5 °C Budapest

Földhivatal: "Ki itt belépsz..."

Pénzcentrum
2006. április 4. 06:50

A hivatalokat általában senki sem szereti. Ennek oka legtöbbször a hosszas sorbaállás, a bürokratikus ügyintézés, melynek sokszor még csak eredménye sincs. Egész napokat eltöltünk egy-egy hivatalban, egyik ablaktól küldözgetnek minket a másikig, végül pedig valaki visszairányít oda, ahonnan kezdtük, vagyis senki se tud segíteni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

 

A bürokratikus hivatalok egyik mintapéldánya a földhivatal. A téma azért is aktuális, mert az ingatlan-nyilvántartási törvényt 2006. január 1-jével módosították, számos olyan szabályt bevezetve, ami csak még tovább nehezíti az effajta ügyintézésben járatlan emberek dolgát. A változások érintik szinte a teljes ügyintézést és a fizetendő díjakat is, számos új költséget teremtve a jogkövető közönségnek. 

 

Hogy miért is volt minderre szükség? A válasz örökzöld: "a szigorítások az ingatlantulajdonosok érdekében történtek, megvédendő őket a lakásmaffia ellen." A baj csak az, hogy gyakorlati hasznát mégsem látjuk a szigorításoknak, azok csak megnehezítik dolgunkat, a lakásmaffia pedig tovább virágzik...

 

Ha tehát valaki bemegy a földhivatalba, pl. kikérni egy tulajdoni lapot, akkor a következőket kell tennie. Először is be kell állni a pénztár sorba, befizetni a díjat. Ezután be kell állni abba a sorba, ahol a sorszámot adják a tényleges sorbaálláshoz (a tulajdoni lap kikéréséhez jelen esetben). De már itt is csak akkor kaphatsz sorszámot, ha igazolod a számla bemutatásával, hogy befizetted a díjat. Aztán kivárod a sorodat (ne feledjük, ez már a 3. sor!), és kéred a tulajdoni lapot, amiért jöttél. Itt az ügyintéző (aki már szintén a 3. akivel dolgod van!) először elkéri a személyidet, és gyakorlatilag igazoltat, mintha csak a rendőrségen lennénk, majd elkéri a számlát (ő is, még egyszer!), hogy ellenőrizze, befizetted-e a díjat és csak ezután a hosszas tortúra után kaphatod meg amiért jöttél. Mindezt pedig bonyolult nyomtatványok kitöltésével kell megtenni, ezért az ügyintézők ideje még azzal is telik, hogy elmagyarázzák, mit hova kell írni. A sor pedig közben csak áll...

 

Ugyanezt a tortúrát kell végigcsinálni akkor is, ha valamilyen iratot akarunk beadni. A dolog itt azzal van még megspékelve, hogy január 1-je óta ezért már a korábbiakkal ellentétben fizetni is kell. A különböző eljárások díját az alábbi táblázat tartalmazza:

 

 

Elsőfokú eljárásnak minősül mindenféle irat beadása, legyen az adásvételi szerződés, kijavítási kérelem, társasház alapítás, telekösszevonás stb... A jelzálogjog díjának mértéke is jelentősen megnőtt, az eddigi 2,000.-Ft-hoz képest láthatjuk, hogy a teher mértékéhez igazodik, és akár 12 ezer Ft is lehet. Eddig a sürgősségi eljárás is ingyenes volt, csakúgy, mint az elsőfokú eljárások. Példának okáért, ha egy társasház alapító okiratot akarunk módosítani, az albetétenként (lakásonként, stb.) 5,000.-Ft. Képzeljük csak el, mekkora bevételt jelent ez egy több lakásos társasháznál, ami pedig egyáltalán nem ritkaság!

 

Felmerülhet a kérdés, hogy a földhivatalok mire fordítják újonnan szerzett "valóságos vagyonukat"? Egyes helyeken már elkezdődött a földhivatalok felújítása, és az új szabályoknak megfelelő átalakítása. Mégsem gondoljuk azonban, hogy ezek a szabályok hathatós megoldást kínálnának a "lakásmaffia problémára". Általános vélemény a földhivatalok körében, hogy az új szabályozás egyértelműen az ügyfelek, sőt mi több, az ügyintézők munkáját nehezíti meg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?