19 °C Budapest

Mennyire volt hideg az idei tél? Északon rekordok dőltek meg

Pénzcentrum
2010. március 22. 09:47

Sokakat talán meglep a NASA kijelentése, miszerint az idei volt az utóbbi 130 év második legmelegebb tele a világon, még ha ezt saját tapasztalataink cáfolni is látszanak - írja a Népszabadság.

Kérdés persze, hogy mit nevezünk télnek, és a föld mely részét vizsgáljuk, ha ugyanis a december elejétől február végéig tartó időszakot, amikor is a déli féltekén nyár van, akkor valóban meleg volt az idei tél.

Az osztrák meteorológiai intézet adatai szerint például majdnem harminc éve nem volt ilyen hideg tél nyugati szomszédunknál: Bécsben és Linzben a százéves átlagnál 25 havas nappal több fordult elő, és a teljesen fagyos napok száma is a duplája volt a szokásosnak. Németországban is több országos hidegrekord dőlt meg, de Angliában is az elmúlt 30 év leghidegebb tele volt. Magyarországon januárban és februárban közel 2 fokkal hidegebb volt, mint a százéves átlag.

A NASA adatai szerint ugyanakkor a mérések bevezetése óta csak egyszer, a 2006-2007-es téli szezonban volt melegebb, mint most. Ez főként a déli félteke melegedésének köszönhető: Ausztráliában már a november is rekordhőséget hozott, de a novembertől januárig terjedő időszak egésze is melegebb volt, mint a rendszeres adatgyűjtések kezdete óta bármikor.

A déli óceánok szokatlan hőmérséklet-emelkedése is közrejátszik, amit az erős El Nino-tevékenységgel, illetve a még mindig növekvő ózonlyuk okozta intenzív felszíni sugárzással hoznak összefüggésbe.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A NASA Goddard Központjának mérései szerint 2000 óta minden évben egyre melegebb van: 1880 óta a globális átlaghőmérséklet 0,8 fokkal emelkedett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?