21 °C Budapest
German cockroach (Blattella germanica)

Már csak ez hiányzott: itt most durván szaporodnak a különösen szívós, német csótányok

2024. május 25. 20:10

Egy friss kutatás feltárta a német csótány, a világszerte legelterjedtebb csótányfaj eredetét - írja a Deutsche Welle. Kiderült, mitől olyan megállíthatatlan az undok rovar terjedése: a kutatásban a rendkívüli túlélőképességét és az emberi civilizációval való szoros kapcsolatát emelték ki.

A német csótány, a Blattella germanica, rendkívüli túlélő képességeivel és széles körű elterjedtségével kiemelkedik a csótányfajok közül. Ezek a rovarok gyors mozgásra, apró repedéseken való átpréselődésre képesek, és speciális lábstruktúráikkal sima felületeken is megkapaszkodnak. Páncéljuk olyan erős, hogy testsúlyuk 900-szorosát is képesek elviselni, ami ellenállóvá teszi őket a legtöbb rovarirtó szerrel szemben.

Ezen tulajdonságaik miatt jelentős egészségügyi kockázatot jelentenek, mivel hordozhatnak baktériumokat, vírusokat és gombákat, allergiás reakciókat és komoly betegségeket okozva. A német csótány azonban nemcsak ellenálló képességeivel tűnik ki; terjedése is figyelemre méltó. Carl Linnaeus svéd természettudós osztályozta először 1776-ban, majd a Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatócsoportja Qian Tang vezetésével rekonstruálta eredetét.

Az elemzésük során összehasonlították az öt kontinensről származó 281 csótány DNS-szekvenciáját, amiből kiderült, hogy a német csótány az ázsiai csótányból fejlődött ki körülbelül 2100 évvel ezelőtt. Az indiai és mianmari emberi településeken alkalmazkodott először az emberhez közel éléshez. Terjedése nyugat felé két fő hullámot követett: az iszlám gazdasági és katonai terjeszkedést követően kb. 1200 évvel ezelőtt, majd az európai gyarmatosítást kb. 400 évvel ezelőtt.

A távolsági világkereskedelem fejlődése tovább segítette a német csótány globális elterjedését a 19. század vége felé. A modern városi környezetek ideális élőhelyet biztosítanak számukra, különösen a nedves és meleg épületekben. A kutatók szerint ezeknek a rovaroknak a sikeres adaptációja és terjedése részben annak tudható be, hogy rendkívül rezisztensek a rovarölő szerekkel szemben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A német csótány esete rávilágít arra, hogyan befolyásolhatja egy faj evolúcióját és elterjedését az emberi tevékenység és civilizációnk fejlődése. A kutatás új betekintést nyújt abba, hogyan alkalmazkodnak bizonyos fajok az urbanizált világunkhoz és hogyan válnak globálisan dominánssá fajokká.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm