2020. december 1. kedd Elza

Sima és kakaós fonott kalács recept: így készül a húsvéti fonott kalács


Húsvéti fonott kalács recept egyszerűen, kézi dagasztással: mutatjuk, hogyan készül a sima fonott kalács és a kakaós fonott kalács recept. A húsvéti fonott kalács garantált siker!

A húsvéti fonott kalács a magyarok egyik nagy kedvence, ha valami édes reggelit szeretnénk összeállítani. Akár kakaós fonottkalácsot, akár simát, akár a kettő kombinációját, az úgynevezett foltos fonott kalácsot készítjük, az eredmény minden esetben lenyűgöző lesz. A fonott kalács tészta titka a megfelelő dagasztás és kelesztés, amelyet, ha kezdők vagyunk, érdemes a fonott kalács recept követésével elvégeznünk. Cikkünkben lépésről lépésre leírjuk, hogyan készül a mennyei fonott kalács, milyen folyamatokra figyeljünk oda és meddig süssük a finom, édeskés tésztát!


Fonott kalács recept

A fonott kalács hozzávalói

A fonott kalács tésztájához

  • 600 g búza finomliszt
  • 70 g sütőmargarin
  • 30 g friss élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 4 dl tej
  • 40 g cukor
  • 1 kk só

A fonott kalács kenéséhez

  • 1 dl tej
  • 1 db tojássárgája

A fonott kalács készítése

A fonott kalács recept elkészítése

  • 1. A fonott kalács tésztájának elkészítéséhez a szétmorzsolt élesztőt 10-15 perc alatt felfuttatjuk a tejben a cukor hozzáadásával.
  • 2. Szitáljuk át a lisztet egy nagy tálba, adjunk hozzá egy kevés sót, morzsoljuk el benne a vajat, végül keverjük el benne a tojássárgáját és a felfuttatott, élesztős tejet.
  • 3. Kezdjük el a fonott kalács tésztájának dagasztását: ez egy hosszadalmas feladat, addig kell gyúrnunk, míg szép, fényes nem lesz a felülete (ha van otthon dagasztógép, mindenképpen használjuk). Szükség szerint még egy kis tejet is hozzáadhatunk. Ha úgy véljük, kész, lisztezzük be és tegyük félre 30-40 percre kelni, egy konyharuhával lefedve.
  • 4. Vegyük elő a fonott kalács tésztáját, gyúrjuk át, majd kelesszük további 30 percig.
  • 5. A megkelt fonott kalács tésztát nyújtsuk ki egy deszkán és osszuk késsel 3 egyforma részre. Ezeket gyúrjuk henger alakúra, nyújtsuk 30 cm hosszúságúra, a végüket csípjük össze, majd egyszerűen fonjuk be. A kalács másik végét is csípjük össze.
  • 6. Tegyük a fonott kalács nyers "fonatát" egy kivajazott, belisztezett tepsibe. A kenéshez kikészített tojást verjük fel a tejjel, majd kenjük meg a keverékkel a kalácsot.
  • 7. A fonott kalács 170°-ra előmelegített sütőben süljön pirosra 40 perc alatt.
  • 8. Tálaljuk vajjal, lekvárral egy ünnepi asztal részeként!

Kakaós fonott kalács és foltos fonott kalács

A kakaós fonott kalács készítése ugyanolyan egyszerű, mint a sima fonott kalács recept kivitelezése. Mindössze annyit kell tennünk, hogy ha a liszt már a dagasztóedénybe került, szitáljunk hozzá 3 evőkanál cukrozatlan kakaóport, amit kompenzálhatunk azzal, ha még egy kevés tejet a tésztához gyúrunk. Járjunk el ugyanúgy, mint a sima foszlós kalács esetében: kelesszük kétszer, majd rendezzük fonatba. Ha variálni akarjuk a színeket és foltos fonott kalácsot szeretnénk, válasszuk ketté a tésztát és csak az egyik feléhez adjunk fele mennyiségű kakaót. Csak rajtunk áll, hány ágú fonatot készítünk: minél több az ág, annál "foltosabb" lesz a kalácsunk!

Címlapkép: Getty Images

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk