24 °C Budapest
Éjjel óraátállítás: a kormány is megszólalt, ez lehet az utolsó?

Éjjel óraátállítás: a kormány is megszólalt, ez lehet az utolsó?

2021. március 27. 18:02

Igen, ismét eljött a nap, amikor mindenki egy órával kevesebbet alszik: vasárnap hajnali kettőkor egy órával előrébb ugrunk, megkezdődik a nyári időszámítás. Bár az EU már pár éve eldöntötte, hogy a mindenki által gyűlölt óratekergetést eltörlik, a járvány közbeszólt, az országok közti tárgyalások megakadtak. A kormánynak egyébként mindegy lenne, melyik időszámitásmarad meg, megyünk a többséggel. A magyaroknak viszont már nagyon elege van: a Pénzcentrum friss felméréséből kiderült, hogy a válaszadók több mint 90 százaléka szerint el kéne törölni az egészet.

Újra eljött a nap, amikor mindenki egy órával kevesebbet alhat: vasárnap éjjel hajnali 2 órakor 3-ra kell előre állítani az órákat - megkezdődik a nyári időszámítás Magyarországon. 2021-ben a téli időszámítás október 31-én kezdődik majd, ekkor hajnali 3-kor kell 2-re visszatekerni az órákat - már, ha hazánk a téli időszámítást választja majd.

Ugyanis az Európai Parlament néhány éve arról döntött, hogy az egész óraállítgatást eltörlik. Ennek akkor sokan örültek, ám máig nem történt semmi. Pedig 10-ből 9 magyar is támogatta az ötletet: legalábbis a 2018-as népszavazásból ez derült ki, amelyben az EU kérte ki az emberek véleményét az ügyben. Sőt, a legtöbb tagállamban elsöprő többséggel győzött az a vélemény, hogy

az óraátállítást el kell törölni.

Oké, eddig egyszerű volt, ám az EU-s döntés értelmében az országoknak el kell dönteni, hogy melyik időszámítást szeretnék megtartani. Évek óta zajlik a vita a két tábor között, és máig nem egyértelmű, hogy a téli időszámítás pártjám állnak többe, vagy a nyárit szeretnék a magyarok. A Pénzcentrum friss felméréséből kiderült, hogy még mindig a válaszadók több mint 90 százaléka gondolja úgy, hogy számoljunk már le végre az egész óratekergetéssel.

Abban már korántsincs akkora egyetértés, hogy melyik időszámításra álljunk át. A Pénzcentrum legfrissebb szavazásából például az derül ki, hogy az emberek 61 százaléka, tehát 10-ből 6 ember egyértelműen a nyári időszámítást hagyná meg. 30 százaléknyian a télire voksolnának véglegesen.

Nem sok beleszólásunk lesz...

A döntést meg kell hozni, és a Magyar Alvás Szövetség főtitkára szerint abba az embereknek nem sok beleszólása lesz: G. Németh György arról beszélt, hogy bár nagyon fontos lenne, hogy az emberek véleményét meghallgassák, de a tudomány álláspontját sem lenne szabad figyelmen kívül hagyni, amely a télit tartja a megfelelőnek.

Az óraátállításhoz az emberi szervezet nehezen alkalmazkodik, sőt, a biológiai ritmust vizsgáló szakemberek egyenesen azon a véleményen vannak, hogy igazából sohasem képes - magyarázta a szakértő.

Például a tavaszi óraátállítást követő első éjszakán mintegy 40 perccel alszunk kevesebbet, ami idővel is csupán 19 percre csökken, tehát az elveszett idő teljesen nem tűnik el. Ha valamilyen mesterséges mód megbontjuk az évmilliók során kialakult biológiai ritmusunk, alvás esetében a cirkadián ritmusunk - a nappalok és éjszakák, illetve a világos és sötét változásait -, azt igenis megérzi a szervezetünk

- tette hozzá. Az, hogy a téli vagy a nyári időszámítás a jobb az embernek, attól is függ, ki, hogyan él: van, aki alapvetően bagolytípus, tehát szeret később lefeküdni, következésképp tovább aludni, és van, akinek a kora reggel nem 7-8 órakor kezdődik. A nyári időszámítás mellett szólhat az is, hogy az emberek vágynak a melegre, a tavaszi, nyári időszakra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Gulyás Gergely: Magyarország megy a többséggel

Az eheti kormányinfón Gulyás Gergely minisztert is megkérdezték az esedékes óraátállításról, ileltve annak eltörléséről. Mint mondta, Magyarország nyitott arra, hogy töröljük el az óraátállítást, ha a többség úgy gondolja, ám a döntést EU-s szinten kell meghozni. Ugyanakkor ez a döntés már megszületett, az óraátállításnak mennie kell, már csak az a kérdés, hogy Magyarország melyik időszámításban szeretne maradni.

A miniszter ennek kapcsán arra utalt, hogy a kormánynak nincsenek aggályai sem a télivel, sem a nyárival, a kérdést vélhetően szintén az fogja eldönteni, hogy a többi ország melyiket választja. A kérdésben a tagországoknak és az Európai Bizottságnak kell egyeztetnie, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek.

Viszont az elmúlt két évben ezek a tárgyalások megakadtak, legalábbis az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábban a 24.hu-val azt közölte, hogy

a javaslattal kapcsolatban elfogadott tanácsi álláspont nincs, a 2020-ban és 2021 első felében soros elnökségek egyike sem tárgyalta a kérdést, amely döntően a koronavírus-járvánnyal volt magyarázható.

Tehát a mindenki által gyűlölt óraátállítás eltörlése egyelőre várat magára. Talán majd télen...

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?