14 °C Budapest

745 milliót térít vissza az áramszolgáltató!

2009. április 9. 15:45

A Délmagyarországi Áramszolgáltató Zrt. (DÉMÁSZ) - a Magyar Energia Hivatal (MEH) határozata alapján - áramdíj visszatérítést fizet fogyasztóinak.

A díjvisszatérítésre azért kerül sor, mert a hatósági áras áramértékesítésnél az értékesítési árrés a 2008. évre vonatkozóan meghaladta a jogszabályban előírt, 1,90 Ft/kWh értéket. A MEH határozata alapján a DÉMÁSZ a visszatérítendő díj 60 %-át egyösszegű számlajóváírással, míg 40 %-át a rászoruló lakossági fogyasztókat támogató alapítványok útján juttatja vissza fogyasztóinak. A DÉMÁSZ ily módon több mint 700 ezer fogyasztójának összesen mintegy 745 millió forintot térít vissza.

A díjvisszatérítéssel kapcsolatban a fogyasztóknak semmilyen tennivalójuk nincs, a visszatérítés konkrét módját és részleteit a DÉMÁSZ 2009. szeptember végéig az áramszámlához részletes tájékoztatóban közli fogyasztóival.

A DÉMÁSZ hatósági árszabályozás alapján, egyetemes áramszolgáltatóként értékesít villamos energiát lakossági, kisüzleti és közintézményi felhasználóknak a dél-magyarországi régióban. A villamos energia éves fogyasztói átlagára a beszerzési ár és a hatósági árrés összegeként alakul ki.

A 2008. évre alkalmazható induló fogyasztói árakat a MEH javaslata alapján a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium határozta meg. A hazai egyetemes áramszolgáltatóknak beszállító MVM Trade - a MEH határozata szerint - 2008. október 1-jétől csökkentette nagykereskedelmi árait. Mivel a döntően ennek következtében megnövekedett árrés meghaladta a jogszabályban előírt értéket, az egyetemes szolgáltatók többletbevételét a MEH 2009-ben visszatérítteti.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A DÉMÁSZ üdvözli, hogy a Magyar Energia Hivatal határozata - az alapítványok segítségével történő visszafizetés alkalmazásával - lehetőséget biztosít a szociálisan rászoruló ügyfelek megsegítésére, kikapcsolások megelőzésére, korábban kikapcsolt lakossági fogyasztók visszakapcsolására. A Társaság folyamatosan egyeztet és együttműködik a Magyar Energia Hivatallal és a helyi önkormányzatokkal a visszafizetési folyamat gördülékeny lebonyolítása érdekében.

A DÉMÁSZ a fentiek mellett felhívja a figyelmet, hogy a díjtartozással rendelkező, de szociálisan nem rászoruló lakossági és nem lakossági fogyasztók szolgáltatásból történő kikapcsolása tovább folytatódik.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?