Már nem csak a több szobáért veszik a lakásokat

Pénzcentrum
2008. január 17. 12:33

Állandó szintre állt be a fővárosi új lakások iránt mutatott befektetői érdeklődés - áll az Elephant Holding Zrt. elemzésében. A jelenleg több mint ötszáz lakást építő cég éves forgalmának mintegy 13 százalékát köszönheti azoknak a magyar és külföldi vásárlóknak, akik a négyzetméterárak emelkedésében bízva tesznek pénzt újépítésű ingatlanokba.

Kockázatkerülő családok

"Ma már észrevehető mértékben vannak jelen azok a családosok, akik nem az eggyel több szoba reményében böngészik az alaprajzokat" -mondja Zelei Zoltán, a Zaragoza Kertet is építő holding értékesítési vezetője. Ők inkább a távoli jövőt tartják szem előtt, és bár befektetőknek tekinthetők, céljuk nem a közvetlen profit termelése. Ezek a családok inkább arra törekszenek, hogy gyermekük életindulását saját lakással biztosítsák, és ehhez használják ki a régiós összehasonlításban még alacsonynak mondható lakásárakat. Számukra az újépítésű lakások előnyét az alacsony önerőt lehetővé tévő banki finanszírozás, és az illetékmentesség adja, de fontos, hogy még 15-20 év múlva is jó állapotban lévő, korszerű épületben vásároljanak.

Ingatlanosok és pénzügyi befektetők

Jól körülírható befektetői csoportot alkotnak a hazai piacot ismerő ingatlanpiaci szakemberek és tanácsaikat igénybe vevő pénzügyi befektetők. Jellemző, hogy a lakásokat előértékesítési szakaszban kötik le, és megelégednek az építkezés alatti 15-35%-kos árnövekedésből eredő haszonnal. Bár ezen vásárlók aránya projektenként igen alacsony, jelenlétük érzékelhető, hiszen a jó befektetésként elkönyvelt projektekben gyakran több lakást is vásárolnak egyszerre.

A külföldiek továbbra is a középtáv bajnokai

Biztos hozam és alacsony kockázat, ezt keresik a külföldi befektetők. "Elsődleges vadászterületük a belváros, de kedvelik a reptérhez közeli, vagy az M0-ás menti zöldövezeti projekteket is" - mondta el Zelei Zoltán.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 8. 21:14
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm