12 °C Budapest

Ingatlan a fürdő mellett - lemondhatsz az álmodról?

Pénzcentrum
2008. január 21. 10:39

Miskolctapolca, Hévíz, Egerszalók - kinek ne a gyógyvíz ugrana be elsőként a városok neveit hallva? Egyre több hazai érdeklődő csábul el már egy-egy hétvégére is a híres fürdőhelyekre, ám többen is akadhatnak, akik a kedvező lehetőségeket nem csupán rövid ideig szeretnék élvezni. Az Otthon Centrum tapasztalatai alapján kerestük a választ a kérdésre: érdemes-e ingatlant vásárolni gyógyvizeink közelében?

Hazánk a rendkívül kedvező geotermikus adottságai miatt nemzetközi összehasonlításban is jelentős termálvízkészletekkel rendelkezik. Magyarország területének mintegy 80 százalékán találunk hévizet, így nem csoda, ha igazi "európai gyógyvíznagyhatalomként" tartanak minket számon. Az ásvány- és gyógyvizek nagy része oldott ásványi anyagokat is tartalmaz, emiatt gyógyhatásúnak bizonyul, fürdő- és ivókúrára egyaránt alkalmas. Jelenleg több mint ezerre tehető a 30 °C fölötti melegvizet és gyógyvizet adó kutak száma, ráadásul egyedinek tekinthető az is, hogy hazánk gyógyvizei szinte minden régióban megtalálhatóak.

Az országban mintegy 150 melegvizes gyógyfürdő, köztük 36 speciális, többek között radioaktív, kénes-savas, sós-brómos-karbonátos, jódos vizet tartalmazó - fürdő található. Közülük néhány már Európai viszonylatban is elismertté vált, többek között az északkelet-magyarországi Tapolca, amely Európa egyetlen barlangfürdője, míg a Balaton közeli Hévíz pedig Európa legismertebb meleg gyógyvizű tavának számít.


A termál-turizmus egyre nagyobb népszerűségnek örvend, s új tendenciának tekinthető, hogy a külföldiek korábbi dominanciája kezd mérséklődni. A gyógyvizes fürdőket a hazai közönség is kezdi felfedezni, egyre többeket vonz a fürdő szolgáltatásai között megjelent wellness, éppúgy, mint a szaunák, avagy a spa-kezelés, a termál vagy éppen török fürdők. A gyógy- és termálvizekre épült fürdők, wellness-központok a természetes gyógymódok kihasználására, a kikapcsolódásra és a feltöltődésre kínálnak lehetőséget, s egyre többen csábulnak el egy-egy hétvégére is. S miért ne lehessen ezeket a lehetőségeket az év során többször is élvezni, ne csak egy-egy pihenés alkalmával?

Fürdő közeli ingatlan - megéri a befektetés?

A fürdőkúrák gyógyító hatásait olvasva egyesek fejében megfordulhat: érdemes-e ingatlant vásárolni a hazai wellness- és termálfürdők közelében? Az Otthon Centrum szerint először is a vásárlás céljának a szempontjából érdemes megközelíteni ezt a kérdést. Befektetési célból ugyanis - legalábbis a szakemberek véleménye szerint - már nem jó üzlet fürdővárosainkban házat, telket venni. Egyrészt az árak már mindenhol magasba szöktek, vagy éppen makacsul tartják magukat, másrészt a fürdőkhöz közeli ingatlanok árai is "szorgalmasan" követik az átlagos magyarországi inflációt. Ha tehát nem befektetési célból fontolgatjuk az ingatlanvételt, úgy érdemesebb a saját felüdülésünk paradicsomát megteremteni egy nyaraló megvásárlásával az általunk kiválasztott fürdőhelyen.

Hévíz, az örök fürdőváros

Dunántúlon a klasszikusnak számító Hévízen és az újonnan kiépült Kehidakustányban is magasan tartják magukat az árak. Hévízen még a 20-30 éve épült, jó állapotban lévő, fürdő közeli ingatlanokhoz sem juthat hozzá az érdeklődő 200 ezer forintos négyzetméterenkénti ár alatt. Kehidakustányban ennél árnyalatnyival magasabb árakkal kell számolni: itt ugyanis kifejezetten az utóbbi években, az élményfürdő fejlesztésével ugrottak meg az árak. Sárváron viszont már 150-200 ezer forintos négyzetméterenkénti áron is lakástulajdonosokká válhatunk.


