745 milliót térít vissza az áramszolgáltató!

2009. április 9. 15:45

A Délmagyarországi Áramszolgáltató Zrt. (DÉMÁSZ) - a Magyar Energia Hivatal (MEH) határozata alapján - áramdíj visszatérítést fizet fogyasztóinak.

A díjvisszatérítésre azért kerül sor, mert a hatósági áras áramértékesítésnél az értékesítési árrés a 2008. évre vonatkozóan meghaladta a jogszabályban előírt, 1,90 Ft/kWh értéket. A MEH határozata alapján a DÉMÁSZ a visszatérítendő díj 60 %-át egyösszegű számlajóváírással, míg 40 %-át a rászoruló lakossági fogyasztókat támogató alapítványok útján juttatja vissza fogyasztóinak. A DÉMÁSZ ily módon több mint 700 ezer fogyasztójának összesen mintegy 745 millió forintot térít vissza.

A díjvisszatérítéssel kapcsolatban a fogyasztóknak semmilyen tennivalójuk nincs, a visszatérítés konkrét módját és részleteit a DÉMÁSZ 2009. szeptember végéig az áramszámlához részletes tájékoztatóban közli fogyasztóival.

A DÉMÁSZ hatósági árszabályozás alapján, egyetemes áramszolgáltatóként értékesít villamos energiát lakossági, kisüzleti és közintézményi felhasználóknak a dél-magyarországi régióban. A villamos energia éves fogyasztói átlagára a beszerzési ár és a hatósági árrés összegeként alakul ki.

A 2008. évre alkalmazható induló fogyasztói árakat a MEH javaslata alapján a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium határozta meg. A hazai egyetemes áramszolgáltatóknak beszállító MVM Trade - a MEH határozata szerint - 2008. október 1-jétől csökkentette nagykereskedelmi árait. Mivel a döntően ennek következtében megnövekedett árrés meghaladta a jogszabályban előírt értéket, az egyetemes szolgáltatók többletbevételét a MEH 2009-ben visszatérítteti.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A DÉMÁSZ üdvözli, hogy a Magyar Energia Hivatal határozata - az alapítványok segítségével történő visszafizetés alkalmazásával - lehetőséget biztosít a szociálisan rászoruló ügyfelek megsegítésére, kikapcsolások megelőzésére, korábban kikapcsolt lakossági fogyasztók visszakapcsolására. A Társaság folyamatosan egyeztet és együttműködik a Magyar Energia Hivatallal és a helyi önkormányzatokkal a visszafizetési folyamat gördülékeny lebonyolítása érdekében.

A DÉMÁSZ a fentiek mellett felhívja a figyelmet, hogy a díjtartozással rendelkező, de szociálisan nem rászoruló lakossági és nem lakossági fogyasztók szolgáltatásból történő kikapcsolása tovább folytatódik.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?