21 °C Budapest

Nem akarsz 65 éves korodig dolgozni? Hamarabb is nyugdíjba mehetsz

2017. szeptember 12. 12:31

Mennyi megtakarítás kell ahhoz, hogy soha többet ne kelljen dolgoznod? Milyen befektetési stratégiát kövess? Hogyan állítsd össze saját befektetési portfóliódat? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatott az, aki hétfőn este részt vett a Pénzcentrum és az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. Early Retirement Meetup 2017 nevű, korai nyugdíjjal kapcsolatos rendezvényén.


A nemzetközi sajtóban már-már napi szinten kerül elő az "early retirement", mint fogalom, de a "korai nyugdíj" lehetősége már beszivárgott Magyarországra is. Mi is bemutattuk például azt a kétgyermekes családapát, aki most 36 éves, havonta átlagosan 10 órát dolgozik és a magyar átlagkereset 5-10 szeresét keresi meg, legalább havi egymillió forintból élnek. Csongor azt mondta, nagyon odafigyelnek a pénzügyeikre, ő és családja például a bevételei 60-80 százalékát félreteszi.

Nem ő az egyetlen, aki a harmincas éveiben "nyugdíjazta magát". Így van ezzel Takács Szabolcs is, a 30as nyugdíjas blog írója, aki a Pénzcentrumnak májusbanadott interjút, a hétfői rendezvényen pedig előadást tartott. Ahogy Csongor, úgy ő is hangsúlyozta, a legfontosabb ahhoz, hogy mielőbb elérjük a pénzügyi függetlenséget az, ha lefaragjuk a megélhetési költségeket.

Ha látok egy 15 milliós autót a városban, azért nekem is átfut az agyamon, milyen jó is lenne, de jól néz ki, de jól megy, de nekem a szabadságom sokkal többet ér, mint egy autó

- jegyezte meg a Pénzcentrum és az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. Early Retirement Meetup 2017, korai nyugdíjjal kapcsolatos rendezvényén. Azt most sem volt hajlandó elárulni, pontosan mennyi pénzzel vonult nyugdíjba mindössze 34 évesen. Annyit mondott, ő kiszámolta, mennyi az éves minimális megélhetési költsége, és annak harmicszorosával vágott neki a kalandnak.

4 százalékos szabály

Külföldi kutatások szerint az éves megélhetési költségünk 25-szörösére rúgó megtakarítás kell ahhoz, hogy ennek hozamából nagy valószínűséggel életünk végéig megéljünk. Így minden évben az induló pénzmennyiség 4 százalékát lehet kivenni és abból lehet finanszírozni a kiadásokat. Vagyis a 4 százalékot minden évben az inflációval vagy a deflációval  lehet igazítani. Ha van egy kezdeti összeg, tegyük fel 100 millió, akkor minden évben ki lehet venni 4 milliót, és ezt minden évben az inflációval növelheted. Kutatások szerint 60-80 éven át a pénz szinte biztosan nem fogy el, mert a hozam annyit visszatermel belőle.

Takács albérletben lakik, van egy saját lakása is, azt kiadja. A vagyona 23,3 százalékát készpénzben, 5,1 százalékát kötvényekben, és 70,7 százalékát részvényekben tartja. Hogy milyen cégeket keres? A nagy múltú, megbízható, kiszámítható vállalatokat részesíti előnyben, és leginkább leárazásban lévő részvényeket vásárol.

Azoknak, akik nem szeretnének 65 éves korukig várni a nyugdíjazással, azt tanácsolta, mielőbb kezdjenek el kiadási naplót vezetni és szabaduljanak meg a felesleges kiadásoktól, tegyenek félre minél több pénzt, és a megtakarításukat fektessék be okosan.

De mégis mibe fektessünk?

Arra a kérdésre, hogy mennyi pénzt és mégis mibe fektessünk be, Loncsák András, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. vezető részvényportfólió menedzsere válaszolt a hétfői rendezvényen.

Az időzítés a legfontosabb tényező

- mondta a szakember. Annak, aki most szeretné befektetni a pénzét, nincs egyszerű dolga. A szakember úgy fogalmazott, a világgazdaságon lassan túlfűtöttség jelei mutatkoznak, így meglehetősen drágán lehet hozamra szert tenni. Hiszen minél drágábbak a részvények, annál nehezebb hozamot realizálni a velük való kereskedéssel.

A szakember kitért arra is, hogy a fejlődő piacok hosszú évek után ismét felülteljesítenek. Ez nagyrészt Kínának köszönhető. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az ország GDP adatai ugyan kozmetikázottak lehetnek, ám az áramfogyasztási, hitelezési és a szállítmányozási adatokból jól látható, hogy Kínában bíztató a gazdasági helyzet.

"Felmerül ugyanakkor, hogy ha a kínai gazdaság fellendülőben van, akkor megnő a nyersanyagigénye is, ám a nyersanyagok árain nem látszik a növekvő kereslet. Vagyis a fejlődő piacok úgy emelkednek, hogy közben a nyersanyagárak nem. Viszont a technológiai szektor jó teljesítménye felfelé húzza az indexet, és ezek egyre nagyobb súlyt képviselnek a fejlődő piac részvényindexben is" - mondta.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha valaki befektetné a pénzét, Loncsák szerint az abszolút hozamú alapok jelenthetik a megoldást. Az Aegon Alapkezelő portfoliójából két ilyen alapot emelt ki, az Aegon Alfát és a Maratont.

Mi kell ahhoz, hogy saját portfóliót tudjunk összeállítani?

Veresegyházi Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. online értékesítési vezetője arról beszélt, hogyan állítsuk össze saját portfóliónkat. Ehhez fontos tisztázni, mik a céljaink, fel kell mérnünk a saját kockázatvállalási hajlandóságunkat és persze azt is, mégis milyen időtávban gondolkozunk, hiszen mindez nagyban befolyásolhatja befektetési stratégiánkat.

Mindezek alapján több lehetőség közül választhatunk:

  • Állampapír: A Magyar Államkötvény befektetés kockázata az, hogy ha lejáratig megtartjuk, csak az államcsőd kockázatát futjuk. Ha nem, akkor közepesen magas árfolyam-kockázattal rendelkezik. Előnye, hogy a bankbetétnél magasabb, előre ismert hozamot hoz (ha lejáratig megtartjuk). E mellett az is pozitívum, hogy bármikor eladhatjuk és megvásárolhatjuk. Hátránya viszont, hogy csak bizonyos időpontokban lejáró papírokat vehetünk és csak hosszútávon veri csak az inflációt.
  • Bankbetét: kockázatmentes megtakarítási forma, hátránya viszont, hogy lejáratig nem férünk hozzá a fix futamidejű bankbetétekhez, rendkívül alacsony kamatot fizet.
  • Részvény: Magas kockázatú befektetés. A részvényárfolyamok hektikusan és nagymértékben változhatnak, ami akár a teljes befektetett vagyonunk elvesztését is jelentheti. A külföldi részvénybefektetések a devizaárfolyamok változásából eredő kockázatot is tartalmazzák. Magas kockázattal jár, hiszen nem ismerjük előre a hozamot. Előnye viszont, hogy bármikor eladhatjuk és megvásárolhatjuk.
  • Befektetési alapok: Ennek előnye, hogy bármikor hozzáférhető a befektetés nyíltvégű alap esetén. Ráadásul nem nekünk kell a befektetésekkel foglalkozni, szakemberek kezelik a pénzünket. Ennek viszont hátránya, hogy ezt meg is kell fizetni. Viszont akár nagyon kis összeg befektethető, jellemzően alacsony tranzakciós díjak mellett. Ez jó megoldá lehet, ha a vésztartalékról szeretnénk gondoskodni, vagy előre felkészülünk egy jövőbeni, nagy összegű kiadásra, akár nyugdímegtakarításnak is kiváló lehet.

Az est folyamán szó volt az értékpapírszámlákról is, Paku Dénes, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. kiemelt ügyfélszolgálati munkatársa beszélt arról, hogyan lehet könnyen és egyszerűen számlát nyitni, és kezelni azt online.

Parázs politikai, ellentmondásos és bizonytalan piaci helyzet

A panelbeszélgetés során szó volt arról is, hogy az utóbbi időben többször is felmerült a török uniós csatlakozási tárgyalások megszakítása. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke például úgy fogalmazott, Törökország "hatalmas lépésekkel" távolodik Európától. A német választási kampány hajrájában is felmerült a kérdés, a német kancelláriajelöltek legutóbbi televíziós vitáján Angela Merkel és kihívója, Martin Schulz is a török uniós csatlakozási tárgyalások megszakítása mellett foglalt állást. Kettejük közül Merkel óvatosabb álláspontot képviselt, mondván, bár sem ő, sem pártja nem akarta, hogy Törökország uniós tag legyen, nem szabad  "rácsapni az ajtót" Ankarára.

Arra a kérdésre, mennyire "veszélyes" piac most Törökország, Loncsák András azt válaszolta, a török részvényektől most óvakodni kell, hitellufi kezd kialakulni, és noha a líra az utóbbi hónapokban erősödik, még mindig a világ egyik leginkább alulértékelt devizája.

Szóba jött az is, hogy 2015 elejétől a magyar, majd kisebb csúszással az osztrák és a lengyel részvénypiac is emelkedő pályára állt. Hogy meddig tarthat ki a lendület ezen a piacon, arra Loncsák András azt válaszolta, az osztrák részvénypiac növekedésén már túlvagyunk, viszont a részvényeredmények javulása Lengyelországban a legjobb. Ő azokkal kapcsolatban most optimistább, mint az osztrák részvényekkel.

Erőteljes pezsgés látható a román részvénypiacon is, több magyar, illetve ismertebb külföldi brókercég is nyitott Románia irányába. A román részvénypiaccal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott a szakember, ugyanakkor kiemelte, hogy ha hozzányúlnak a magánnyugdíj-rendszerhez, annak lesznek rövidtávú hatásai, ha viszont bevezetik a bankadót, annak komolyabb fundamentális hatása is lehet a tőzsdére.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem