Ez az igazi rezsicsökkentés: egyetlen ábrán a bizonyíték

2018. február 2. 17:30

Elég vegyesen állnak az Európai Unió tagállamai a megújuló energia előállításának versenyében. Miközben 11 ország - köztük Magyarország is - már teljesítette a 2020-ra kitűzött céljait, addig mások igen jelentős lemaradásban vannak.

Nagyot lépett előre az Európai Unió a megújuló energia előállításának tekintetében: 2016-ban az előállított energiának már 17 százaléka megújuló volt, miközben 2004-ben ez az arány még csak 8,5 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy egy bő évtized alatt sikerült megduplázni a megújuló energiák részarányát.

Azonban nincs megállás: az EU kitűzött célja, hogy ez az arány 2020-ig elérje a 20, 2030-ra pedig a 27 százalékot. Ezen belül minden országnak külön célkitűzései vannak. Magyarország célja 13 százalék, amit már sikerült teljesíteni.

2004-ben az előállított energián belül még csak 4,4 százalék volt a megújuló aránya, amely 2013-ra 16,2 százalékra emelkedett. Ezt követően évről évre csökkent egy kicsit az aránya, de még így is végig a 2020-as cél felett maradt. Ezzel Magyarország egyike annak a 11 országnak, amely már teljesítette a célját.

A megújuló energia aránya egyébként Svédországban a legmagasabb: 2016-ban már elérte az 53,8 százalékot, jócskán meghaladva a 2020-ra kitűzött 49 százalékot. A második helyen Finnország áll a maga 38,7 százalékával, akik ezzel szintén teljesítették a céljukat (38%).

Ugyanakkor vannak olyan tagállamok, amelyek még igen messze vannak a célkitűzésektől. Luxemburgban például csak 5,4 százalék volt 2016-ban a megújuló energia aránya, miközben a cél 11 százalék. Talán meglepő, hogy Franciaország és Hollandia vannak legmesszebb a céljaiktól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jönnek az újabb napelemes erőművek

Persze mindenképpen szép eredmény, hogy az elsők között teljesítettük céljainkat, ettől függetlenül még van hova fejlődni. Úgy tűnik kormányzati oldalról is történnek lépések ebbe az irányba: január 18-án jelentették be a Kormányinfón, hogy a cél, hogy a megújuló energiák aránya elérje az 50 százalékot.

Támogatni fogják a hazai, elsősorban a földművesek tulajdonában lévő naperőműparkok létesülését. Az elképzelések szerint termelőként egy engedélyhez lehetne támogatást, kedvezményes hitelt és földvásárlási lehetőséget igénybe venni. A földeken egyenként 0,5 megawattos parkokat lehetne kialakítani, ezekhez külön-külön 1 hektárnyi földterületre lenne szükség. A program a német és az osztrák modellhez hasonlít, és úgy számolnak, hogy 3000 ilyen kisebb park létesülhet a program következtében.

További cél, hogy 10 éven belül megszűnjön az energiaimport - ebbe illeszkedik a fenti program is. Az előállított energia másik 50 százalékát a hagyományos atomenergia adná.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem