7 °C Budapest

Családi ház: építsünk vagy vegyünk?

Pénzcentrum
2012. november 29. 12:01

A telekpiacra az egyre csökkenő sajátcélú lakásépítés mellett a családi házak viszonylagosan nyomott ára is rányomja a bélyegét. Amíg 2009-ről 2011-re az ország egyes területein 45-55 százalékkal csökkent a sajátcélú lakásépítések száma, addig a használt családi házak forgalma Budapesten és Pest megyében stagnált, a vidéki megyékben pedig 10-15 százalékkal esett vissza.

A belterületi telkek piacán továbbra is visszafogott kereslet tapasztalható szinte az egész ország területén - derül ki az Otthon Centrum Lakáspiaci Monitorjából. Az okokat vizsgálva több szempont is felmerülhet. Egyrészt a sajátcélú lakásépítések 2008 óta tartó folyamatos csökkenése, ami a fővároson kívül az ország minden területére jellemző. A fővárosban tradicionálisan az értékesítési célú lakásépítések domináltak, ezért a visszafogottabb visszaesést az alacsony bázis magyarázhatja. A tendencia 2012 első kilenc hónapjában is folytatódott, az idei év első három negyedévében a fővárosban stagnált, a vidéki városokban 8 százalékkal, a községekben pedig 20 százalékkal csökkent a saját használatra épített lakások száma 2011 azonos időszakához viszonyítva.

Építés vagy vásárlás?

Bár nem teljesen megegyező a saját használatra lakást építők és a családi házat vásárlók csoportja, beszédes, hogy míg 2009-ről 2011-re az ország egyes területein 45-55 százalékkal csökkent a sajátcélú lakásépítések száma, addig a használt családi házak forgalma Budapesten és Pest megyében stagnált, a vidéki megyékben pedig csak 10-15 százalékkal esett vissza. "Az építkezési kedv megcsappanását mi is egyértelműen érzékeljük a telekpiacon. Gyakori, hogy az ügyfeleink párhuzamosan keresnek családi házat és építési telket" - mondja Kühne Kata az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

Természetesen nem minden esetben helyettesítheti egymást a családi ház vásárlása és az építkezés. Szentendrén főleg a magasabb ártartományban keresők, akik akár 20-25 millió forintot is hajlandóak egy telekért áldozni, ragaszkodnak a saját építkezéshez. Emögött főleg a speciális, saját építkezés keretében megvalósítható igények állnak, nem ritka, hogy ezek a keresők már a családi ház kínálatot áttekintve döntöttek a saját építkezés mellett. Ebben az ártartományban kevesebb a kereső, és az üzletek létrejöttét az is nehezíti, hogy az eladók kitartják az árat, nem, vagy csak nagyon nehezen hajlandóak engedni eredeti elképzelésükből. Esetükben főleg a motiváció hiányzik, a bevételre nincs égetően szükségük, ezért inkább kivárnak a magas áron.

Az olcsóbb telkek iránt már viszonylag nagyobb kereslet látható a környéken és ebben a szegmensben az eladók is rugalmasabbak. A kifejezetten csak telekvásárlásban gondolkozó kereső Gödöllő térségében is kevesebb. Nem ritka, hogy 20-22 millió forintos kerettel rendelkező keresők egyszerre keresnek telket, jó helyen található bontandó vagy felújítandó házat, vagy újszerű, jó minőségű családi házat. Az OC érdi irodájának kollégái például azt tapasztalják, hogy a felújítandó házakat jobban keresik, mint az építési telkeket. De Dunaharasztiban is kevés kimondottan telkeket kereső vevőről tudnak, ugyan itt a kínálat is szűkösebb, az eladók pedig kitartják az árat. Míg Debrecenben a jó elhelyezkedésű telkeknek van piaca, bár tény, hogy kevés a kimondottan telket kereső vevő és a jó lokációjú telkekből sincs sok a piacon. Debrecenben kevésbé tapasztalják, hogy a családi ház és a telek keresés párhuzamosan futna, ami mögött a határozottabb elképzelések, illetve különlegesebb igények és a szűkebb kedvező elhelyezkedésű telekkínálat áll. Győrben az országosnál valamivel jobb lakáspiaci trendeknek megfelelően a telkek piaca is élénkebb, mind kínálati, mind keresleti oldalon. Ezen a területen az eladók és a vevők árelképzelései sem esnek nagyon messze egymástól, az alku mértéke is kisebb.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Milyen telkeket keresnek?

A közvetítőtársaság adatai szerint 2012 harmadik negyedévében a budapesti, belterületi telekpiacon a legtöbb kereső a 13 és 22 millió forint között kínált telkek után érdeklődött. A legkeresettebbek a 15 millió forint körüliek voltak - a legtöbb érdeklődést a 600-700 négyzetméteres telkek generálták. A felsőbb ártartományokban, a 25-30 milliós, de még a 30 milliónál is drágábbakra szintén volt számottevő kereslet. A budai kerületekben a 100 millió forint körüli áron kínált telkek után már visszafogottabb mértékben érdeklődtek. A főváros agglomerációjában, bár érdeklődés mutatkozik a 2 és 5 millió forint között kínált telkek iránt is, a kereslet jórészt a 10 és 15 millió közöttiekre koncentrálódik. Ebben az értéktartományban 600 és 1200 négyzetméter között kínálnak telkeket, a legtöbb érdeklődő a 700-800 négyzetméteresekre jelentkezett. Egyébként, a telek árától függetlenül is ez a mérettartomány volt a legkeresettebb. Az ország keleti és nyugati felében egyaránt 2 és 9 millió forint közötti telkekre koncentrálódik a kereslet. A nyugati országrészben az ennél drágább telkek is keresettek, még a 20 milliós értéktartományban is számottevő a kereslet.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm