14 °C Budapest

Már egy hajléktalanszállón is kitört a járvány: eddig 9-en kerültek kórházba

2020. április 20. 18:32

Kilenc koronavírusos lakó került kórházba egy 13. kerületi hajléktalanszállóról, de a Magyar Vöröskereszt fenntartásában álló otthonban információink szerint további tizennégy lakó gyorstesztje lett pozitív - őket elkülönítették, a szállót pedig - a benne tartózkodó több mint 120 emberrel együtt - lezárták két hétre.

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete által működtetett Madridi úti hajléktalanszállóról kilenc lakót szállítottak kórházba a hétvégén pozitív koronavírus-teszttel - tudta meg a hvg.hu vasárnap este. Az információkat a Magyar Vöröskereszt kommunikációs osztálya hétfő kora délutánra nemcsak megerősítette, de válaszukból kiderült, hogy a helyzet annál is komolyabb, mint amilyennek elsőre tűnt: eszerint a Fővárosi Önkormányzat támogatásával múlt héten tartott szűrővizsgálaton

összesen 23 lakó gyorstesztje mutatott fertőzöttséget.

Őket a Vöröskereszt válasza szerint - a teljes ellátás további biztosításával - az épület egy külön szárnyában azonnal elkülönítették, majd az intézmény orvosa a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hivatalos protokolljának megfelelően akkreditált tesztek elvégzését is kezdeményezte.

A hatósági tesztekkel kilenc lakó eredménye lett pozitív - őket szállították kórházba - , az előzőleg kiszűrt 14 hajléktalan pedig elkülönítve maradt. A lakókkal egyidejűleg az intézmény mind a húsz dolgozóját is letesztelték, közülük azonban egynél sem mutatott ki az előszűrés fertőzöttséget.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ vasárnap ennek ellenére az egész intézményt két hétre karanténba zárta, ami az izolált lakókkal együtt összesen 124 embert érint. A bennmaradók ellátását a május 3-ig tartó karantén idejére öt vöröskeresztes munkatárs önként vállalta, akik a teljes időszakra beköltöznek a hajléktalanszállóra. Az élelmezés és egyéb ellátás költségeit a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet forrásaiból, uniós pályázatból kapott támogatásból, illetve a Fővárosi Önkormányzat étkeztetési programjából fedezik a kommunikációs osztály tájékoztatása szerint.

A 13. kerületi szálló ugyanakkor nem az egyetlen budapesti hajléktalanellátó intézmény, ahol felütötte már a fejét a koronavírus: bár pénteken az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőralezredes még csak egy hajléktalanról számolt be, napok óta több érintett intézményről tudunk informálisan, és lapunknak adott, hétfőn megjelent interjújában Karácsony Gergely főpolgármester is arról beszélt, hogy a több intézmény is érintett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Karácsony Gergely azt is elmondta: a fertőzés korai észlelése és a terjedés megelőzése érdekében néhány napja elindult a tesztelés a fővárosi fenntartású szállókon és nappali melegedőkben, a következő hetekben pedig a hajléktalan-ellátásban dolgozók és a zsúfoltabb intézményekben lakók teljes körének tesztelését elvégzik majd - fővárosi keretből, a kormány ugyanis nem biztosít sem anyagi, sem eszközbeli segítséget ehhez.

A hajléktalan emberek járványhelyzetbeli kiszolgáltatottságára a fővárosi hajléktalan-ellátás központi intézménye, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) honlapja is felhívja a figyelmet: az utcán élők jelentős része ugyanis idős, krónikus beteg, akik a körülményeiktől függetlenül is fokozottan ki vannak téve fertőzésveszélynek.

Az általa fenntartott hajléktalanszállókon a Fővárosi Önkormányzat már március végén intézmény-elhagyási tilalmat és felvételi zárlatot rendelt el. Minden intézménytípusban bevezették a belépés előtt kötelező egészségügyi rizikószűrést, az éjjeli menedékhelyekre pedig az ott dolgozóktól származó információink szerint csak az addig is ott éjszakázó, korábbról ismert lakókat engedik be. Sőt, olyan szálló is van, ahová elővigyázatosságból az sem mehet be többé, aki egyetlen éjszakát is a szállón kívül töltött.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem