21 °C Budapest
Így szúr ki magával a legtöbb magyar: tízezreket buknak, ha itt tartják a pénzüket

Így szúr ki magával a legtöbb magyar: tízezreket buknak, ha itt tartják a pénzüket

2019. október 4. 14:40

Tegnap bemutattuk, hogy a hitelek kamatai a padlón vannak, ez pedig azt jelenti, hogy a betétek kamatai is a padlót súrolják. Igaz ez? Nagyon is! Megnéztük a legfrissebb adatokat, és azt látjuk, hogy a lekötött betétek szinte egyáltalán nem fizetnek kamatot. Mégis van értelme lekötni a pénzünket, de nem feltétlenül azért, mert nagyot akarunk szakítani - arra ott az állampapír, bátrabbaknak az alapok és a tőzsde.

Eddig is tudtuk, hogy nem sok értelme van a megtakarításainkat folyószámlán tartani, hiszen az szinte semennyi kamatot nem fizet nekünk. Az MNB friss statisztikái szerint azt látjuk, hogy a látra szóló- és folyószámlabetétek átlagos kamatai 0,03 százalék kamatot fizetnek évente. Hogy értelmezni is tudjuk ezt a számot, tegyük fel, hogy egymillió forintunk áll folyószámlán egy évig. Erre az év végén kapunk egészen pontosan 300 forintot. Az még egy BKV jegyre sem elég.

Természetesen ez önmagában a legkevésbé sem érdekes, hiszen senki nem azért tartja a pénzét folyószámlán, hogy az kamatozzon. Erre azért vannak egyéb megfelelő megtakarítási formák is, így például a lekötött betétek. Nézzük meg, hogy ezekre mennyit fizet a bank.

A statisztikák szerint 2019. augusztusában az átlagos, újonnan lekötött betétek átlagos kamata 0,25 százalék volt. Ha a fenti egymillió forinttal számolunk, akkor ez 2500 forint. Abból ugyan kijön már a BKV jegy, de egy hétvégi bérlet ára már nem. Elég elszomorító - gondolhatnánk, pedig nem így van ez. Tudnunk kell ugyanis, hogy az alacsony betéti kamatok kéz a kézben járnak az alacsony hitelkamatokkal is, a háztartások szempontjából pedig ennek nagyobb jelentősége van (tekintve, hogy könnyen lehet ma találni magasabb hozammal kecsegtető állampapír). Ezt be is mutattuk tegnap a személyi hitelekre vonatkozóan.

Olcsó személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az alacsony banki kamatokon már meg sem lepődünk. A mai alacsony hozamkörnyezetben hajlamosan vagyunk az egekbe magasztalni az állampapírt a maga fix, 5 százalék körüli kamatával, pedig ha hosszabb időtávon nézünk, akkor a bankbetétek is fizettek már kétszámjegyű kamatot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Persze még ezt is érdemes két részre bontani. Az sem mindegy ugyanis, hogy milyen időtávra kötjük le a betéteket. Ha éven belül szeretnénk a pénzünkhöz jutni, akkor be kell érnünk éves szinten 0,20 százalékos kamattal (figyelem, ez éves szint, tehát időarányosan eloszlik a lekötési időtávra). Ha azonban már több mint egy évre adjuk oda a pénzünket, akkor akár 0,68 százalékos kamatot is realizálhatunk. Az egymillió forintra vetítve ez évente 6800 forint - azaz az már majdnem egy havi BKV-bérlet ára (de csak majdnem).

Nincs értelme tehát a banknál lekötni a pénzt, pontosabban fogalmazva: megtakarítási céllal nincs értelme. Ha félünk, hogy a pénz kifolyik a kezünkből, de 10-20 ezer forintokért nem akarunk értékapírszámlát nyitni, akkor bizony van értelme lekötni a betétet, de nagy hozamokra akkor se számítsunk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 7. 12:47
A Médiatanács arra jutott, hogy a TV2 Csoporthoz tartozó Prime csatorna jogsértést valósíthatott meg...
Bankmonitor  |  2022. október 7. 09:50
Megjelent a rendelet az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozásokat támogató program elindításár...
KonyhaKontrolling  |  2022. október 7. 07:48
Létfontosságú, hogy komoly mozgósítható vagyonod legyen! Mondom is, hogy miért. Korábban már beszélt...
Holdblog  |  2022. október 7. 05:59
HOLD After Hours. Ezúttal Zsiday Viktorral beszélünk az elmaradt (?) világvégérl, de lesz böszmeség...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?