Television streaming, TV broadcast. Multimedia wall concept.

Ennyit költenek a magyarok havonta a streamingre: megéri a mozi helyett a Netflix?

2022. október 30. 20:03

Egy felmérésben 60 országban ellenőrizték a legnépszerűbb szórakoztatóipari előfizetések árait, és kiszámították az összes előfizetés árának és a helyi átlagfizetésnek arányát. Magyarországon havonta átlagosan 13 834 forintot kötünk a különböző streamingszolgáltatásokra.

Az előfizetések ára a világon

A listán szerepel a világ két legnépszerűbb videó streaming szolgáltatója (Netflix és Prime Video), egy zenei (Spotify), egy világszerte elérhető e-könyv és hangoskönyv szolgáltatása (Scribd) és a Microsoft játék előfizetése (Game Pass), amely PC-n és konzolokon egyaránt elérhető, valamint hozzáférést biztosít a legnagyobb fejlesztők játékaihoz – derül ki a Picodi közleményéből.

A rangsorban szereplő országok közül, euróban kifejezve, a svájci lakosoknak kell a legmagasabb árat fizetniük egy előfizetési csomagért, mely 5 szolgáltatást tartalmaz: havi 65,66 €-t. A lista második legdrágább országa az Egyesült Államok (61,79 €), amelyet szorosan követ az Egyesült Királyság (52,13 €). Azonban, ha a fenti árakat az átlagos nettó fizetéssel vetjük össze, a helyzet a javukra változik: egy átlagos svájci számára egy 5 előfizetésből álló csomag a fizetésének mindössze 1,2%-át teszi ki, egy amerikai számára 1,5%-át, egy brit számára pedig 2,2%-át. A legalacsonyabb árat India, Argentína és Törökország lakosai élvezhetik. Az indiaiaknak 24,48 €-t, az argentinoknak 23,87 €-t, a törököknek pedig 17,13 €-t kell fizetniük a már említett előfizetési csomagért.

Magyarországon az egyes előfizetések költségei a tárgyalt csomagban a következők:

  • Netflix – 3.490 Ft
  • Prime Video – 899 Ft
  • Spotify – 2.115 Ft
  • Scribd – 4.330 Ft (9,99 $)
  • Xbox Game Pass – 3.000 Ft

Ezeknek a feliratkozásoknak az összege 13.834 Ft havonta, ami a magyar 347.200 Ft-os átlagfizetés 4%-át teszi ki.

Ezzel az eredménnyel Magyarország a 31. helyen áll az országok listáján az ár és átlagkereset arányát tekintve (minél alacsonyabb a pozíció, annál alacsonyabb a fizetés aránya). A kiválasztott előfizetések költségeit tekintve Magyarország a 48. helyen áll, és ezzel az országok olcsóbb felébe tartozik.

Ha az előfizetési árakat az átlagos nettó fizetéssel vetjük össze, a legkedvezőbb ár arányt az Egyesült Arab Emírségekben (0,9%), Ausztráliában (1%) és a már említett Svájcban (1,2%) találjuk. Ezzel szemben a legkedvezőtlenebb ár aránnyal a nigériaiak szembesülnek, akiknek a fent említett előfizetési csomag a havi fizetésük 22,2%-át teszi ki. A rangsorban közvetlenül mögöttük a pakisztániak (19,5%) és az indonéziaiak (16,2%) következnek.

Hol a legolcsóbb a digitális szórakozás?

Az előfizetési árak országonként néha jelentősen eltérnek. A Netflix esetében például a legolcsóbb és a legdrágább országot akár ötszörös árkülönbség is elválasztja egymástól. Az alábbiakban felsoroljuk azokat az országokat, ahol az egyéni előfizetések a legolcsóbbak:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Országok a legolcsóbb Netflix előfizetéssel:

  • Pakisztán (3,67 €)
  • Törökország (3,85 €)
  • Argentína (5,47 €)

Országok a legolcsóbb Prime Video előfizetéssel

  • Törökország (0,43 €)
  • Egyiptom (1,51 €)
  • Magyarország (2,12 €)

Országok a legolcsóbb Spotify előfizetéssel

  • Törökország (0,99 €)
  • Pakisztán (1,37 €)
  • India (1,48 €)

Országok a legolcsóbb Xbox Game Pass előfizetéssel

  • Törökország (1,65 €)
  • Egyesült Arab Emírségek (1,94 €)
  • Fülöp-szigetek (2,06 €)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 16. héten

Kihúzták az Ötöslottó 16. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki az 1,5 millárd forintos főnyereményt?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem