17 °C Budapest
Close up of man holding plate with gourmet food, serving people at table in restaurant

Itt a lista: ennyiért ehetsz a vidéki Magyarország legjobb éttermeiben 2023-ban

2023. május 31. 16:04

Mindegy, merre indulunk az országban, díjnyertes vendéglátóhelyekben biztosan nem lesz hiány. A Dining Guide 2023-ban is kiosztotta a fővároson kívüli legjobb éttermeknek járó elismeréseket . A Pénzcentrum megnézte, hol, mennyiért ehetünk.                                                                                                         

A vidéki magyar éttermek izgalmas szárnyalását a Michelin Guide francia étteremkalauz tavalyi megjelenése már bebizonyította, hiszen első alkalommal került sor arra, hogy számos vendéglátóegység helyet kapott benne a fővároson kívül is. Ezen éttermek nagy része szerepel az Audi Dining Guide TOP 10 Vidéki Étterem listáján is, élén a tavaly két Michelin-csillaggal jutalmazott tatai Platán Gourmet-val, mely egyben az Év Étterme is lett 2023-ban. De nézzük a lista további szereplőit!

1. Platán Gourmet Étterem - Tata

Pesti István séf az elmúlt években bizonyította, hogy nem feltétlenül kell ahhoz jelentős turistadesztináció, hogy egy gourmet felfogású étterem megtalálja a közönségét. Az újkori magyar gasztronómia egyik legmeghatározóbb alakja Budapesttől 50 kilométerre, a Tatai-tó partján, festői környezetben – egy öreg platánfa mellett – valósította meg fine dining éttermi koncepcióját. 2021-ben az addigi Platán formáció új koncepcióval, a Platán Gourmet étteremmel gazdagodott. Pesti István séf több évtizedes munkásságát alapvetően csak fine dining stílusú helyekkel lehetett azonosítani. A séf egyértelműen egy ízig-vérig kiemelkedő minőségű gasztronómiát bemutató helyet hozott létre. Konyhája nehezen kategorizálható, a hazai, vidéki éttermek az utóbbi években trendszerű farm-to-fork, sok esetben klisés koncepcióját elkerülve, nagyon egyedi elképzeléseken alapuló gasztronómiai gondolkodásmódot képvisel. Az idei évben alapvetően 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyag-használata rendkívül változatos, az étlap egyértelműen a séf erős és egyedi fúziós látásmódját tükrözi. A heti négynapos nyitvatartással működő boutique-étterem csak vacsoraidőben érhető el. 

12 fogásos degusztációs vacsora a gasztroszínházban: menüsor: 87 000 Ft,

  • borpárosítás: 39 000 Ft,
  • alkoholmentes italpárosítás: 19 000 Ft

12 fogásos degusztációs vacsora a kék-fehér szalonban: menüsor: 79 000 Ft

  • borpárosítás: 39 000 Ft
  • alkoholmentes italpárosítás: 19 000 Ft

2. 42 Restaurant

2022-es megnyitását követően rögtön berobbant a hazai fine dining éttermek világába. A tulajdonosok működtetik az Esztergom sétálóutcájában található 42ROOM Boutique Hotelt, amelynek alsó szintjét foglalja el az étterem. Az étterem atmoszféráját egyedi, kortárs, modern belső tér határozza meg, a berendezés és az éttermi eszközök kiváló minőségű luxusmárkák termékei. Az étterem gasztronómiai felfogását az ismert séf, Barna Ádám képviseli társtulajdonos-séf pozícióban, aki az utóbbi évek magyar gasztronómiai életének egyik felfedezettje. Érthető, progresszív jegyeket felmutató konyhája népszerű a gourmet stílust kedvelők körében. A modern gondolkodású séf szakítva a regionális szemlélettel, nagyon szabad, egyedi konyhai elképzelést valósít meg. Az alapvetően csak degusztációs menüt kínáló étterem a hazai, vidéki kisvárosi éttermek gondolkodásmódjától eltérően bátor, a kortárs világkonyha népszerű ételeinek egymás mellé rendelésével és esetenként azok fúziójával operál. Heti négynapos nyitvatartással, szerdától péntekig vacsora-, szombatonként pedig ebéd- és vacsorakínálattal várja a vendégeit.

A kóstoló menü ára 48 ezer forint

  • + Alkoholmentes italpárosítás: 18 ezer forint
  • + Young and terroir borsor 24 ezer forint
  • + Premium borsor 38 ezer forint
  • + Big ones borsor 198 ezer forint

A menüsor így áll össze:

  • Amuse Bouche
  • Tengeri sügér
  • Füst és jég
  • Melegen füstölt tokhal
  • Roppanós káposzta
  • Kacsamáj burger
  • Dámvad
  • Bárány
  • Rebarbara
  • Faberge

3. Platán Bisztró

A fine dining vonalú Platán Gourmet könnyed stílusú, „fine-bistro” testvére a tatai Platán Bisztró. A konyha gasztronómia koncepcióját a csoport vezető séfje, Pesti István jegyzi, a konyhát Mogyorós Donát séf irányítja. A választék színes képet mutat: egyaránt találunk minőségi hazai és külföldi nyersanyagokból készített ételeket az étlapon.Konyháját nemzetközi alapokon nyugvó gondolkodásmód jellemzi, ami főként helyi alapanyagokból összeállított, kifinomult, letisztult ételekben ölt testet. A tálalás a klasszikus bisztró stílustól eltérően egyedi fine dining jegyeket mutat – precízen a hely stílusához igazítva. A desszertválaszték magasan kiemelkedik a vidéki éttermek színvonalából.

  • Süllő, csicsóka, hagyma 4 500 Ft
  • Kecskesajt 3 800 Ft
  • Halászlé, gyufatészta 3 500 Ft
  • Tyúkhúsleves, daragaluska 2 500 Ft
  • Rántott mangalicakaraj 6 400 Ft
  • Malaccsászár 6 800 Ft
  • Pisztráng 7 500 Ft
  • Kacsamell-tekercs 7 500 Ft
  • Trópusi krémes 1 850 Ft
  • Ribizli-joghurt 1 750 Ft
  • Passió-karamell tarte 1 750 Ft
  • Lúdláb 1 950 Ft
  • Fekete kavics 1 950 Ft

4. Anyukám Mondta

Az ikonikus Anyukám Mondta mára az egyik legismertebb, minőségi felfogású vidéki étterem Magyarországon. Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs testvérpár gourmet bistro stílusjegyeket mutató olasz-magyar éttermét lehetetlen az ismert kategóriákba sorolni. Az étterem és az „encsi olaszok sztori”, a magas minőségű alapanyagok fétise, a perfekcionista konyhai filózófia, a helyhez és a történetükhöz igazított étlap összeállítása, az ételek – a szó nemes értelemben vett – egyszerűsége, a kevesebb néha több filozófia jó arányérzékkel megfogott értelmezése együttesen jelentik a helyet. Az étlap eklektikus kínálatát a tradicionális, de kortárs módon értelmezett olasz és magyar ételek alkotják.

  • Kakasleves – házi tészta 1690 forint 2390 forint
  • Carbonara – nduja – pecorino 3890 forint
  • Ricottás derelye – habzó vaj – zsálya 3890 forint
  • Nyúl zsályával sütve – gnocchi – tavaszi zöldségek 5590 forint
  • Zempléni bárány kebab – humusz – pita 6290 forint
  • Borjúláb és malacfüle 5590 forint
  • Txuleta 2500 forint - 100g
  • Bébicsirke egészben sütve – citrus – ázsiai saláta 5590 forint
  • Rántott hús Aranypecsenye vajban sütve – burgonya – mandula 5990 forint
  • Ragacsos oldalas 5590 forint
  • Rántott pacal – sós citrom aioli 3290 forint
  • Lampredotto – salsa verde / 4290 forint
  • Toszkán pacal – véres hurkás cipó / 4290 forint
  • Sajttorta – golgotagyümölcs – rózsabors 2190 forint
  • Glutén – laktóz – cukormentes desszert 2290 forint
  • Csokoládé pie – karamell ganache – fehér csokoládé 2190 forint
  • Panna cotta – piros gyümölcsök 2190 forint
  • Tiramisu & ristretto 2290 forint
  • Világbéke 690 forint
  • Sajtok & mostarda 3690 forint

5.  Clarisse Étterem

A Gödöllő és Hatvan között, Turán, a Schossberger Zsigmond báró által építtetett, majd a 2000-es évekre majdnem megsemmisült kastély mára tökéletesen felújított épületében, a Small Luxury Hotel besorolású Botaniq Turai Kastélyban üzemel a fine dining stílusú Clarisse étterem. A patinás múltú impozáns épületben működő luxusétterem koncepciója a fenntartható, felelősségteljes gasztronómiai irányzatot képviseli. A fenntarthatóság jegyében a fine dining vonalat folyamatosan épülő saját ökológia gazdasága egészíti ki. A degusztációs menü kínálata a térség alapanyagaira, helyben termesztett és vadon termő növényekre, továbbá a környék erdeiben élő vadakra épül.

Clarisse menü 49 900 ft +borpárosítás 36 900 Ft

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Vaddisznó-borjú paté
  • Tejsavós kenyér, füstölt
  • vaj, szarvasgomba
  • Körtés-zabpelyhes kenyér,
  • vegán tökmag "vaj"
  • Patak szint: Pisztráng
  • Avar szint: gomba
  • Cserje szint: kacsamáj  
  • Az erdő: szarvasgerinc a
  • Az ég: körte

6. Sauska 48

A Sauska 48 kétséget kizáróan a legmagasabb gasztronómia minőséget prezentáló vendéglátóhely Villányban. Az étterem konyháját jegyző nagy múltú séf, Bicsár Attila itt alkotta meg a „felszabadult falusi gourmet konyha” fogalmát. A tehetséges séfnek köszönhetően a Sauska 48 magabiztosan teljesítő konyhával várja a vendégeket. Az étterem a vidéki magyar konyha kortárs irányzatát képviseli Bicsár Attila „finom” megoldásaival kiegészítve. Az étlap kínálata igyekszik érzékenyen követni a szezonális alapanyagkínálatot és a környékbeli termelők lehetőségeit. Tokaji és villányi borok kísérik az étlapot.

5 fogásos kóstolómenü 24 600 forint + borpárosítással 32 100 forint

7 fogásos kóstolómenü 38 700 forint +borpárosítással 50 200 forint

  • Kecskesajt 4 800 forint
  • Marinált pisztráng, 5 500 forint
  • Kacsamájterrine, 7 800 forint
  • Hideg borjúsült, 6 200 forint
  • Karfiolkrémleves, 4 200 forint
  • Rétegezve sült sárgarépa, 5 400 forint
  • Süllőfilé, medvehagymás burgonyakrém, 9 200 forint
  • Kacsamell, polentaropogós, 7 800 forint
  • Mangalicatarja, sváb schupfnudli, 8 700 forint
  • Wagyu flank steak, 17 900 forint
  • Túrógombóc, borjádi tejföl, 3 900 forint
  • Répatorta, sajtkrém, gyömbérfagylalt, 3 900 forint
  • Mogyoró mousse, 4 200 forint
  • Sajtízelítő, 4 200 forint

7. Mór24

A 2020-ban megnyílt Mór24 véleményünk szerint még mindig Balatonfüred és a térség legjobb alternatív vendéglátóhelye. Az étterem Almás Edit és Albrecht Tamás tulajdonosok személyiségéből adódó diszkrét kommunikációjával és gasztronómiai értelemben nyitott gondolkodásmódjával, a progresszív, a balatoni klisékből kilépő látásmódjával hódít. Szűk, szezonális lehetőségekre építő kínálata, small plates és foodsharing élményt kínáló koncepciója, valamint az ételek minősége kiemelkedik a balatoni mezőnyből. A konyha bátran ötvözi a regionális alapanyagokat a világkonyhák ízvilágával. Az egység a fenntarthatóság jegyében széles natúrbor- és italkínálattal várja a vendégeit.

8. Kistücsök Food&Room

A több mint harmincéves, legendás balatonszemesi étterem, a Kistücsök elsőként helyezte fel a balatoni régiót a minőségi gasztronómia hazai térképére. A családi vállalkozásban működő étterem folyamatos megújuláson ment át az elmúlt években. 2022-től egészült ki a Food&Room koncepcióval, amely keretében 19 szobával és 2 lakosztállyal, konferenciateremmel, valamint egy alapvetően hétvégenként működő gourmet éttermi elképzeléssel – a séfszobával, ahol látványkonyhán, a vendégek közelében készülnek az ételek – bővítették szolgáltatásaikat. A Kistücsök környékbeli alapanyagokkal és modern technológiákkal készülő magyar fogásokra támaszkodik évtizedek óta.

  • Zsenge zöldborsó friss vászolyi sajttal 2.990 forint
  • Zöldborsó krémleves citrusos-mentás uborkával 2.490 forint
  • Spárgás házimetélt friss spenóttal 4.590 forint
  • Pontyfilé kapros vajtökkel 5.590 forint
  • Epres spárga saláta házisonka forgácsokkal 2.990 forint
  • Kapros vajtök leves 2.490 forint
  • Tökéletes tojás fokhagymás spenóttal, rizottóval és Balaton-sajt ropogóssal 4.590 forint
  • Borjúcomb zöldborsókkal 6.990 forint
  • Mangalica gerinc hagymás törtbabbal, fehér spárgával 6.990 forint

9.  Csopaki Resti by Laurel

A Csopaki Resti by Laurel a Laurel Budapest progresszív, fine dining stílusú örömkonyhája, az ország egyik legkisebb bisztróétterme a vasútállomáson található. Gasztronómiai koncepciójáért Mede Ádám, a Laurel étterem séfje felel, míg a Resti egyszemélyes konyháját a komoly budapesti fine dining konyhákon gyakorlatot szerzett fiatal Karácsony Bence séf viszi. A tíz férőhelyes lakásétterem hangulatú egység megnyitása Báthory Gergelynek, a Laurel tulajdonosának köszönhető.

Degusztációs Ebéd menü: 28.500 Ft + 15% Szervizdíj:

Degusztációs vacsora menü: 48.500 Ft + Borpárosítás: 28.000 Ft + Szervizdíj 15%                                                                            

10. Botanica

A dánszentmikósi Hotel Botanica fine dining jegyeket mutató étterme a 2022-es Dining Guide egyik nagy felfedezettje. A Zsebők Ágota és Horváth Kristóf által létrehozott Botanica a mediterrán kastélyok hangulatát árasztja és a „small luxury hotel” kategóriába sorolható. Az otthonos eleganciát árasztó hotel éttermének konyháját a tehetséges Munk Tamás séf viszi, a koncepció igazodik a szállodai funkciókhoz. A csak foglalással, vacsoraidőben elérhető négyfogásos, gourmet felfogású degusztációs menü jó arányérzékkel ötvözi a haladó gondolkodású, kortárs vidéki konyhák és a fine dining elemeit. A francia alapokra és a séf természetközeli látásmódjára épített tányérok magas színvonalat képviselnek.

A 25-ös lista további szereplői:

  • Morzsa – Pécs
  • Ikon – Debrecen
  • Alkimista Kulináris Műhely – Szeged
  • Kreinbacher Bortok – Somló
  • La Mareda Étterem – Győs
  • Rutin Gasztrolubickoló – Budaörs
  • Szőlősi Kocsma – Balatonszőlős
  • Vasüzlet – Balatonfüred
  • Villa Kabala – Szigliget
  • Avalon Ristorante – Miskolc
  • Bistro Sparhelt – Szeged
  • Újváros Bisztró – Szarvas
  • Natura Hill (Zebegény)
  • Casa Christa - Balatonszőlős

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 12. héten

Kihúzták az Ötöslottó 12. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki a 650 milliós főnyereményt?

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem