10 °C Budapest

Őrület: ilyen luxusgarzonokba költöztetheti gyerekeit a magyar elit

2019. október 3. 05:40

Dübörög az új építésű lakóingatlanok piaca Budapesten, jelenleg 472 fejlesztésben bő 24 ezer lakóingatlant számlál a Budapesti Lakáspiaci Riport. A Pénzcentrum most a legeket gyűjtötte ki az összesítésből, mutatjuk a legdrágább-legolcsóbb, legnagyobb-legkisebb ingatlanokat, és sok egyéb érdekességet is.

Ahogy azt nemrég megírtuk, megjelent a Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb, 2019 harmadik negyedévére vonatkozó adatsora. Az Eltinga és az Ecorys szakemberei 472 budapesti lakóingatlan-fejlesztést számláltak össze; az adatsor újépítésű lakásainak száma pedig meghaladja a 24 ezret. Az adatokat górcső alá véve ezúttal is megállapítottuk, hogy továbbra is nagy igény mutatkozik a luxusra a fővárosi lakáspiacon.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

A fajlagos átlagár, az összes kerületet figyelembe véve, átlépte a 900 ezer forintot. Így jelenleg egy 50 négyzetméterest lakást átlagosan bő 45 millió forintért lehet megvásárolni Budapesten. Noha ez sem kevés, de ha azt nézzük, hogy az 50-100 millió forint közötti kategóriában 2747 eladó lakásból, míg a 100-200 millió forint közöttiben 531 lakóingatlanból válogathatnak az érdeklődők, akkor megértjük, miért lett a szupergazdagok kiváltsága a fővárosban új építésű ingatlanban lakni.

Az átlagárak alapján az is kiderült, hogy bár a budai oldal jellemzően jóval drágább (Buda: 1 001 471 Ft/nm; Pest: 864 430 Ft/nm), mégsem egy budai kerület viszi a prímet; az V. kerület ugyanis több mint 271 ezer forintot ver rá négyzetméterenként az ezüstérmes XII. kerületre. Egyébként a drágább lokációk közé tartozik még Budán az I., és a II. kerület, Pesten pedig a VI. és VII. kerületek, amelyekben átlagosan 1,3-1,5 millió forint közötti fajlagos árakkal találkozhatnak az érdeklődők.

A végleteknél maradva igencsak meglepő az is, hogy a legdrágább V. kerület, és a legolcsóbb XXIII. kerület között bő 1 millió 347 ezer forintos árdifferencia van négyzetméterenként. Ez egy 75 négyzetméteres lakás esetében azt jelenti, hogy több mint 101 millió forintot spórolhat valaki, ha a belváros helyett inkább Soroksárra költözne. Akadnak persze még bőven érdekességek a riportban, a Pénzcentrum alább néhányat kigyűjtött a főváros új lakás piacának, még eladó legjei közül.

A legdrágább

Nincs mese, leesett az állunk a legmagasabb árcédulát látva: a XII. kerület Skyline Residence 1. emeleti "lakás" irányára a legutóbbi adatfelvétel szerint 662 millió forint. Ezért az összegért több mint 222 négyzetmétert kaphatunk, amihez jár egy bő 87 négyzetméteres terasz, és egy 135 négyzetméteres kertrész is. Ez, a terasszal korrigált alapterület alapján közel 2,6 millió forintos négyzetméterárat jelent.

A legolcsóbb

Ha lenne 662 millió forintunk Budapest legdrágább lakására, az azt jelenti, hogy 36 darabra futná a legolcsóbból. Az adatsor szerint ugyanis jelenleg 18 215 800 forintba kerül a XIV. kerületi Pöstyén utcánál található, Hermina Happy Land projekt egyik minigarzonja. Itt érdemes megjegyezni, hogy az elmúlt hónapokban több negatív fogyasztói visszajelzés is címlapra került a projektcég piaci magatartásával kapcsolatban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legdrágább garzon

Sokan az alapterületen szeretnek pénzt spórolni, pedig sokszor többe kerül egy minigarzon a budapesti lakáspiacon, mint egy jóval nagyobb, több szobás lakóingatlan egy kevésbé felkapott, de még bőven vállalható lokáción. Erre kiváló példa a főváros legdrágább garzonja is, amely az 5. kerületi Emerald Residence társasházban található; a lakás(ka) 32,45 négyzetméteres (erkéllyel korrigált), és 79,5 forintot kóstál - ez több mint 2 millió 449 ezres négyzetméterár. Érdekesség, hogy

ugyanez a lakás az Eltinga 2018 utolsó negyedéves adatsorában még 69,9 milliós árcédulával szerepelt, és hiába nem kelt el, 9 hónap alatt nőtt majdnem 10 milliót az irányár.

A legkisebb

A legnagyobb lakóingatlan méretéhez képest eltörpül Budapest legkisebb új építésű lakása, azaz lakásai. A VIII. kerületben található, "Marone House" néven futó projekt 2. ütemében még 4 eladó lakóingatlan, amelyek alapterülete alig haladják meg (egyenként) a 21 négyzetmétert. Ehhez képest nem tűnik kevésnek a 29,7 és 31,5 millió forint között szóródó irányár (négyzetméteráruk 1,4-1,5 forintra jön ki). A lakásonként eltérő árazást vélhetően a tájolás, és az emelet befolyásolja.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

A legnagyobb terasz

A terasszal rendelkező lakások általában értékesebbek, mint a terasz nélküli társaik, ami rendre az ingatlan áraiban is megmutatkozik. A hagyományos terasz alapterületét 50 százalékban szokás a lakás alapterületéhez hozzáadni, a 20 négyzetmétert meghaladó terasz esetében azonban a 20 négyzetméter feletti részt harmad- vagy negyedrészben szokás beszámítani. Ha tehát van egy 50 négyzetméteres lakásunk 10 négyzetméteres terasszal, akkor annak értéke megegyezik egy azonos minőségű és paraméterű 55 négyzetméteres lakással. Ha azonban az említett lakás teraszának mérete 100 négyzetméter, nem jelenti automatikusan a lakás értékének megduplázódását.

A legnagyobb terasz jelenleg a X. kerületi "Mélytó Lakópark 3" egyik 5. emeleti eladó lakásához tartozik, mérete 265 négyzetméter (a lakás alapterülete csak 138 négyzetméter).

A legmagasabb emeleten fekvő

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény (Étv.) érvényben lévő változata szerint maximum 90 méter magas épületeket (a törvény épületről beszél, nem építményről) lehet felhúzni Magyarországon. A most kivitelezés alatt álló lakóingatlanok azonban bőven elmaradnak ettől a határtól Budapesten. Aki szereti a magasságot, annak ma be kell érnie a 17. emelettel: A Metrodom Panoráma projektjének (az A, B, C, D épületben is) legfelső szintjein még több megvásárolható lakás is van, áruk 101 190 000 forint és 131 390 000 millió között szóródik, ebbe az összegbe nem sokkal több mint 110 négyzetméter fér bele (plusz erkélyek, teraszok).

Cikkünk elkészítéséhez a Budapesti Lakáspiaci Riport 2019/III. negyedéves adatfelvételét használtuk, és kizárólag a még eladó, irányárral feltüntetett ingatlanokra fókuszáltunk. A számításoknál részben számított alapterület (erkély, és terasz méretével korrigált) alapján számoltunk, ezt az adott számításnál írásban minden esetben jelöltük.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm