13 °C Budapest
Már egy hajléktalanszállón is kitört a járvány: eddig 9-en kerültek kórházba

Már egy hajléktalanszállón is kitört a járvány: eddig 9-en kerültek kórházba

2020. április 20. 18:32

Kilenc koronavírusos lakó került kórházba egy 13. kerületi hajléktalanszállóról, de a Magyar Vöröskereszt fenntartásában álló otthonban információink szerint további tizennégy lakó gyorstesztje lett pozitív - őket elkülönítették, a szállót pedig - a benne tartózkodó több mint 120 emberrel együtt - lezárták két hétre.

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete által működtetett Madridi úti hajléktalanszállóról kilenc lakót szállítottak kórházba a hétvégén pozitív koronavírus-teszttel - tudta meg a hvg.hu vasárnap este. Az információkat a Magyar Vöröskereszt kommunikációs osztálya hétfő kora délutánra nemcsak megerősítette, de válaszukból kiderült, hogy a helyzet annál is komolyabb, mint amilyennek elsőre tűnt: eszerint a Fővárosi Önkormányzat támogatásával múlt héten tartott szűrővizsgálaton

összesen 23 lakó gyorstesztje mutatott fertőzöttséget.

Őket a Vöröskereszt válasza szerint - a teljes ellátás további biztosításával - az épület egy külön szárnyában azonnal elkülönítették, majd az intézmény orvosa a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hivatalos protokolljának megfelelően akkreditált tesztek elvégzését is kezdeményezte.

A hatósági tesztekkel kilenc lakó eredménye lett pozitív - őket szállították kórházba - , az előzőleg kiszűrt 14 hajléktalan pedig elkülönítve maradt. A lakókkal egyidejűleg az intézmény mind a húsz dolgozóját is letesztelték, közülük azonban egynél sem mutatott ki az előszűrés fertőzöttséget.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ vasárnap ennek ellenére az egész intézményt két hétre karanténba zárta, ami az izolált lakókkal együtt összesen 124 embert érint. A bennmaradók ellátását a május 3-ig tartó karantén idejére öt vöröskeresztes munkatárs önként vállalta, akik a teljes időszakra beköltöznek a hajléktalanszállóra. Az élelmezés és egyéb ellátás költségeit a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet forrásaiból, uniós pályázatból kapott támogatásból, illetve a Fővárosi Önkormányzat étkeztetési programjából fedezik a kommunikációs osztály tájékoztatása szerint.

A 13. kerületi szálló ugyanakkor nem az egyetlen budapesti hajléktalanellátó intézmény, ahol felütötte már a fejét a koronavírus: bár pénteken az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőralezredes még csak egy hajléktalanról számolt be, napok óta több érintett intézményről tudunk informálisan, és lapunknak adott, hétfőn megjelent interjújában Karácsony Gergely főpolgármester is arról beszélt, hogy a több intézmény is érintett.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Karácsony Gergely azt is elmondta: a fertőzés korai észlelése és a terjedés megelőzése érdekében néhány napja elindult a tesztelés a fővárosi fenntartású szállókon és nappali melegedőkben, a következő hetekben pedig a hajléktalan-ellátásban dolgozók és a zsúfoltabb intézményekben lakók teljes körének tesztelését elvégzik majd - fővárosi keretből, a kormány ugyanis nem biztosít sem anyagi, sem eszközbeli segítséget ehhez.

A hajléktalan emberek járványhelyzetbeli kiszolgáltatottságára a fővárosi hajléktalan-ellátás központi intézménye, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) honlapja is felhívja a figyelmet: az utcán élők jelentős része ugyanis idős, krónikus beteg, akik a körülményeiktől függetlenül is fokozottan ki vannak téve fertőzésveszélynek.

Az általa fenntartott hajléktalanszállókon a Fővárosi Önkormányzat már március végén intézmény-elhagyási tilalmat és felvételi zárlatot rendelt el. Minden intézménytípusban bevezették a belépés előtt kötelező egészségügyi rizikószűrést, az éjjeli menedékhelyekre pedig az ott dolgozóktól származó információink szerint csak az addig is ott éjszakázó, korábbról ismert lakókat engedik be. Sőt, olyan szálló is van, ahová elővigyázatosságból az sem mehet be többé, aki egyetlen éjszakát is a szállón kívül töltött.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07