A lot of solar panels on the building roof with blue sky. Solar power and sustainable energy. Green concept, environment friendly.

Fájdalmas lesz a rezsiemelés elleni küzdelem: így már tuti nem spórolhatnak a magyar családok

2022. november 1. 11:03

A kormány az eddig támogatott, valóban kritikusan fontos megújuló napenergia-termelés hazai lehetőségeit is ellehetetlenítette a szerdán megjelent rendelettel. A napelemes rendszerek az elmaradt elosztói infrastruktúra-fejlesztések és az átgondolatlan energiapolitika áldozatává váltak. A döntés okaként jelzett hálózati problémákat az Energiaklub már 2017-ben jelezte, és felhívta a figyelmet a fejlesztés szükségességére.

Az Energiaklub és a Magyar Energiahatékonysági Intézet felkéri a kormányt, hogy a tervezett rendeletet e formájában vonja vissza, valamint felkéri a TIM minisztert, hogy a hálózatfejlesztésre és a szaldó elszámolásra tett felelős ígéreteiket tartsa be. "A lakossági megújuló energiatermelés és az energiahatékonyság elengedhetetlenek a tartósan alacsony rezsiköltségek biztosításához, az ország energiafüggőségének csökkentéséhez, illetve az energia és gazdasági válság enyhítéséhez is" - tették hozzá.

A közleményben kiemelték, hogy a kormány bejelentéséig mind az érintett fogyasztók, mint a napelemes szakma joggal bízhatott abban, hogy a lakossági földgázkiváltásban kulcsszerepet játszó háztartási napenergia-termelés mellett a kormány elkötelezett és érdemi lépéseket tesz annak feltételeinek biztosításáért és előremozdításáért.

Hozzátették: ez év júliusban Steiner Attila, energetikáért felelős államtitkár a kormány nevében meghirdette a hálózati energiatárolási beruházások támogatását. Az október 24-én záruló pályázat központi költségvetési forrásokat biztosít az elosztóknak 2025-ig hálózati energiatárolási kapacitásaik növelésére. Palkovics László Technológiai és Ipari Miniszter legutóbb november 4-én erősítette meg, hogy 2023. december 31-ig érvényben marad a háztartási fotovoltaikus erőművek telepítését támogató szaldó elszámolási rendszer, melynek alapja az elosztó hálózatra táplálás lehetősége

A kormány e heti döntése nem csupán saját elvi nyilatkozataival megy szembe, hanem ellentmond érvényes hosszú távú energetikapolitikai céljaival. A betáplálás azonnali, bizonytalan időre történő felfüggesztése az esetek döntő többségében ellehetetleníti a háztartási napelemek telepítését. A kereskedelmi célú naperőművekre egyetlen új hálózati csatlakozási engedélyt sem adtak ki tavaly óta. A háztartási napelem engedélyeztetés műszaki és gazdasági tájékoztatóiban a szükséges hibrid (sziget és betáplálási) üzemre alkalmas berendezések nem szerepelnek. A kormánynyilatkozatban szereplő szigetüzemben működő napelemes rendszerek engedéllyel nem telepíthetőek. Hazánk a szigetüzemi működésre és a lakossági energiatárolás kiszolgálására minimális telepítői kapacitással és szakmai képességgel rendelkezik

- emelte ki közös közleményében az Energiaklub és a Magyar Energiahatékonysági Intézet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Meglátásuk szerint ahhoz, hogy Magyarország megbirkózzon az energia és gazdasági válsággal, valamint elérje klímasemlegességi céljait, első lépésként szükséges felújítani és modernizálni a villamos energia hálózatot, elengedhetetlen az épületek energiahatékonyságát javítani, valamint diverzifikálni kell a megújuló energiatermelési rendszereinket: többek között, teret kell engedni a szélerőműveknek és a közösségi energiatermelésnek. A rezsicsökkentés egyoldalú kormányzati harca így válhat az állampolgárok felelős és fenntartható energiaellátását biztosító cselekvéssé, és csakis így érhető el a minél nagyobb fokú nemzeti energiafüggetlenség.

Te hogyan harcolsz az elszálló rezsivel?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm