a hűtőközeg (szivárgásérzékelővel),
  • Ellenőrizze az elektromos vezérlést, az összes gomb funkcionalitását
  • Ellenőrizze az elektromos kapcsokat, tisztítsa és szorítsa meg a csatlakozásokat, és szükség esetén alkalmazzon nemvezető bevonatot,
  • Ellenőrizze a motorok áramfelvételét
  • Ellenőrizze a termosztát vagy a hőmérséklet érzékelők pontosságát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?