27 °C Budapest

Százezreket spórolhatunk a Lakásbörzén

Pénzcentrum
2008. március 6. 12:27

Ingatlanpiaci kutatások szerint: a külföldi lakásvásárokon megjelenő vendégek többnyire befektetési szándékkal vásárolnak és csak másodsorban saját maguknak, míg a magyarok többsége saját lakást szeretne venni a börzéken. A lakáshoz való viszonyunkat jól mutatják a számadatok is. Berlinben például mindössze a lakók 13 százaléka lakik saját lakásban. Magyarországon viszont a családok 92 százaléka saját otthonnal rendelkezik.

A tízmilliárd forintos összberuházással épülő Sasad Resort marketingért és értékesítésért felelős vezetője Dömötör Mónika úgy véli: Magyarországon hosszabb távon is lehet építeni a magyarok fogyasztói szokásaira, hiszen itt "szinte mindenki saját lakásban szeretne lakni", míg más országokban ez az arány jóval alacsonyabb. Berlinben például az ott élők mindössze 13%-a él saját lakásban, ott a többség kedvező árú, gyakorta önkormányzati tulajdonban lévő lakást bérel.

Dömötör Mónika szerint, a hazai vásárlók mellett, egyre több külföldi is érkezik az ilyen típusú rendezvényekre, akik itt teljes képet kaphatnak a hazai piac kínálatáról. A szakértő jóslatai szerint: a pénteken kezdődő Lakásvásáron várhatóan azoknál a standoknál, fejlesztőknél lesz nagyobb a tömeg, amelyek azokban a kerületekben kínálnak lakást, ahol a tömeges igényeket kielégítő lakások zöme épül (Józsefvárosban, Zuglóban, Ferencvárosban vagy Újbudán). Ezekben a kerületekben leginkább az egy plusz két fél, kettő plusz két fél vagy egy plusz három fél szobás lakásokat keresik a leginkább.

Kövesdi Marcell az április 18-20-án megrendezendő Lakásbörze fő szervezője szerint: A hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy a kiállításokra járók, annak reményében látogatnak ki a vásárra, hogy ott jelentős kedvezményeket (pl. ingyen konyhabútor, garázs stb) tudnak kiharcolni a fejlesztőktől. Ennek az igénynek kíván elébe menni a Lakásbörze. Itt több fejlesztő kedvezményesen kínálja majd ingatlanjait. A Budapest Gate például 5 százalékkal, az Andrássy Palace pedig 3 százalékkal olcsóbban adja lakásait. - nyilatkozta Kövesdi Marcell.

A győri székhelyű Leier csoport egyik ingatlanpiaci rendezvényen sem vesz részt. A 25 milliárd Ft beruházással megépülő Leier City Center (volt Frigyes laktanya) iroda- és lakókomplexum igazgatója Komlós Andor úgy véli, vidéken nem túl sok luxus projekt található, amely képes kielégíteni a Bécs és Budapest között ingázó üzletemberek igényeit. Éppen ezért ezek híre is gyorsabban terjed budapesti kiállításon való részvétel nélkül is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 25. vasárnap
Kristóf, Jakab
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35