11 °C Budapest

Tuti fogások a pesti lakáspiacon

Pénzcentrum
2010. május 12. 12:02

A budai oldal ajánlatai után, most itt vannak Pest ígéretes befektetései. A pesti oldalon az V., VI., VII., VIII., IX., XIII., és XIV. kerületekben keresgéltünk, és találtunk, olyan lakásokat, amiket életvitelszerű tartózkodásra és egyben befektetési célra is alkalmasnak véltünk. A lakáspiaci kisbefektetéseknek több formája is létezik, melyek közül a lenti ingatlanok mindnek megfelelnek.

Egy lakást többféle befektetési, illetve hasznosítási szándékkal is megvásárolhatunk, például életvitelszerű tartózkodás után majdani értékesítésre, vagy állapottól függően, kisebb nagyobb felújítással ideiglenesen bérlakásnak, majd ugyancsak későbbi értékesítésre, vagy akár megvehetjük azonnali felújítás utáni továbbértékesítés céljából is.

Az elemzésből jól látható, hogy a legkecsegtetőbb ajánlatokat a felújítandó vagy a csak kisebb átalakításokat igénylő ingatlanok jelentik, de néha rá lehet lelni egy-egy olyan igényesen felújított, vagy újonnan felépített lakásra is, ami bőven megéri az érte kért magasabb négyzetméter árat. Mint az a legtöbb olvasó számára is ismeretes, minden egyes kerületben szinte tökéletesen elkülöníthető a kerület olcsóbb és drágább környéke. A kiválasztott ingatlanok túlnyomó részt az olcsóbb kerületrészekről származnak, mivel ezek jóval nagyobb tömeg számára megfizethetőek. A kutatáshoz az interneten elérhető nyilvános ingatlan adatbázisokat használtuk.

A pesti oldal legdrágább lakásaival, vagyis a legmagasabb négyzetméter árakat mutató lakásokkal a Belváros büszkélkedhet. Nem is csoda, hogy ebben a városrészben az egyik legjobb ajánlat közel 290 ezer forintos négyzetméter áron keresi gazdáját. A lakás egy rendezett házban található a Molnár utcában, a képek alapján közepesen jó állapotban van, és a 47 nm-es lakás hirdetésében az eladó még 4 különböző átalakítási tippel is szolgál, hogy hogyan változtathatnánk a lakás alaprajzán, vagyis hogyan lehetne 1,5 szoba az 1-ből. A lakás ára jelenleg 13,6 millió forint, ami persze, mint az a cikk első részéből is kiderült, készpénzes vevő esetén még lejjebb is csúszhat.

A VI. kerületben, közel az Andrássy úthoz és a Városligethez, a Székely Bertalan utcában van a következő jó árú lakás. A ház jó állapotú, a lakás pedig, ha nem is a legújabb olasz dizájn szerint, de szépen fel van újítva. A 90 négyzetméteres hajlékot, a közvetítő szerint áron alul, 20,5 millió forintért árulják, ami alig több mint 220 ezer Ft/nm-es átlagárat jelent. A lakáshirdetésben megemlítik, hogy az ingatlan irodának és stúdiónak is kiválóan alkalmas, vagyis befektetői szempontból előnyös lehet, hogyha bérlőt nehezen találnánk, ideiglenesen irodának vagy műteremnek is kiadható, várva a válság végét, amikor remélhetőleg nyereséggel értékesíthetjük az ingatlant.

Erzsébetvárosban, a VII. kerületben, már 200 ezer Ft/nm alatt is találunk kihagyhatatlannak tűnő eladó lakást. A Dob utcában egy 82 négyzetméteres, 3. emeleti, felújított lakást 15,95 millió forintért kínálnak. Ez 194 ezer forintos négyzetméter árat jelent, ami már tényleg az alsó határokat súrolja, főleg egy felújított lakás esetében. A lakás cirkófűtéses és összkomfortos, amik szintén pozitívumok, de a városrész adottságából eredően erősen limitált a köztér és a zöldfelület a környéken.

Az egyik legolcsóbb lakás a listán a VIII. kerületben, a Magdolna utcában található. Az ingatlan adatlapja szerint, a lakás 35 négyzetméter, és mindössze 5,9 millió forintba kerül, ami kevesebb mint 170.000 forintos négyzetméter árat jelent. A mellékelt képek alapján tényleg jó állapotúnak tűnik, ahogy az a lakás hirdetésben is szerepel. A lakásban van saját WC, fürdő és konyha is, úgyhogy az eladási ár nagy valószínűséggel a ház állapota, a környezet, és esetlegesen a tulajdonos kényszer állapota miatt lehet ilyen alacsony.

A Ferencváros hasonlóan más kerületekhez több arccal is rendelkezik. Megtalálható itt a Duna-parti örökpanorámás luxuslakástól kezdve, az újépítésű önkormányzati bérlakáson át, a leglepusztultabb telep is. Az átlagos használt lakás kategóriából azonban a belvároshoz közel első Páva utcában egy 44 nm-es öröklakás várja új tulajdonosát. Az ingatlan 10,9 milliós irányáron lett meghirdetve, ami közel 250 ezer forintos négyzetméterenkénti árat jelent, de ismerve a környék javuló állapotát, és látva a felújított lakásról készült felvételeket, korrektnek tűnik a tárgyalási alapként kitűzött ár. Közlekedés kiváló, szórakozási lehetőségek a közelben, rezsi és közös költség alacsony, szóval ideális befektetés lehet olyanok számára, akik rövid vagy középtávon bérbe adnák, és csak hosszútávon adnák el az ingatlant.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A készpénz az úr
A legfontosabb tapsztalat a jelenlegi helyzetben, hogy a piac egyértelműen kínálati, vagyis a lakásukat eladni vágyók vannak többségben, így a vevőknek igen jó az alkupozíciója. A készpénzes vásárlók átlagosan 10-20%-al, egyes esetekben még ennél is többel az irányár alatt szerezhetik meg az ingatlant a megszorult eladóktól. Ha a piac teljesen helyreáll, amire az előzetes jóslatok szerint még 2 évet azért várnunk kell, akkor ez a 20%-os árkülönbség eltűnik, sőt fokozatosan elindulnak az árak felfelé. Rövid osztás-szorzás után könnyen kiszámolhatjuk, hogy a 20%-al olcsóbban szerzett lakásunk 2 év alatt akár évi 10%-os hozamot is termelhet, ami kifejezetten jó befektetésnek számít. Az árak, és a kedvezmények persze eltérően változnak a különböző részpiacokon, ami nem csak területi eltérésből, hanem a lakás minőségből is adódhat. A lehőségeket nézve, az egyik legjobb befektetésnek egy 1,5-2 szobás, központi elhelyezkedésű és felújítandó, 200-250 ezer Ft/nm ár körül megszerezhető téglaépítésű lakás tűnik. A képlet azonban nem ennyire egyszerű, mivel minden lakás, eladó és vevő is egyedi, ezért az egyes lehetőségeket konkrétan meg kell vizsgálni, hiszen két azonosnak tűnő lakás esetében is a végső ár szempontjából jelentős eltérések lehetnek, mely olykor az eladó vagy a vevő érzelmi döntésére vezethető vissza.


Angyalföldön, a XIII. kerületben, az elmúlt egy évtizedben szinte havonta adtak át újabb lakóparkokat vagy irodaházakat, vagyis a környék folyamatos fejlődésen és átrendeződésen ment keresztül. Az új épületek, az új környezet sokszor jót tesz a környéken található régebbi ingatlanoknak is, ami egyértelműen árak emelkedésében jelentkezik. A válság után az irodaházakkal, vásárlási lehetőséggel és megújult parkokkal teli környék pedig hamar emelkedésnek indulhat. Az egyik ilyen négyzetméterár növekedésre váró ingatlan az Alig utcában található 40 nm-es, 1,5 szobás lakás, melynek irányára 11,4 millió forint. A 285 ezer forintos négyzetméter áron kikiáltott ingatlan Újlipótvárosban, egy 4 emeletes, jó állapotú Bauhaus ház 1. emeletén található, és még egy kisebb erkélye is van.

A sor végén pedig a XIV. kerület, vagyis Zugló szerepel, ami az utóbbi évek egyik legfelkapottabb kerülete a költözni vágyóknak, és azon belül is az új építésű lakást vásárlóknak. Ennek a trendnek megfelelően Zuglóban új építésű befektetési lehetőséget kerestünk, és meg is találtuk, alig 2 percre az Örs Vezér terétől. Az épület ugyan még építés alatt van, és az átadás nyár végére várható, de a négyzetméterenkénti 300 forintos vételár több mint figyelemre méltó. A 25,5 millió forintunkért pedig nem csak a 85 nm-es lakást kapjuk meg örök tulajdonba, hanem vételár magában foglalja a 200 nm-es saját kertrészt is. Csöppnyi szépséghiba, hogy kocsibeállót 600 ezer forintért, vagy parkolóhelyet a teremgarázsban 2 millióért kötelezően kell vásárolni, de ez alig 7 ezer (beálló), avagy 23 ezer (garázs) forinttal emeli meg a négyzetméterenkénti átlagárunkat.


A cikkben említett árak továbbra is tájékoztató jellegűek, és a tapasztalatokból kiindulva mindig alkuképesek. Az alku mértéke nagyban függ az eladó pénzügyi helyzetétől, a meghirdetett irányártól, vagy akár a jelentkezők számától. Egyes lakások esetében előfordulhat akár árverseny is, hiszen ha nagyon kedvező áron hirdetnek meg egy ingatlant, és arra gyorsan többen is ajánlatot tesznek, ilyenkor az ár akár felfelé is elmozdulhat.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem