13 °C Budapest

745 milliót térít vissza az áramszolgáltató!

2009. április 9. 15:45

A Délmagyarországi Áramszolgáltató Zrt. (DÉMÁSZ) - a Magyar Energia Hivatal (MEH) határozata alapján - áramdíj visszatérítést fizet fogyasztóinak.

A díjvisszatérítésre azért kerül sor, mert a hatósági áras áramértékesítésnél az értékesítési árrés a 2008. évre vonatkozóan meghaladta a jogszabályban előírt, 1,90 Ft/kWh értéket. A MEH határozata alapján a DÉMÁSZ a visszatérítendő díj 60 %-át egyösszegű számlajóváírással, míg 40 %-át a rászoruló lakossági fogyasztókat támogató alapítványok útján juttatja vissza fogyasztóinak. A DÉMÁSZ ily módon több mint 700 ezer fogyasztójának összesen mintegy 745 millió forintot térít vissza.

A díjvisszatérítéssel kapcsolatban a fogyasztóknak semmilyen tennivalójuk nincs, a visszatérítés konkrét módját és részleteit a DÉMÁSZ 2009. szeptember végéig az áramszámlához részletes tájékoztatóban közli fogyasztóival.

A DÉMÁSZ hatósági árszabályozás alapján, egyetemes áramszolgáltatóként értékesít villamos energiát lakossági, kisüzleti és közintézményi felhasználóknak a dél-magyarországi régióban. A villamos energia éves fogyasztói átlagára a beszerzési ár és a hatósági árrés összegeként alakul ki.

A 2008. évre alkalmazható induló fogyasztói árakat a MEH javaslata alapján a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium határozta meg. A hazai egyetemes áramszolgáltatóknak beszállító MVM Trade - a MEH határozata szerint - 2008. október 1-jétől csökkentette nagykereskedelmi árait. Mivel a döntően ennek következtében megnövekedett árrés meghaladta a jogszabályban előírt értéket, az egyetemes szolgáltatók többletbevételét a MEH 2009-ben visszatérítteti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A DÉMÁSZ üdvözli, hogy a Magyar Energia Hivatal határozata - az alapítványok segítségével történő visszafizetés alkalmazásával - lehetőséget biztosít a szociálisan rászoruló ügyfelek megsegítésére, kikapcsolások megelőzésére, korábban kikapcsolt lakossági fogyasztók visszakapcsolására. A Társaság folyamatosan egyeztet és együttműködik a Magyar Energia Hivatallal és a helyi önkormányzatokkal a visszafizetési folyamat gördülékeny lebonyolítása érdekében.

A DÉMÁSZ a fentiek mellett felhívja a figyelmet, hogy a díjtartozással rendelkező, de szociálisan nem rászoruló lakossági és nem lakossági fogyasztók szolgáltatásból történő kikapcsolása tovább folytatódik.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem