3 °C Budapest
Rátette az állam a kezét a garázsára: lehet, el sem tudja adni a lakását

Rátette az állam a kezét a garázsára: lehet, el sem tudja adni a lakását

2018. április 13. 10:00

A tavaly decemberben elfogadott jogszabály egyes belvárosi lakástulajdonosok legrosszabb rémálmát válthatja valóra. Az új szabályok szerint ugyanis a világörökség területén lévő (nem lakó) ingatlanokra az állam elővásárlási jogot gyakorolhat. Az új szabályozás főként az ezeken a területeken található kiskereskedelmi egységek, a szállodák és irodaházak adásvételére, illetve ezeknek a piacára lehet hatással, gpndolták szakértők még 1 hónappal ezelőtt. A minap azonban egy rendkívül meglepő levelet kapott a Portfolio. 

A lap olvasója I. kerületi, egyedi helyrajzi számmal rendelkező, 

garázs besorolású ingatlanának tulajdoni lapjára a Magyar Állam elővásárlási jogot jegyeztetett be.

Végülis nem lakóingatlan, az igaz, de lássuk be, a garázs, főleg az I. és V. kerületekben az egyik legkomolyabb érték a lakás adásvételnél. Ebből lehetnek még gondok.

"Problémát okozhat a piacon, hogy garázs megnevezésű ingatlanok is szerepelnek a rendelet mellékletében, és ezek esetében is elkezdték bejegyezni elővásárlási jogot az állam javára. Ez jelentősen megnehezítheti a garázsokhoz tartozó - és elővásárlási joggal egyébként nem terhelt lakások eladását. 

Az érintett magas presztízsű és parkolási gondokkal küzdő területeken a lakóingatlanok a legtöbb esetben ugyanis csak akkor piacképesek, ha azokkal együtt az külön helyrajzi számon nyilvántartott, de funkcióját tekintve azokkal összetartozó garázsok egyszerre kerülnek értékesítésre

- nyilatkozta a lapnak Perlaki Szabolcs ügyvéd, az OPL partnere.

Frissítés
Cikkünk megjelenése után Latorcai Csaba, társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkár a Portfoliónak nyilatkozva magyarázta el, hogy mi volt az állam célja az intézkedéssel. Ezt változtatás nélkül közöljük:

Mind a vonatkozó világörökségi egyezmény, mind az az alapján Magyarországon megszületett világörökségi törvény komoly feladatot és felelősséget ró a kormányzatra abban a tekintetben, hogy a világörökségi helyszínekre vonatkozó nemzetközi sztenderdeket, a világörökség megőrzését kormányzati felelősségi körbe teszi. Az állam feladata annak biztosítása, hogy a világörökségi területen olyan tevékenység ne folyjon, ami a világörökségi státuszt veszélyezteti.

A garázsokra vonatkozó elővásárlási jog esetében az állam célja az volt, hogy a nagyobb gazdasági vállalkozásoknak a világörökségi területet erőteljesen befolyásoló tevékenységükkel kapcsolatban egy kontroll funkciót vagy lehetőséget biztosítson. Az állam kizárólag akkor fog élni az elővásárlási jogával, ha úgy ítéli meg, hogy az adott adásvétel olyan helyzetet idéz elő, ami a világörökségi helyszín státusz megőrzését és megtartását veszélyezteti.

Mivel az elővásárlás csak akkor lép életbe, ha valaki el is akarja adni az ingatlant, az elővásárlási jog pedig ajándékozásra, öröklésre nem vonatkozik senkinek nem kell a tulajdona miatt aggódnia. Nagy tömegben egyébként sem fog az állam élni ezzel, nem az a cél, hogy az állam az ingatlanpiacon ilyen módon megjelenjen, hanem az, hogy a világörökségi státuszt megőrizzük. A világörökségi státusznak megvannak a feltételei, azok az unikális jellemzők, amiért a világörökségi státuszt elnyertük így ezeket az egyediségeket kell megőrizni. Ha úgy látjuk, hogy ez veszélyben forog, akkor fogunk csak élni ezzel a jogi lehetőséggel.

Az államnak tehát az új jogszabállyal egyetlen célja a világörökségi státusz védelme és megőrzése, így nem gondoljuk, hogy ez a lakások kereslet-kínálati viszonyában megmutatkozna.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?