Mennyire volt hideg az idei tél? Északon rekordok dőltek meg

Pénzcentrum
2010. március 22. 09:47

Sokakat talán meglep a NASA kijelentése, miszerint az idei volt az utóbbi 130 év második legmelegebb tele a világon, még ha ezt saját tapasztalataink cáfolni is látszanak - írja a Népszabadság.

Kérdés persze, hogy mit nevezünk télnek, és a föld mely részét vizsgáljuk, ha ugyanis a december elejétől február végéig tartó időszakot, amikor is a déli féltekén nyár van, akkor valóban meleg volt az idei tél.

Az osztrák meteorológiai intézet adatai szerint például majdnem harminc éve nem volt ilyen hideg tél nyugati szomszédunknál: Bécsben és Linzben a százéves átlagnál 25 havas nappal több fordult elő, és a teljesen fagyos napok száma is a duplája volt a szokásosnak. Németországban is több országos hidegrekord dőlt meg, de Angliában is az elmúlt 30 év leghidegebb tele volt. Magyarországon januárban és februárban közel 2 fokkal hidegebb volt, mint a százéves átlag.

A NASA adatai szerint ugyanakkor a mérések bevezetése óta csak egyszer, a 2006-2007-es téli szezonban volt melegebb, mint most. Ez főként a déli félteke melegedésének köszönhető: Ausztráliában már a november is rekordhőséget hozott, de a novembertől januárig terjedő időszak egésze is melegebb volt, mint a rendszeres adatgyűjtések kezdete óta bármikor.

A déli óceánok szokatlan hőmérséklet-emelkedése is közrejátszik, amit az erős El Nino-tevékenységgel, illetve a még mindig növekvő ózonlyuk okozta intenzív felszíni sugárzással hoznak összefüggésbe.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A NASA Goddard Központjának mérései szerint 2000 óta minden évben egyre melegebb van: 1880 óta a globális átlaghőmérséklet 0,8 fokkal emelkedett.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22