Kelet-Magyarországon is több fürdőfejlesztés történt az utóbbi években. Az előző érában is kedvelt Hajdúszoboszlón a felújítás révén újabb lendületet nyert az ingatlankereskedelem. Állapottól függően egy nagyobb házhoz 20-35 millió forint közötti áron juthatunk hozzá, amely akár 300 ezer forint feletti négyzetméterárat is jelenthet. Bár ez viszonylag magasnak tűnik, a helyi szakemberek szerint az árak mérséklődtek az utóbbi években. A fürdőhelyen ugyanakkor egy tendenciaváltás is tetten érhető: a szezon lassan kibővül a tavaszi és őszi időszakkal is, amely kedvezhet a lakáskiadásnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Miskolctapolca viszi a prímet

Az Alföldön fekvő Orosháza-Gyopárosfürdőn - az építkezési láz kitörését megelőzve - az önkormányzat üdülőövezetté nyilvánította a körzetet, így már csak üdülőkre kaphatunk építési engedélyt. Ha ennél a fürdővárosnál tesszük le a voksot, akkor viszonylag szűk kínálattal és ingadozó árakkal (150-250 ezer forintos négyzetméterenkénti ár) kell számolnunk. Tiszaújvárosban a folyamatos fejlesztések következtében komoly nyereséget lehetett elkönyvelni az elmúlt időszakban, ám az árak növekedése már stagnálásnak indult. A városban jelenleg egy újszerű házat mintegy 25 millió forint körüli áron lehet megvásárolni.


Miskolctapolca több milliárdos beruházással teljesen kiépítette barlangfürdőjét, így sokkal több vendéget képes fogadni, mint korábban, s ez egyúttal a szállásadóknak is kedvez. Miskolctapolcán hosszabb távra is bérbe lehet adni házunkat vagy szobánkat, bár a kiadó szobák komoly száma miatt nem tanácsos újonnan belefogni az ingatlanüzletbe, jóllehet az ilyen szolgáltatásokra volna igény az észak-magyarországi településen. Az ingatlanárakat tekintve a termálfürdők közelében a legmagasabbak az egész országban: a nagyobb családi ház ára a 100 millió forintot is meghaladja, 20 millió forint alatt pedig szinte alig találunk ingatlant. A környékbeli magas árak pedig nemcsak a kikapcsolódás lehetőségével magyarázhatóak, hanem azzal is, hogy a régiót Miskolctapolca Rózsadombjaként tartják számon.

Egerszalók: folyamatos fejlesztések

A legfrissebb fejlesztések az észak-magyarországi régióban, Egerszalókon zajlottak. Az új fürdőkomplexumot jelenleg már a kiépített infrastruktúra is segíti: Egerből a mostanában átadott új, 4 kilométeres úton lehet eljutni a városba. Sőt, a beruházás korántsem zárult le: a tó mellé ugyanis egy apartmanházat is építenek. A tó körüli területeket már felosztotta az önkormányzat, amelyek el is keltek, bár az építkezések még nem kezdődtek meg.
A komoly fejlesztések is hozzájárultak ahhoz, hogy az elmúlt években Egerszalókon is számottevően nőttek az árak az ingatlanszektorban. A fürdő közelében - ellentétben a település más részeivel - megduplázódtak az árak: a városban átlagosan 500 ezer forintos négyzetméterenkénti áron juthatunk lakáshoz.

A tapasztalatok tehát azt mutatják, hogy befektetési célból - mint például jövőbeni értékesítés vagy szobakiadás - már nem érdemes a termálfürdővel bíró hazai településeken lakóingatlant vásárolni, hiszen várhatóan nem realizálunk a jövőben komoly profitot. Ám a tapasztalatok az mutatják, hogy a folyamatosan bővülő és javuló wellness-szolgáltatások miatt megéri a családunkat termálfürdős településre vinni nyaralni, méghozzá a saját üdülőnkbe.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem