12 °C Budapest
Brutál mennyiségű új magyar internetes oldal jött létre: mi ez az őrült tempó?

Brutál mennyiségű új magyar internetes oldal jött létre: mi ez az őrült tempó?

2021. április 9. 19:40

Az utóbbi időben rohamos növekedésnek indult a .hu domainek regisztrációja, mely többek között betudható a koronavírus járvány hatására történő online világ felé fordulásnak. 

Számos üzlet, szolgáltató indította el webshopját vagy honlapját, hogy az interneten is ki tudja szolgálni vásárlóit, vagy információt tudjon nyújtani érdeklődőinek. Mindehhez pedig domain névre volt szükség, így nem véletlen, hogy a domain regisztrációs statisztika felfelé ívelő tendenciát mutat az utóbbi egy évet tekintve.

A Rackhost arra volt kíváncsi, hogy vajon a környező országokhoz képest milyen helyzetben vannak a .hu domainek. Összességében hol helyezkedik el a .hu tartomány az országkód szerinti domain végződések között, valamint a szomszédos országokat tekintve hogyan alakulnak a számok? A Domain Name Stat adatai alapján összehasonlították a hét szomszédos ország domainjeinek számát a .hu tartománnyal. Az adatokat a következő diagram szemlélteti:

Talán nem meglepő, hogy Ausztria .at végződésű domainjeinek száma magasan vezeti a listát. Viszont a többi szomszédos országhoz hasonlítva a .hu domain regisztrációkból van legtöbb, a statisztika alapján

842 731 db. Románia és Ukrajna is jelentős, 700 000 feletti országkód szerinti domainnel rendelkezik, viszont Szlovéniában, Szerbiában és Horvátországban ez a szám nem sokkal haladja meg a 100 000 darabot.

Természetesen azt ne felejtsük el, hogy ezek az adatok nem teljes mértékben az adott ország lakosságának domain regisztrációit tükrözik, hiszen akár Magyarországról is regisztrálhatunk .at vagy bármely egyéb domaint, nem is beszélve a népszerű .com vagy .net tartományokról. Azt azonban biztosan állíthatjuk, hogy az adott ország domainjeit leginkább a saját lakossága használja, ahogyan a legtöbb magyar weboldal rendelkezik .hu végződésű domain névvel (is).

A teljes képhez azonban nem árt megvizsgálni az országok lakosságát. Míg a környező országok közül Ukrajna népessége a legmagasabb, addig a .ua domainek száma csak a 4. az országok közötti rangsorban. Hasonlóképp Románia is kevesebb domainnel rendelkezik, mint amennyire a népesség alapján következtetnénk. A lakossága a 2. legmagasabb, míg a .ro domainek száma a 3. a vizsgált országok közül.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Magyarország .hu végződésű domainjeinek száma a 2. legmagasabb a szomszédos országok között, a több száz országkód szerinti tartomány közül pedig a 42. legnépszerűbb. 0,39 százalékát teszi ki az összes ilyen domainnek.

Amennyiben csupán ezt az arányszámot vesszük alapul, nem tűnik annyira soknak a .hu domainek száma, pedig a növekedés továbbra sem állt meg. Márciusban 11 826 .hu végződésű domaint regisztráltak, mely magasabb a korábbi évek azonos időszakainak adatainál. Közel 1600-zal több .hu domaint regisztráltak idén, mint 2020-ban és ez csupán egy havi növekedés. A 2018. márciusi értékhez képest pedig 38 százalékos emelkedést tapasztalhattunk a .hu domain regisztrációkat tekintve.

Vajon ez a tendencia fogja jellemezni az egész 2021-es évet, vagy a koronavírus járvány visszaszorításával a domain regisztrációk száma is csökkenni fog? A következő hónapok adatai alapján közelebb fogunk kerülni a megoldáshoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem