8 °C Budapest

Ingoványos terep az albérleti piac

Pénzcentrum
2009. szeptember 4. 09:32

Letöltendő börtönbüntetésre is ítélhetik a bérlőjét erőszakkal kiköltöztető lakástulajdonost, hiába van igaza. Pedig a piac felpörgött tavaly óta.

Egyre több lakó fordul ügyvédhez, mert a lakója nem fizet bért. A jogi út, úgy tűnik, elkerülhetetlen, mivel a bérlő jogai bizonyos helyzetekben ugyanis felülírják a tulajdonos jogait. A hazai bírói gyakorlat egységes abban, hogy ha a lakás használója jogszerűen költözött a lakásba és ott is lakik, akkor megilleti a lakás használatához való jog, még akkor is, ha a bent tartózkodás jogcíme megszűnt. A bérlő engedélye nélkül legfeljebb tűzoltás vagy más segítségnyújtás jogcímén mehet be a tulajdonos, minden más eset jogellenes. Ez egészen addig így van, míg jogerős bírói ítélet nem kötelezi a kiköltözésre. Ha pedig a tulajdonos erőszakhoz, zárcseréhez folyamodik, akár egy év börtönt is kiszabhatnak, a pénzbírságról nem is beszélve..

- Ha a bérbeadó a bérlő kiürítési kötelezettségét is tartalmazó közjegyzői okiratba foglalta a bérleti szerződést, akkor per nélküli bírósági végrehajtás kérhető. A polgári perrendtartás lehetővé teszi, hogy ezt már a felmondás napján kérjük a bíróságtól, így a végrehajtó a bírói határozat birtokában akár a határidő lejártakor kiüríttetheti a lakást - mondta Dr. Hidasi Gábor ügyvéd a Népszabadságnak. - Ha nincs közjegyzői okirat, akkor a szerződés felmondása után, ha a bérlő nem hagyja el a lakást, nem marad más út, csak a kiürítési per. Ez vidéken fél év alatt lezárulhat, ám a fővárosban egy-két évig is eltarthat.

Az albérleti piacon a kereslet növekedésével párhuzamosan a kínálat is szélesedett az elmúlt hónapokban. Az eladatlan lakóparki lakások mellett, befektetési céllal vásárolt ingatlanok, a korábban üresen álló öröklött lakások és házak is megjelentek a piacon. De az sem ritka, hogy a hitelből vásárolt lakást adják ki tulajdonosai, hogy abból fizessék a részleteket, miközben ők szülőknél vagy rokonoknál húzzák meg magukat. A bérleti díjak országszerte átlagosan 5-10 százalékkal csökkentek az elmúlt évhez képest, de a korábbi magas kategóriájú lakásoknál akár 20 százalékos is lehet a visszaesés.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16